Σε μια super -από άποψη ειδησεογραφίας και εξελίξεων- εβδομάδα εισέρχονται οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες έχουν μπροστά τους ένα «γεμάτο» καλεντάρι.
Από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων εισηγμένων έως τις αποφάσεις της Federal Reserve για την πορεία των επιτοκίων. Κι όλα αυτά, ενόσω τα οικονομικά στοιχεία στις δύο όχθες του Ατλαντικού αρχίζουν να προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη αναστάτωση, με το πρόβλημα να είναι πιεστικότερο στην Ευρώπη.
Η μεταβλητότητα, αναμφίβολα, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τον Οκτώβριο να «φεύγει» με απώλειες, βάζοντας απότομο «φρένο» στην ευφορία των προηγούμενων μηνών. Και μπορεί η εκκίνηση του Νοεμβρίου να ήταν ελπιδοφόρα, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς από την Τρίτη έως την Πέμπτη θα μάθουμε αφενός ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, αφετέρου το αν η Federal Reserve θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για την περαιτέρω μείωση στο κόστος του δολαρίου -μια απόφαση, η οποία επηρεάζει ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι Ελληνοαμερικάνοι του Τραμπ, τα «καλά παιδιά» του μελισσοκόμου και ένα νέο deal στην Πληροφορική
Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης μεταβλητότητας των αμερικανικών μετοχών -γνωστός και ως δείκτης «φόβο» (VIX)- έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 7% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες και κατά +14% μέσα στο προηγούμενο πενθήμερο. Κάπως έτσι, βρίσκεται σταθερά άνω των 20 μονάδων. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της JP Morgan δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν περιορίσει την έκθεση στις μετοχές στο 82% του ιστορικού μέσου όρου, όταν πριν δύο εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 90%.
Η «μάχη» για τον Λευκό Οίκο
Στο επίκεντρο όλων, φυσικά, δεσπόζει η «μάχη» μεταξύ της Καμάλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ. Δύο υποψήφιοι, δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικά οικονομικά οράματα. Αναμφίβολα, το ποιος θα επικρατήσει στις αυριανές εκλογές κρίνει πολλά για τις αγορές, αν και το ακριβές αποτύπωμα θα καταστεί πιο ευκρινές σε μεταγενέστερο επίπεδο (εξαιρώντας τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, οι οποίες αφορούν περισσότερο την ψυχολογία και λιγότερο την ουσία). Οι εμπορικοί δασμοί, το ύψος των ελλειμμάτων, η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η αυστηρότητα του ρυθμιστικού πλαισίου αποτελούν κρίσιμα ζητήματα, στα οποία οι δύο υποψήφιοι εκφράζουν διαφορετικές θέσεις. Άρα, το ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αφορά άμεσα τις μετοχές.
Από την πλευρά του, ο Ριτς Βάις της American Century Investment Management, έρχεται να θέσει στη δημόσια συζήτηση ακόμη μία παράμετρο για τις αυριανές εκλογές, αυτή του ελέγχου του ελλείμματος. Εάν κάποια από τις δύο πλευρές, εξηγεί στο Bloomberg, καταφέρει να ελέγξει και τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, τότε είναι πιθανό να επιδοθεί σε «γενναία» δημοσιονομική χαλάρωση, αφενός αποδυναμώνοντας την στρατηγική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αφετέρου προκαλώντας την αντίδραση της Fed, δηλαδή το «φρενάρισμα» στις μειώσεις των επιτοκίων. Ένα σενάριο, το οποίο οι μετοχές δεν βλέπουμε με καλό μάτι.
Αμερικανικές εκλογές: Ο δρόμος της νίκης για Χάρις και Τραμπ – Πού πρέπει να κερδίσει ο καθένας
Τώρα, όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι επηρεάζουν και την Ευρώπη, η οποία έχει ξεκάθαρη προτίμηση για το όνομα του προέδρου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι κοινό μυστικό ότι σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ η πολιτική των εμπορικών δασμών θα τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σημαντικά εξαρτώμενες από την αμερικανική ζήτηση και οι οποίες καλούνται, πέραν όλων αυτών, να διαχειριστούν και την υποτονική ανάπτυξη της Γηραιάς Ηπείρου.
Στο επίκεντρο τα επιτόκια
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και τα επιτόκια. Η Federal Reserve καλείται να αποφασίσει τι θα πράξει με το κόστος του χρήματος, ενόσω η αγορά εργασίας εξακολουθεί να υπενθυμίζει σε όλους την πιθανότητα εμφάνισης ενός αρνητικού σεναρίου για την οικονομία. Οι νέες θέσεις εργασίας για τον μήνα Οκτώβριο ήταν απογοητευτικές (χαμηλό 4ετίας), αν και οι αναλυτές έσπευσαν να αποδώσουν τη βουτιά σε παροδικούς παράγοντες.
Όμως, για τον Ίαν Λίνγκεν της BMO Capital Markets, πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι πρέπει να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση της αγοράς εργασίας, αφήνοντας στην άκρη τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης του γ’ τριμήνου, παρότι υποδεέστερος των εκτιμήσεων (2,8% έναντι 3,1%), παρέμεινε σε εύρωστα επίπεδα -προς ικανοποίηση των επενδυτών και των αναλυτών.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αρκετά πιθανό, σύμφωνα με την Τίφανι Γουίλντινγκ της Pacific Investment Management, να συνεχίσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, υλοποιώντας νέο «ψαλίδι» 25 μονάδων βάσης στην προσεχή συνεδρίαση της 6ης-7ης Νοεμβρίου, σε συνέχεια της αντίστοιχης κίνησης του Σεπτεμβρίου. Στην ίδια εκτίμηση συγκλίνει και ο Ίαν Λίνγκεν, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Αμερικανικές εκλογές: Το εργοστάσιο που ίσως κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)