Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι big… απώλειες της εβδομάδας – Ποιες μετοχές αιμορραγούν περισσότερο

EUROKINISSI

Τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις στο Χ.Α.

Τέσσερις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις συμπληρώνει αισίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει «μάχη» για την υπεράσπιση των κρίσιμων στηρίξεων των 1.400 μονάδων.

Το καθοδικό καρέ, όπως είναι εύλογο, έχει πληγώσει αρκετές εισηγμένες, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία αγορά περίμενε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τις προϋποθέσεις αναρρίχησης στις «κορυφές» των 1.502 μονάδων.

Οι τράπεζες, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν οι βασικοί στυλοβάτης του ακατάπαυστου ράλι, συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους της τρέχουσας περιόδου, καθώς οι χαμηλότερες τιμές – στόχοι από την Goldman Sachs, η πρόσκαιρη αύξηση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων, οι θολές προοπτικές για τα έσοδα από τόκους (NII) και η εύλογη κόπωση από την ανοδική κίνηση των τελευταίων ετών, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων.

Χρηματιστήριο: Το timeline των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο

Mε απώλειες άνω του -4%

Η Eurobank, για παράδειγμα, βρίσκεται στην «κορυφή» των απωλειών, καθώς από τις αρχές της εβδομάδας -και ενόσω απομένει το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης- χάνει περισσότερο από 7,6%, διολισθαίνοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 ευρώ και πέφτοντας έως τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών (1,86 ευρώ). Μάλιστα, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται πλέον σε λιγότερα από 7 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδα, τα οποία αγνοούνταν από τον Νοέμβριο του 2023 (1,41 ευρώ), αναδιπλώνεται και η μετοχή της Alpha, η οποία υποχωρεί κατά 7,5% στο τελευταίο τετραήμερο, επιτείνοντας την απογοητευτική πορεία του φετινού έτους (αρνητική απόδοση κατά -8,1%).

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, περιορίζεται κατά 6,2% στην τρέχουσα εβδομάδα, βλέποντας τα 3,6 ευρώ για πρώτη φορά από τις 6 Αυγούστου.

Σε εξίσου δυσμενή θέση βρίσκεται και η μετοχή της Εθνικής, η τιμή της οποίας «ψαλιδίζεται» αθροιστικά κατά 4,2%. Το αποτέλεσμα είναι να έχει «πέσει» στα 7,1 ευρώ, δηλαδή στα χαμηλότερα σημεία του τελευταίου 6μήνου, έχοντας και στην «πλάτη» την πλεονάζουσα προσφορά από το πρόσφατο placement.

Καζίνος: Η επόμενη ημέρα στην Trastor – Η απόφαση για ΑΜΚ, το discount 30% και η μετοχική διασπορά

Στα μη τραπεζικά blue chips, το βάρος των ρευστοποιήσεων σηκώνει η μετοχή της Viohalco, η μεταβολή της οποίας καθορίζεται στο -5,3% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή, αναδιπλούμενη κάτω των 5,5 ευρώ για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου.

Στο -5,3% διαμορφώνεται η κάμψη, επίσης, για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί στο 1,76 ευρώ, επιστρέφοντας εκεί που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2023. Τέλος, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo χάνουν από 4,2%.

Οι μετοχές του FTSE Large Cap με τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα στην εβδομάδα

• Eurobank -7,6%
• Alpha -7,5%
• Πειραιώς -6,2%
• Viohalco -5,3%
• Ελλάκτωρ -5,3%
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ -4,2%
• ΕΤΕ -4,2%
• Jumbo -4,4%

Χρηματιστήριο: Αντέχει το… πορτοφόλι των «μεγάλων» – Ποιες έχουν ρευστότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)