Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προς εβδομαδιαίες απώλειες 2,8% – Στοίχημα οι 1.400 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 6% από τις αρχές της εβδομάδας

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (25/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά τρόπο αντιστροφής της καθοδικής τάσης και υπεράσπισης των κρίσιμων στηρίξεων των 1.400 μονάδων.

Μέσα στις τέσσερις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει τουλάχιστον 2,8%, με τις τράπεζες να δέχονται τις εντονότερες πιέσεις, δεδομένου ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα χάνουν περισσότερο από 6%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα καλά νέα στη Metlen, η πτώση στην Κύπρου και η «ζαλάδα» στην Attica Bank

Οι χαμηλότερες τιμές – στόχοι, η κόπωση από το ακατάπαυστο ράλι των τελευταίων ετών και η αναδιάταξη των επενδυτικών χαρτοφυλακίων αποτελούν μερικούς από τους λόγους, οι οποίοι εξηγούν το «ξεπούλημα» στον κλάδο.

Ωστόσο και πάλι, η τρέχουσα αναδίπλωση, η οποία «ακουμπά» και αρκετά μη τραπεζικά blue chips, θεωρείται υπερβολική, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων έχουν πλέον υποχωρήσει σε επίπεδα, τα οποία προσφέρουν πολύ ελκυστικά σημεία εισόδου.

Το σημαντικό είναι, πάντως, η ελληνική αγορά να καταφέρει να μην βρεθεί κάτω των 1.400 μονάδων, οι οποίες σχεδόν συμπίπτουν με την ισχυρή στήριξη του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.396 μονάδες).

Την ίδια στιγμή, τα θετικά οικονομικά μεγέθη του 9μήνου, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις Metlen – Σαράντης – Παπουτσάνης, δεν φαίνονται προς το παρόν ικανά να αλλάξουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, αν και το κύριο μενού των αποτελεσμάτων ακολουθεί τον Νοέμβριο.

Το ενδιαφέρον στο ταμπλό

Στον ταμπλό, τώρα, το επίκεντρο της προσοχής, ομολογουμένως, στρέφεται στις τράπεζες, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Ενδεικτικά, η Πειραιώς έχει βρεθεί στα χαμηλά 2,5 μηνών (3,6 ευρώ), η Εθνική στα χαμηλά 6μήνου (7,1 ευρώ) και η Alpha στα χαμηλά 12μηνου (1,41 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ έκανε γνωστό ότι στις 14 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2025 – 2027, ενώ μία ημέρα νωρίτερα (13/11) θα δώσει στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του 9μηνου.

Τέλος, η Lamda Development προχώρησε στην πώληση οικοπέδου στη Σερβία έναντι 36 εκατ. ευρώ (ίσο με τη λογιστική αξία). Αγοράστρια είναι η σερβικών συμφερόντων Spark Investment.

Χρηματιστήριο: Αντέχει το… πορτοφόλι των «μεγάλων» – Ποιες έχουν ρευστότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)