Στασιμότητα επικρατεί σήμερα (8/11) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές κινήσεις, ενόσω οι τράπεζες συνεχίζουν την άνοδο για 6η ημέρα.
Η ελληνική αγορά, με όχημα τα ισχυρά μεγέθη 9μήνου του τραπεζικού τομέα, διατηρείται με… άνεση άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, με τη σωρευτική αύξηση να αγγίζει το +1,3%.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η διστακτικότητα ανάβασης προς υψηλότερα επίπεδα είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, με το διεθνές κλίμα να δικαιολογεί ένα μέρος της τρέχουσας μεταβλητότητας, ιδίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,03% και διαμορφώνεται στις 1.408,89 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.408,50 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες(από 1.408,42 έως 1.415,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank σκαρφαλώνει άνω των 2 ευρώ, με ώθηση τόσο από τα ισχυρά μεγέθη του 9μήνου όσο κι από τη βελτίωση του ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα. Κατά σχεδόν 3% αυξάνεται, επίσης, η Alpha, ενώ στο -1,4% αναδιπλώνεται η Εθνική. Από εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ οπισθοχωρεί προς τα 15 ευρώ, με τη ΔΕΗ να συντηρείται άνω των 12 ευρώ.
Χαϊδά: Οι πρώτες… ανάσες στη μεγάλη ανηφόρα του ελληνικού μαρμάρου
Για το 6×6 οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει σε θετικό έδαφος για 6η διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται στο +0,89% και τις 1.222 μονάδες, έχοντας ανακάμψει άνω του +6,5% σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά 9μήνου.
Η μετοχή της Eurobank αναρριχάται στο +2,82% και τα 2,044 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +2,74% και το 1,4645 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,99% και τα 3,769 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -1,44% και τα 7,52 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,36% και 3.425 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ενισχύεται στο +1% και τα 8,58 ευρώ, με τις μετοχές των Titan και Ελλάκτωρ να κερδίζουν από +1%. Η μετοχή της ΔΕΗ, ταυτόχρονα, συνεχίζει ανοδικά άνω των 12 ευρώ (+0,3%), ενώ οι μετοχές των Lamda, Motor Oil και ΔΑΑ αυξάνονται κατά 0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas χάνει 1,2% και αναδιπλώνεται στα 11 ευρώ. Aegean και Sarantis, παράλληλα, υποχωρούν κατά 0,2%, με την πρώτη να «πέφτει» στα 9,7 ευρώ (χαμηλά 13 μηνών). Κατά 0,5% μειώνεται και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία οπισθοχωρεί στα 15 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,38% και 2.244 μονάδες), η μετοχή της Intralot δίνει συνέχεια στις μεγάλες ρευστοποιήσεις, καθώς διολισθαίνει στο -1,4% και το 0,92 ευρώ, σημειώνοντας νέο χαμηλό 12μήνου. Κατά 1,8% περιορίζεται και η Intracom Holdings, η οποία εύλογα επηρεάζεται από τις απώλειες της Intralot. Tην ίδια στιγμή, η Ideal χάνει 1,7%, ενώ ΟΛΠ και Trade Estates ενισχύονται κατά 0,8%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 57 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 108,8 δισ. ευρώ.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το πλήγμα στην Ελλάκτωρ και το μπαράζ στην ΤΕΝΕΡΓ
Σταθερά στις 1.400 μονάδων
Την τελευταία συνεδρίαση της πρώτης ολοκληρωμένης εβδομάδας του Νοεμβρίου διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει ένα -κατά γενική ομολογία- θετικό πενθήμερο.
Ο Γενικός Δείκτης «μετρά» μέχρι στιγμής αθροιστική εβδομαδιαία άνοδο κατά +1,3%, ενώ έχει καταφέρει να επιστρέψει άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων (για πρώτη φορά από τις 29/10), βελτιώνοντας κάπως την επενδυτική ψυχολογία.
Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι η διστακτικότητα και η μεταβλητότητα παραμένουν παρούσες, μην επιτρέποντας προς ώρας μια άμεση αναμέτρηση αφενός με τις 1.450 μονάδες, αφετέρου με τις 1.502 μονάδες, οι οποίες συνιστούν τις φετινές «κορυφές».
Η προσοχή όλων, σε κάθε περίπτωση, στρέφεται στις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για μια ενδεχόμενη (και απολύτως επιθυμητή) «ανάβαση» του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε το σύνθημα «no banks, no party».
Τα οικονομικά στοιχεία του 9μήνου κατέδειξαν ότι η κερδοφορία των συστημικών τραπεζών παραμένει ανθεκτική και ισχυρή, με τις τέσσερις διοικήσεις να εμφανίζονται αισιόδοξες για επίτευξη ή και υπέρβαση των στόχων στο 12μηνο του 2024.
Αυτό το μήνυμα, παρά τις μελλοντικές προκλήσεις των επιτοκιακών εσόδων, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια του κλαδικού δείκτη να ανακάμψει από τα χαμηλά 9μήνου και να συγκλίνει με τα πολυετή υψηλά του Ιουλίου, όταν είχε σκαρφαλώσει έως τις 1.354 μονάδες.
Απώλειες στην Ευρώπη, ρεκόρ στη Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησαν την Πέμπτη σε μειώσεις των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς να αποκλείουν νέο «ψαλίδι» και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αυτό, σίγουρα, συνιστά ένα καλό νέο για τις μετοχές.
Και όλα αυτά, ενόσω η άκρατη ευφορία στη Wall Street από την «άνετη» επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έχει οδηγήσει τους αμερικανικούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 να φλερτάρει με τις 6.000 μονάδες.
Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, επικρατεί εν μέρει «παγωμάρα», η οποία εντείνεται περαιτέρω από την πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία και την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Όλαφ Σολτς.
Σήμερα, χαρακτηριστικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,66% και τις 506 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται στο -0,84% και τις 19.200 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street καταγράφουν ανεπαίσθητες μεταβολές.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)