Προς τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 2,5 μηνών διολισθαίνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Είναι ενδεικτικό ότι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της εισηγμένης οπισθοχωρεί κατά σχεδόν -2,5%, με αποτέλεσμα να «πέφτει» στα 3,62 ευρώ. Πρόκειται για ένα σημείο, το οποίο αγνοούταν από τις 6 Αυγούστου.
Γεωργαντζής: Το άλλο… πρόσωπο της Quest – Η πορεία στην ACS και το «δίδυμο» με τον Φέσσα
Μάλιστα, η σωρευτική κάμψη μέσα στον Οκτώβριο ξεπερνά το -5%, επιβεβαιώνοντας το «κακό φεγγάρι» όχι μόνο της Πειραιώς, αλλά του συνόλου του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος χάνει τουλάχιστον 7% από τις αρχές του μήνα.
Σίγουρα, οι χαμηλότερες τιμές – στόχοι από την Goldman Sachs, οι εκτιμήσεις για μείωση των εσόδων από τόκους και η πρόσκαιρη αύξηση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αναδιατάξεις χαρτοφυλακίων της εποχής και τις μεγάλες αποδόσεις της τελευταίας 4ετίας, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη βραχυπρόθεσμη τάση.
-14% από τα υψηλά έτους
Οι «κόκκινες» συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών έχουν εκ νέου απομακρύνει τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς από τα κρίσιμα όρια των 4 ευρώ, στα οποία έγινε το placement του περασμένου Μαρτίου για το 27% του μετοχικού κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, η απόσταση από τα φετινά υψηλά (και υψηλά 3,5 ετών) των 4,2 ευρώ υπολογίζεται σε τουλάχιστον 14%, με τη φετινή απόδοση να «ψαλιδίζεται» κάτω του +15%. Όλα αυτά, εύλογα, έχουν οδηγήσει την κεφαλαιοποίηση στα 4,5 δισ. ευρώ.
Η τρέχουσα αναδίπλωση, από την άλλη πλευρά, έχει καταστήσει ακόμη πιο ελκυστική τη μετοχή, δεδομένου ότι αυτήν την στιγμή διαπραγματεύεται με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 4,3x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,58x.
Οι νέοι στόχοι της Goldman Sach
Η Goldman Sachs, στην περιβόητη έκθεση με τις χαμηλότερες τιμές – στόχους, αναθεώρησε τον πήχη για την Πειραιώς στα 5,4 από 5,9 ευρώ προηγουμένως. Ταυτόχρονα, «κατέβασε» κατά 7% την εκτίμηση για την κερδοφορία του 2025 και κατά 1% του 2026.
Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, η αμερικανική τράπεζα προέβλεψε ότι θα διαμορφωθούν στα 2,09 δισ. ευρώ το 2024, στο 1,87 δισ. ευρώ το 2025 και στο 1,88 δισ. ευρώ το 2026, κάτι που αντανακλά κάμψη 5% και 1% για τη διετία 2025 – 2026 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Χρηματιστήριο: Αντέχει το… πορτοφόλι των «μεγάλων» – Ποιες έχουν ρευστότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)