Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι 4+3 εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια

Χρηματιστήριο (EUROKINISSI)

Ποιες μετοχές έχουν πρόβλημα στον ισολογισμό τους

Μπορεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα της «Ν» να χαιρετίσαμε την προσπάθεια των εισηγμένων της Υψηλής και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης για βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων, αλλά ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην αντίπερα όχθη, δηλαδή στις εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Και μπορεί ο αριθμός τους να είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν εξαφανιστεί τελείως.

Χρηματιστήριο: Τα 5+1 μεγάλα «ντέρμπι» της αγοράς

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2024, προκύπτει το συμπέρασμα ότι στο χρηματιστηριακό ταμπλό υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εισηγμένες που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ας σημειωθεί ότι ως ίδια κεφάλαια (αναφέρονται και ως καθαρή περιουσιακή θέση ή λογιστική αξία) λογίζεται το άθροισμα του μετοχικού κεφαλαίου, των αποθεματικών (αδιάθετα κέρδη) και των κεφαλαίων από τρίτους.

Η ΒΙΟΤΕΡ παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 123 εκατ. ευρώ (από -117 εκατ. ευρώ το 2023), έχοντας φαινομενικά το μεγαλύτερο πρόβλημα σε απόλυτους αριθμούς. Πρόσφατα, βέβαια, η διοίκηση γνωστοποίησε ότι ξεκινά την πώληση ακινήτων, με στόχο την αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης του 2020. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα θετικό βήμα, αν και ο δρόμος είναι μεγάλος και ανηφορικός για την πάλαι ποτέ ισχυρή κατασκευαστική και τεχνική εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, η Μπήτρος έχει καθαρή θέση -116,1 εκατ. ευρώ (από -105 εκατ. ευρώ το 2023), με τη μετοχή (όπως και της ΒΙΟΤΕΡ) να διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Επιτήρησης. Ωστόσο, για τη βιομηχανική εταιρεία φαίνεται ότι υπάρχει φως στο τούνελ, δεδομένου ότι προσφάτως επήλθε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανεισμού δύο θυγατρικών. Εξέλιξη, η οποία μπορεί να προλειάνει το έδαφος, σύμφωνα με τη διοίκηση, για την επιστροφή των ίδιων κεφαλαίων σε θετικό έδαφος σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής αριθμητική εκτίμηση για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης.

Κωνσταντίνου: Ο κίνδυνος του «λουκέτου» για τη Yalco και η… τελευταία ζαριά

Από εκεί και πέρα, η Yalco κατέχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 45,2 εκατ. ευρώ (από -44 εκατ. ευρώ το 2023), με τη διοίκηση να μην εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον, λόγω του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο αποτρέπει τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης.

Όσον αφορά την Επίλεκτος, η οποία διαθέτει καθαρή θέση -6,9 εκατ. ευρώ (από -3,6 εκατ. ευρώ το 2023), η κλωστοϋφαντουργία πιέζεται από τα συσσωρευμένα χρέη προς τις τράπεζες κι από το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Μια ενδεχόμενη συμφωνία για αναδιάρθρωση ή νέο δανεισμό θα μπορούσε να δώσει εκ νέου πνοή, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Εκτός των παραπάνω «4», όμως, με αρνητικά ίδια κεφάλαια συναντάμε και τις Δούρος – Sato – MLS, οι οποίες τελούν επί σειρά ετών σε αναστολή διαπραγμάτευσης, με το σενάριο της οριστικής διαγραφής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια (με βάση την τελευταία ενημέρωση)

• ΒΙΟΤΕΡ -123 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ (6μηνο ’24)
• Επίλεκτος -6,9 εκατ. ευρώ (6μηνο ’24)
• Yalco -45,2 εκατ. ευρώ (6μηνο ’24)
• Μπήτρος -116,1 εκατ. ευρώ (6μηνο ’24)
• Δούρος -1 εκατ. ευρώ (12μηνο ’22)
• Sato -31,8 εκατ. ευρώ (12μηνο ‘23)
• ΜΛΣ -12,2 εκατ. ευρώ (12μηνο ‘19)

Χρηματιστήριο: «Μάχη»… επιβίωσης για 8 εισηγμένες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)