Skip to main content

Tesla: Τι οδήγησε στο ράλι 12% της μετοχής

REUTERS/Lucy Nicholson

Οι μετοχές της Tesla εκτινάχθηκαν μετά τα ισχυρά αποτελέσματα, πρόβλεψη Μασκ για «ανάπτυξη οχημάτων» τουλάχιστον 20% το επόμενο έτος

Η Tesla ανακοίνωσε εκπληκτικά ισχυρά κέρδη στο γ’ τρίμηνο, ανακτώντας τη δυναμική της μετά από μια ταραχώδη αρχή του 2024 κατά την οποία τα κέρδη της μειώθηκαν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,2 δισ. δολάρια για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι παγκόσμιες παραδόσεις αυξήθηκαν επίσης το τρίτο τρίμηνο, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων κατά 8% στα 25,2 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Tesla σημείωσε άνοδο 12% στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την ενημέρωση του Έλον Μασκ.

Τα καλά αποτελέσματα της Tesla ενίσχυσαν τα futures του τεχνολογοκού Nasdaq-100 (+0,7%).

Η πρόβλεψη Μασκ

Ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ, ο οποίος δεν έχει θέσει στόχο αύξησης των πωλήσεων για φέτος, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Tesla θα μπορούσε να δει 20% έως 30% «αύξηση οχημάτων» το 2025. Αυτή η αύξηση θα σηματοδοτούσε σημαντική βελτίωση σε σχέση με φέτος, κατά την οποία οι παγκόσμιες παραδόσεις είναι μειωμένες κατά σχεδόν 6% για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024.

«Αυτές είναι απλώς οι καλύτερες εικασίες μου», δήλωσε ο Μασκ κατά την κλήση για τα κέρδη.

Ο Μασκ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Tesla έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για ένα πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας 25.000 δολαρίων. Η εταιρεία θα κυκλοφορήσει αντ’ αυτού φθηνότερες εκδόσεις των υφιστάμενων μοντέλων της που θα έχουν τιμή κάτω από 30.000 δολάρια μετά από επιδοτήσεις, πρόσθεσε. Τα αυτοκίνητα αυτά θα καταφθάσουν το πρώτο εξάμηνο του 2025.