Νέα οπισθοχώρηση καταγράφει σήμερα (30/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει εκ νέου κάτω του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (1.396 μονάδες).
Η ελληνική αγορά, επηρεασμένη από το πτωτικό κλίμα στην Ευρώπη, αδυνατεί να δώσει συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση, παραμένοντας εγκλωβισμένη στη στασιμότητα και στη μεταβλητότητα, η οποία έχει «ψαλιδίσει» στο +8% τη φετινή απόδοση.
Κάπως έτσι, τα εταιρικά μεγέθη του 9μήνου φαίνεται ότι αποτελούν την τελευταία πιθανή διέξοδο για τους αγοραστές, οι οποίοι βλέπουν το τρέχον περιβάλλον να μην ευνοεί την ανάληψη περιττού ρίσκου, εν όψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κάμψη κατά 0,81% και διαμορφώνεται στις 1.389,90 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.401,18 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.389,22 έως 1.402,77 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Eurobank – Εθνική – Πειραιώς – Alpha διολισθαίνουν άνω του 1%, με τις μετοχές των ΟΤΕ και Motor Oil να χάνουν έως 2%. Την ίδια στιγμή, η Intrakat δέχεται σημαντική πίεση και αναδιπλώνεται στα 4,8 ευρώ, δεδομένης της είδησης περί επικείμενης ΑΜΚ στην τιμή των 4,6 ευρώ/μετοχή.
Νέες απώλειες στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, επιστρέφει στο «κόκκινο», υποχωρώντας στο -1,26% και τις 1.156 μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι η απόσταση από τα φετινά υψηλά (1.354 μονάδες) να υπερβαίνει το -14%.
Η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει στο -1,87% και το 1,892 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -1,79% και το 1,3965 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -1,65% κι τα 3,513 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -0,83% και τα 7,204 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,90% και 3.354 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil, παρά το προμέρισμα του 0,3 ευρώ, υποχωρεί στο -2,4% και τα 19,6 ευρώ, σημειώνοντας νέο χαμηλό 22 μηνών. Ελλάκτωρ και Titan αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 2%, με τις μετοχές των Coca – Cola, Helleniq Energy, Metlen, Viohalco, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΤΕ να έπονται τουλάχιστον στο -1%. Χαρακτηριστικό του εύρους της πτώσης είναι το γεγονός ότι μόνο δύο «βαριά χαρτιά» (Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή) γλιτώνουν μέχρι στιγμής το «κόκκινο».
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,01% και 2.269 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -5,1% και τα 4,8 ευρώ, κλείνοντας το discount σε σχέση με την τιμή της δρομολογούμενης ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ (4,6 ευρώ). ΑΔΜΗΕ, Intracom, Profile και Lavipharm, από την πλευρά τους, οπισθοχωρούν πέριξ του 2%, ενώ οι μετοχές των Fourlis, Quest, Trade Estates, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, Ιntralot, Κρι Κρι, ΟΛΠ και Τεχνικής Ολυμπιακής περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%. Σήμερα, στο μεταξύ, πέφτει η αυλαία για τη διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Attica Bank, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα 77 ευρώ (-57%).
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 89 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 110,3 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο: «Crast test» στις εισηγμένες της Τεχνολογίας – Μεγέθη και αποτιμήσεις
Διέξοδο στα εταιρικά μεγέθη;
Στα εταιρικά και τραπεζικά αποτελέσματα των επόμενων ημερών στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά τον καταλύτη που θα ξαναφέρει την ηρεμία στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.
Μπορεί η χθεσινή ανοδική αντίδραση να οδήγησε προσωρινά τον Γενικό Δείκτη άνω του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (1.396 μονάδες) αλλά και του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων, αλλά η υστέρηση παραμένει αισθητή.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αθροιστικές απώλειες του Οκτωβρίου αγγίζουν το -3,5%, με την απόσταση από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1.502 μονάδες) να υπερβαίνει τις 100 μονάδες (-6,7%).
Η μεγάλη προσφορά μετοχών από τις εισηγμένες, η κόπωση από το πολυετές ράλι και η αναδιάταξη των ξένων χαρτοφυλακίων εν όψει του 2025 αποτελούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, μερικούς από τους λόγους της πρόσφατης αναδίπλωσης.
Σ’ αυτό το περιβάλλον τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και του 9μήνου, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύονται, μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη διέξοδο στην ελληνική αγορά, ωθώντας τους επενδυτές σε νέες αγορές.
Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των ισχυρών προοπτικών του 2024 θα αποτελέσει βάλσαμο στις πληγές του Χρηματιστηρίου, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί εκ νέου ανοδικά, με απώτερο στόχο τη σύγκλιση με τα ρεκόρ των 1.502 μονάδων.
Μετά τις Metlen και Sarantis, σήμερα είναι η σειρά του ΔΑΑ να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μηνου, ενώ αύριο ακολουθεί η Coca Cola. Την Παρασκευή έπεται η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ανοίξει την αυλαία των τραπεζικών ανακοινώσεων.
Την ίδια στιγμή, φυσικά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται και η Intrakat, η οποία χθες επιβεβαίωσε τα σενάρια περί μετονομασίας σε Aktor Group, αφού πρώτα ανακοίνωσε μια σειρά εξαγορών. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το deal με την Prodea για τη μεταβίβαση ακινήτων αξίας σχεδόν 600 εκατ. ευρώ.
Μέρος της χρηματοδότησης του εταιρικού μετασχηματισμού, ο οποίος εδράζεται σε πέντε πυλώνες (κατασκευές, ακίνητα, ΑΠΕ, παραχωρήσεις και διαχείριση εγκαταστάσεων) θα προέλθει από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ.
Οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα προτίμησης, με τις νέες μετοχές να εκδίδονται στην τιμή των 4,6 ευρώ. Όλα τα παραπάνω θα εγκριθούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 19 Νοεμβρίου.
Τέλος, η διοίκηση της Motor Oil, κόντρα στο περιβάλλον των τελευταίων μηνών, αποφάσισε να διανείμει προμέρισμα 0,30 ευρώ για το έτος χρήσης του 2024, με την αποκοπή του δικαιώματος να ορίζεται για τις 23 Δεκεμβρίου.
Απώλειες στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές περιμένουν τα νεότερα από το μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων, αποτιμώντας παράλληλα τα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο του 2024 (+0,4% έναντι εκτίμησης +0,2%.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά στο -1,11% και τις 512 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,9%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.
Νινιός: Το… exit από το Χρηματιστήριο και οι «τίτλοι τέλους» έπειτα από 30 χρόνια
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)