Skip to main content

Η χώρα – παράδεισος των κρυπτονομισμάτων

Το Ουζμπεκιστάν έχει μετατραπεί σε παράδεισο των κρυπτονομισμάτων, προσελκύοντας όλο και περισσότερους Ρώσους επενδυτές και κεφάλαια

«Ξεκινήστε το ταξίδι σας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων με το UzNEX», λέει η διαφήμιση  που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων το οποίο λειτουργεί η νοτιοκορεατική εταιρεία Kobea Group, αλλά έχει την έδρα του στο Ουζμεκιστάν.

Το UzNEX»  ξεκίνησε πρόσφατα την επίσημη αγορά και πώληση του κρυπτονομίσματος TON (The Open Network). Η τρέχουσα τιμή του ενός TON είναι 4,60 δολάρια, από 0,39 δολάρια, το 2021.

Οι χρήστες στο Ουζμπεκιστάν μπορούν πλέον να ανταλλάσσουν TON, χωρίς να ανησυχούν για νομικές συνέπειες. Γιατί απλά το Ουζμπεκιστάν έχει μετατραπεί σε παράδεισο των κρυπτονομισμάτων, προσελκύοντας όλο και περισσότερους Ρώσους επενδυτές και κεφάλαια. Προκαλώντας ανησυχία στους δυτικούς θεσμούς.

Το UzNEX είναι η μόνη πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων που είναι εξουσιοδοτημένη στη χώρα. Υποστηρίζεται από τον ανώτερο αξιωματούχο Ντμίτρι Λι, μια προσωπικότητα κοντά στον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόεφ, που επανεξελέγη πέρυσι με 87%. Ο Ουζμπέκος πρόεδρος σχεδιάζει να μετατρέψει τη χώρα του σε βασικό περιφερειακό κέντρο για τα κρυπτονομίσματα, παρόμοιο με τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ηδη,το Ουζμπεκιστάν έχει κατορθώσει να γίνει ενεργός παίκτης στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων, υποστηριζόμενο από την αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Μεταξύ 2018 και 2020, ο αριθμός των χρηστών κρυπτονομισμάτων  στη χώρα αυξήθηκε πάνω από 300%.

Στη 12η θέση στο CoinMarketCap

Το UzNEX, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του 2019, υποστηρίζει τις συναλλαγές σε 15 κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin.

Από τον Μάρτιο του 2024, το TON κατατάσσεται  μάλιστα στη 12η θέση στο CoinMarketCap με κεφαλαιοποίηση 15 δισ. δολαρίων.

Η ζήτηση για κρυπτονομίσματα στο Ουζμπεκιστάν οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη, με την Εθνική Υπηρεσία για Μελλοντικά Έργα (NAPP) να χαρακτηρίζει τον κλάδο ως απολύτως κερδοφόρο. Τον Μάρτιο, το NAPP αύξησε τα τέλη για τους συμμετέχοντες στον κλάδο, με τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων να συνεισφέρουν πλέον περίπου 20.000 δολάρια μηνιαίως στον κρατικό προϋπολογισμό .Αυτά τα τέλη αναμένεται να αποφέρουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Οι επιχειρηματίες, οι Start ups και οι μικρές επιχειρήσεις εμπλέκονται όλο και περισσότερο στον τομέα. Το οικοσύστημα επεκτείνεται με την άνοδο των εταιρειών fintech, των προγραμματιστών blockchain και των ανταλλαγών, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τεχνολογική πρόοδο.

Η υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη, ειδικά σε αγροτικές περιοχές του Ουζμπεκιστάν με περιορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες.

Δεσμοί με τη Ρωσία

Οι στενοί δεσμοί ωστόσο του UzNEX με τη Ρωσία, η οποία εδώ και καιρό αναζητά νέους διαύλους για να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαϊκές αρχές φοβούνται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το Ουζμπεκιστάν ως εναλλακτικό οικονομικό κόμβο για τη μεταφορά κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα, ξεφεύγοντας έτσι από τους διεθνείς οικονομικούς περιορισμούς.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων στο Ουζμπεκιστάν και η κυβερνητική υποστήριξη για ψηφιακές υποδομές για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων προσελκύουν ροές χρημάτων που μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν. Επιπλέον, το Ουζμπεκιστάν εισήγαγε πρόσφατα ευνοϊκούς κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα , περιορίζοντας την παρακολούθηση των εισερχόμενων και εξερχόμενων ροών ψηφιακών κεφαλαίων. Μια απόφαση που κάνει τη χώρα ιδιαίτερα ελκυστική για Ρώσους επενδυτές που αναζητούν εναλλακτικά συστήματα για την προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πίεση από τη Δύση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνουν τη διπλωματική πίεση στην Τασκένδη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το Ουζμπεκιστάν από το να γίνει αγωγός μεταφοράς ρωσικού κεφαλαίου από τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά κανάλια, κίνδυνος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.

Το Ουζμπεκιστάν πάντως αγνοεί τις πιέσεις, έχοντας αναπτύξει μια φήμη ως μια ανερχόμενη αγορά τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο  Γερμανός  καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τη χώρα με μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία. «Το Ουζμπεκιστάν είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, επίσης για το εγγύς μέλλον», τόνισε ο  Σολτς, σε ομιλία του στη Σαμαρκάνδη. Με σχεδόν 40 εκατομμύρια κατοίκους, το Ουζμπεκιστάν είναι η πολυπληθέστερη χώρα στην περιοχή , με έκταση ίση με τη Σουηδία.

Κρίσιμες πρώτες ύλες

Ο πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιγιόεφ  εφαρμόζει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και έχει συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία των πέντε, πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν), που συναντώνται τακτικά ως C5.

Πολύ σημαντικά είναι τα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών του Ουζμπεκιστάν-  διαθέτει ουράνιο, χρυσό, χαλκό, βολφράμιο, αλλά και σπάνιες γαίες, όπως λίθιο, μαγνήσιο, μολυβδαίνιο, ο γερμάνιο και βανάδιο, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Κεντρική Ασία. Μέχρι σήμερα, αυτοί οι πόροι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί  παρά ελάχιστα , στη βιομηχανία της χώρας. Ωστόσο, είναι απαραίτητα για την δυτική αυτοκινητοβιομηχανία και στο πλαίσιο της πράσινης, ενεργειακής μετάβασης.