Skip to main content

Χρηματιστήρια: Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

REUTERS/Charles Platiau

Τα είδη πολυτελείας σπρώχνουν ανοδικά τον γαλλικό CAC40

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο, αφού περιόρισε κάποια από τα προηγούμενα κέρδη του, με τα περισσότερα περιφερειακά χρηματιστήρια και τομείς να ξεκινούν την εβδομάδα σε θετικό έδαφος.

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο άνω του 1%, καθώς οι μετοχές πολυτελείας έδωσαν ώθηση στην άνοδο του δείκτη. Η ιδιοκτήτρια της Gucci Kering και η Hermes ενισχύονται άνω του 2%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη των εταιρειών του CAC 40 τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, η LVMH πρόσθεσε κοντά στο 1,5%.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται εν μέσω μιας ασταθούς περιόδου για τις μετοχές πολυτελείας, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες αντιδρούν σε μια σειρά ειδήσεων από την Κίνα – μια βασική αγορά για τον κλάδο – σχετικά με την κατάσταση των καταναλωτών και της οικονομίας της χώρας.

Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης και των κατασκευών και των υλικών πρόσθεσαν πάνω από 1% η καθεμία, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν περίπου 2,3%.

Οι μετοχές του ολλανδικού γίγαντα ιατρικών συσκευών Philips σημείωναν πτώση 16,8%. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μειώνει τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της για το σύνολο του έτους λόγω της αδύναμης ζήτησης από την Κίνα.

Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν περισσότερο από 4% τη Δευτέρα, αν και οι αναλυτές της Citi προεξόφλησαν την πιθανότητα κλιμάκωσης που θα διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 και ο δείκτης Topix της Ιαπωνίας ενισχύθηκαν, υποστηριζόμενοι από ένα αδύναμο γεν εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς το κυβερνών LDP έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν άλμα, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στα αποτελέσματα τεχνολογικών εταιρειών που θα συνεχίσουν να οδηγούν τον Nasdaq σε νέα ύψη αυτή την εβδομάδα.

*Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σήμερα κλειστό λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά για τις τιμές – Έως πού θα υποχωρήσουν