Στην καρδιά της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ευελπιστεί ότι η επιβεβαίωση της ανθηρής και ανθεκτικής κερδοφορίας του 2024 θα λειτουργήσει ως ξυπνητήρι για τους «κοιμώμενους» αγοραστές.
Φυσικά, στο επίκεντρο όλων αυτών τίθενται τα μεγέθη των συστημικών τραπεζών, με την Πειραιώς να δίνει την προηγούμενη εβδομάδα μια ισχυρή ένδειξη για την κατεύθυνση όλου του κλάδου.
Τα νούμερα της τράπεζας αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου, αναγκάζοντας τη διοίκηση να θέσει ελαφρώς υψηλότερους στόχους για το 12μηνο του 2024 -προς ικανοποίηση της αγοράς και των μετόχων.
Οι αναλυτές, λοιπόν, «ποντάρουν» ότι το ίδιο θα συμβεί εν πολλοίς και στα εναπομείναντα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα δημοσιεύσουν μεγέθη εντός των επόμενων ημερών. Ο λόγος για τις Εθνική και Eurobank, οι οποίες θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη, αλλά και για την Alpha Bank, η οποία θα ακολουθήσει την Παρασκευή.
Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των αισιόδοξων προοπτικών, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις (P/E πέριξ του 5x), είναι πιθανό -υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στο εξωτερικό, όπου δεσπόζουν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ– να παράσχουν ώθηση στον κλαδικό δείκτη, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι πριν μερικές ημέρες είχε υποχωρήσει έως τα χαμηλά 9μήνου (1.146 μονάδες), ανοίγοντας την «ψαλίδα» από τα πολυετή υψηλά του Ιουνίου (1.354 μονάδες) σε επίπεδα έως κι άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων.
Βαρόμετρο
Και, όπως είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται επιμελώς με την ελληνική αγορά, η πορεία των τραπεζικών μετοχών έχει άμεση συσχέτιση με την ευρύτερη πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς οι πρώτες συνιστούν το Νο.1 βαρόμετρο για την ψυχολογία του συνόλου της κεφαλαιαγοράς.
«Καλώς ή κακώς, η όλη αγορά δεν μπορεί να ορθοποδήσει στον βαθμό που οι τιμές των τραπεζών δεν μπορούν να αντιδράσουν ανοδικά, συνεχίζοντας το restructuring ράλι των λίγων τελευταίων ετών. Δεδομένου δε του “ρηχού” της Λεωφόρου Αθηνών, όταν μειώνεται η αγοραία αποτίμηση δημοφιλών θέσεων, όπως οι τράπεζες, και χτυπιούνται margins σε μικρότερα μοχλευμένα χαρτοφυλάκια, η ψυχολογία βαραίνει και η πίεση μεταφέρεται στους τίτλους άλλων αξιόλογων εισηγμένων, οι οποίες -σε ένα βαθμό και δίχως δική τους υπαιτιότητα- “καίγονται” στο τρέχον πλαγιοκαθοδικό διαγραμματικό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς» εξηγεί χαρακτηριστικά ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η μεγάλη εβδομάδα των τραπεζών και οι αγορές ιδίων μετοχών στην Jumbo
Όλα αυτά αποδεικνύονται περίτρανα καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, κατά τις οποίες η καθοδική πορεία του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει… κόψει τα πόδια του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα να έχει «γυρίσει» σε επίπεδα κάτω του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, να απέχει τουλάχιστον 7,5% από τα πολυετή ρεκόρ του Μαΐου (1.502 μονάδες) και να έχει «ψαλιδίσει» τη φετινή απόδοση μόλις στο +7,5%.
«Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώνει συνθήκες που εύλογα μπορούν να το χαρακτηρίσουν ως “υπερπουλημένο”. Επομένως, μια τεχνική αντίδραση που θα οδηγήσει τον Γ.Δ. και πάλι άνω των 1.400 μονάδων είναι ένα σενάριο που έχει αυξημένη πιθανότητα να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, με τις 1.411 μονάδες να συνιστούν την πλησιέστερη αντίσταση» εκτιμά, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζάνας από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Τι περιμένουμε στο υπόλοιπο ταμπλό
Φυσικά, οι τράπεζες αποτελούν ένα μέρος του όλου παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη διακύμανση του Γενικού Δείκτη.
To ενδιαφέρον, λοιπόν, εστιάζει αφενός στα εταιρικά μεγέθη των μη τραπεζικών blue chips, όπως της Titan Cement (δημοσιεύσει αποτελέσματα 9μηνου την Πέμπτη), αφετέρου στις εξελίξεις γύρω από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης, καθώς και η περίοδος προσφοράς των warrants. Αύριο ακολουθεί η κατανομή και η διάθεση των νέων μετοχών, ενώ την Τετάρτη θα γίνει γνωστή και επισήμως η κάλυψη της ΑΜΚ και η απόκτηση των warrants.
Σήμερα, παράλληλα, πραγματοποιείται η αποκοπή του δικαιώματος για το προμέρισμα του ΟΠΑΠ, ύψους 0,60 ευρώ (μικτό). Μεθαύριο, τέλος, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις νέες αλλαγές στους δείκτες του MSCI, με το ενδιαφέρον εύλογα να στρέφεται στον Standard Greece, όπου μετά την καλοκαιρινή διαγραφή της Motor Oil έχουν απομένει εννέα εκπρόσωπο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Metlen, Alpha, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ)
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους λόγους, οι οποίοι έφεραν τη μεγάλη διόρθωση του Οκτωβρίου (-3,8%), όπως για παράδειγμα τις ρευστοποιήσεις εκ μέρους των ξένων διαχειριστών, οι οποίοι φέρεται να στράφηκαν μαζικά προς τις κινεζικές μετοχές, προσβλέποντας σε μια χρηματιστηριακή άνοδο από το πακέτο «τόνωσης» του Πεκίνου. Κάτι το οποίο, αναμφίβολα, λειτούργησε εις βάρος των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, οι οποία βίωσε αξιοσημείωτες εκροές.
Ουδείς, όμως, μπορεί να γνωρίζει μετά βεβαιότητας αν αυτές οι κεφαλαιακές μετατοπίσεις έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν κι άλλες «ουρές», οι οποίες μπορούν να μας επηρεάσουν περαιτέρω.
Χρηματιστήριο: Τι μας δείχνει ο Νοέμβριος την τελευταία 10ετία
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)