Στην περιοχή των 1.400 μονάδων «παίζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αποφύγει την απώλεια των κρίσιμων στηρίξεων, μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί.
Η ελληνική αγορά, από τις αρχές της εβδομάδας, διαγράφει μια σταθερά καθοδική πορεία, η οποία έχει θέσει εν αμφιβόλω τόσο το ανάχωμα των 1.400 μονάδων, όσο και τη μακροπρόθεσμη τάση, δεδομένου ότι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών βρίσκεται στις 1.396 μονάδες.
Κάπως έτσι, παρά τα θετικά εταιρικά μεγέθη και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, η μεγάλη προσφορά από placement & AMK και το «χαμήλωμα» των τιμών – στόχων για τις τράπεζες έχουν επιφέρει αναστάτωση στην επενδυτική κοινότητα, η οποία αναζητά αγωνιωδώς… αγοραστές.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο τελευταίο τετραήμερο οι αθροιστικές απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το -2,8%, ενώ στις τράπεζες η ζημιά στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα φθάνει στο -6%.
Στη σημερινή -και τελευταία της εβδομάδας- συνεδρίαση, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, αδυνατώντας να αντιδράσει, σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.401,46 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.402,60 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.400,70 έως 1.404,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική πιέζεται αισθητά προς τα 7 ευρώ, έχοντας διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 6μήνου. Από εκεί και πέρα, η Aegean χάνει τουλάχιστον 1%, ενώ η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, κινούμενη άνω των 6 ευρώ (αποτίμηση 9,8 δισ. ευρώ).
5η ημέρα πιέσεων στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για 5η διαδοχική ημέρα, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -0,38% και τις 1.159 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η διόρθωση από τα φετινά υψηλά του Ιουλίου ξεπερνά το -14%.
Η μετοχή της Εθνικής κατρακυλά στο -0,89% και τα 7,09 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,63% και το 1,888 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,14% και τα 3,615 ευρώ (χαμηλό 2,5 μηνών), ενώ η μετοχή της Alpha διατηρείται στο +0,18% και το 1,416 ευρώ (χαμηλό 12μήνου).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 3.383 μονάδες), η μετοχή της Aegean περιορίζεται στο -1,2% και τα 10,2 ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο το ψυχολογικό φράγμα των 10 ευρώ. Metlen και ΕΥΔΑΠ αναδιπλώνονται κατά έως 0,8%, ενώ απώλειες έως 0,5% εμφανίζουν οι Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Autohellas. Στην άλλη πλευρά, η η μετοχή της Ελλάκτωρ προσπαθεί να ανακάμψει στο +0,6% και το 1,78 ευρώ. ΔΕΗ και Lamda, ταυτόχρονα, αυξάνονται κατά 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,35% και 2.294 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει στο +1% και τα 2,86 ευρώ, ενόσω συνεχίζονται οι καθημερινές αγορές μετοχών στην Intralot. Την ίδια στιγμή, Intrakat και Ideal κερδίζουν από 0,9%, με την πρώτη να προσεγγίζει ξανά τα 5 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Profile και Πλαστικά Θράκης χάνουν από 0,8%, με τις μετοχές των Quest και ΑΔΜΗΕ να έπονται στο -0,5%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 117,9 δισ. ευρώ.
Κρίσιμο στοίχημα οι 1.400 μονάδες
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (25/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά τρόπο αντιστροφής της καθοδικής τάσης και υπεράσπισης των κρίσιμων στηρίξεων των 1.400 μονάδων.
Μέσα στις τέσσερις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει τουλάχιστον 2,8%, με τις τράπεζες να δέχονται τις εντονότερες πιέσεις, δεδομένου ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα χάνουν περισσότερο από 6%.
Οι χαμηλότερες τιμές – στόχοι, η μεγάλη προσφορά των προηγούμενων εβδομάδων, η κόπωση από το ακατάπαυστο ράλι των τελευταίων ετών και η αναδιάταξη των επενδυτικών χαρτοφυλακίων αποτελούν μερικούς από τους λόγους, οι οποίοι εξηγούν το «ξεπούλημα» στον κλάδο.
Ωστόσο και πάλι, η τρέχουσα αναδίπλωση, η οποία «ακουμπά» και αρκετά μη τραπεζικά blue chips, θεωρείται υπερβολική, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων έχουν πλέον υποχωρήσει σε επίπεδα, τα οποία προσφέρουν πολύ ελκυστικά σημεία εισόδου.
Το σημαντικό είναι, πάντως, η ελληνική αγορά να καταφέρει να μην βρεθεί κάτω των 1.400 μονάδων, οι οποίες σχεδόν συμπίπτουν με την ισχυρή στήριξη του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.396 μονάδες).
Την ίδια στιγμή, τα θετικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις Metlen – Σαράντης – Παπουτσάνης, δεν φαίνονται προς το παρόν ικανά να αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, αν και το κύριο μενού των αποτελεσμάτων ακολουθεί τον Νοέμβριο.
Στον ταμπλό, το επίκεντρο της προσοχής, ομολογουμένως, στρέφεται στις τράπεζες, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικά, η Πειραιώς έχει βρεθεί στα χαμηλά 2,5 μηνών (3,6 ευρώ), η Εθνική στα χαμηλά 6μήνου (7,1 ευρώ) και η Alpha στα χαμηλά 12μηνου (1,41 ευρώ).
Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ έκανε γνωστό ότι στις 14 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2025 – 2027, ενώ μία ημέρα νωρίτερα (13/11) θα δώσει στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του 9μηνου.
Τέλος, η Lamda Development προχώρησε στην πώληση οικοπέδου στη Σερβία έναντι 36 εκατ. ευρώ (ίσο με τη λογιστική αξία). Αγοράστρια είναι η σερβικών συμφερόντων Spark Investment.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, ενόσω οι επενδυτές δείχνουν να αφήνουν το πόδι από το γκάζι, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ενδεικτικά, υποχωρεί ελαφρώς στο -0,23% και τις 517 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να χάνει οριακά 0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις.
Χρηματιστήριο: Αντέχει το… πορτοφόλι των «μεγάλων» – Ποιες έχουν ρευστότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)