Με το βλέμμα όλου του πλανήτη να είναι στραμμένο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεν είναι λίγες οι ελληνικές εισηγμένες, οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Κι αυτό, εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων που «τρέχουν» ή αναμένεται να «τρέξουν» στην αμερικανική οικονομία, αξιοποιώντας αφενός το ευνοϊκό καθεστώς των φορολογικών εκπτώσεων, αφετέρου το παράθυρο ευκαιρίας για ισχυρή ανάπτυξη.
Μέσα στο 2024, για παράδειγμα, υπήρξαν τουλάχιστον τρεις εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίες αποφάσισαν να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις ΗΠΑ, έχοντας ως έξτρα κίνητρο και το μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Cenergy
H Cenergy, για παράδειγμα, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια «ψαχνόταν» για μια επένδυση στις ΗΠΑ, αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου καλωδίων στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, αρχικού κόστους περίπου 200 εκατ. δολαρίων.
Σε πρώτη φάση η παραγωγή θα αφορά χερσαία καλώδια, ενώ σε μεταγενέστερο επίπεδο δεν αποκλείεται να υπάρξει επέκταση και στα υποβρύχια καλώδια.
Ας σημειωθεί ότι για την επένδυση, η Cenergy έχει εξασφαλίσει από την αμερικανική κυβέρνηση φορολογική έκπτωση ύψους 58 εκατ. ευρώ.
Titan
Από την πλευρά της, η Titan Cement βλέπει την αμερικανική θυγατρική αφενός να ανεβάζει σημαντικά ρυθμούς (EBITDA 164 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο), αποτελώντας τη μεγαλύτερη πηγή κερδοφορίας απ’ όλες τις γεωγραφικές περιοχές δραστηριοποίησης, αφετέρου να οδεύει ολοταχώς για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Το επιχειρείν αλλάζει πίστα: 78 δισ. ευρώ έπεσαν στην αγορά το 12μηνο – Όλα τα deals
Την άνοιξη, παράλληλα, η ελληνική βιομηχανία επιλέχθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας για τη λήψη επιχορήγησης έως 61 εκατ. δολαρίων, με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας για «πράσινο» τσιμέντο.
Η κρατική ενίσχυση αφορά το εργοστάσιο παραγωγής της Titan στη Βιρτζίνια.
Flexopack
Στους δύο ελληνικούς «γίγαντες» ήρθε να προστεθεί πριν μερικές εβδομάδες και η Flexopack, η οποία συμφώνησε στην αγορά οικοπέδου 80.000 τ.μ. για την κατασκευή παραγωγικών εγκαταστάσεων.
Η σχεδιαζόμενη επένδυση έχει αρχικό ορίζοντα υλοποίησης τα τέσσερα έτη, ενώ το εκτιμώμενο ύψος υπολογίζεται σε 33 εκατ. δολάρια.
Intralot
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλες τις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν ικανοποιητικό «αποτύπωμα» στις ΗΠΑ και οι οποίες εξασφαλίζουν σημαντικό μερίδιο εσόδων από την αμερικανική αγορά.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει, τέλος, στην Intralot, η οποία -πέραν των συμβολαίων που «χτυπά» για την τεχνολογική υποδομή των τυχερών παιχνιδιών- δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία ένταξης της αμερικανικής θυγατρικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)