Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κρατούν «εγκλωβισμένη» την αγορά

EUROKINISSI

Νέες απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι στηρίξεις των 1.400 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές φαίνεται ότι επιμένουν για 4η διαδοχική ημέρα, παρά την πρωινή προσπάθεια των αγοραστών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα της ελληνικής αγοράς παραμένει προβληματική, καθώς ούτε η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό καθίσταται ικανή να «ξεκολλήσει» κάπως τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος χάνει τουλάχιστον –2,5% από τις αρχές της εβδομάδας.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις των «βαριών χαρτιών», τα οποία ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ακόμη ένα τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας και βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών.

Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή κάμψη κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 1.404,37 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.407,14 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.403,28 έως 1.415,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς υποχωρεί άνω του 2% και «πέφτει» στα 3,6 ευρώ (χαμηλό 2,5 μηνών). Eurobank και Εθνική, από την πλευρά τους, αναδιπλώνονται κατά 1%. Αντίθετα, Metlen και ΟΤΕ προσπαθούν να κρατήσουν το θετικό πρόσημο, με την πρώτη να λαμβάνει στήριξη από τα ικανοποιητικά μεγέθη του 9μήνου.

Χρηματιστήριο: Αντέχει το… πορτοφόλι των «μεγάλων» – Ποιες έχουν ρευστότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ

Νέα πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος χάνει -4,6% από τις αρχές της εβδομάδας, δέχεται νέο κύμα ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στο -1,29% και τις 1.165 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς κατρακυλά στο -2,6% και τα 3,612 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -1,20% και τα 7,236 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,08% και το 1,87 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha μειώνεται στο -0,83% και το 1,426 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίηση (-0,36% και 3.393 μονάδες), η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συρρικνώνεται στο -1,65% και το 1,7 ευρώ, ενώ με απώλειες έως 0,8% ακολουθούν οι μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ και Lamda Development. Αντίθετα, η μετοχή της Metlen διευρύνεται κατά +0,5% και επιστρέφει άνω των 33 ευρώ, χάρη στα θετικά οικονομικά στοιχεία του 9μήνου. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Cenergy κερδίζει +0,8% και επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου τα 9 ευρώ, τα οποία ισούνται με την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Coca – Cola, Titan και ΟΤΕ βρίσκονται έως το +0,7%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 0,3%, μετά την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,14% και 2.284 μονάδες), οι μετοχές των Lavipharm και Τεχνικής Ολυμπιακής ξεχωρίζουν αρνητικά άνω του -2%. Quest, Trade Estates, ΑΒΑΞ και Dimand περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ideal κερδίζει 0,8%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία συνεχίζει την έντονη μεταβλητότητα. Αυτήν την στιγμή διαπραγματεύεται στο -3,3% και τα 5,8 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αποτίμηση 9,3 δισ. ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 115,5 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Tα χαμηλά 12μήνου στην Alpha, το ρεκόρ στον ΟΛΠ και το ράλι στη ΒΙΟΤΕΡ

Εύθραυστες οι στηρίξεις των 1.400 μονάδων

Τρόπο απεγκλωβισμού από την τρέχουσα αρνητική κίνηση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο απώλειας των στηριγμάτων των 1.400 μονάδων –για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Το κλίμα στην ελληνική αγορά, εδώ και αρκετές εβδομάδες, δεν είναι θετικό, με αποτέλεσμα οι έντονες ρευστοποιήσεις του τελευταίου τριημέρου σε τράπεζες κι άλλα blue chips να υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο τα θεμέλια της μεσο-βραχυπρόθεσμης τάσης.

Κάπως έτσι, οι αθροιστικές απώλειες μέσα στην εβδομάδα αγγίζουν το -2,5%, με τη ζημιά στον τραπεζικό δείκτη να ξεπερνά το -4,6%, μετά την καθοδική αναθεώρηση των τιμών – στόχων από τους διεθνείς αναλυτές και την πρόσκαιρη αύξηση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις φαίνεται ότι επεκτείνονται και στα υπόλοιπα «βαριά χαρτιά», και ιδίως στις μετοχές του δείκτη MSCI Standard Greece, οι οποίες δυσκολεύονται να… ανασάνουν, παρασυρόμενες προς χαμηλότερες τιμές.

Σίγουρα, οι μεγάλες αποδόσεις των προηγούμενων μηνών, σε συνδυασμό με την τεράστια προσφορά μετοχών (placements, ΑΜΚ κ.α.) στο σύνολο του Χρηματιστηρίου, αναγκάζουν τους ξένους επενδυτές σε αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων τους.

Ωστόσο, οι τρέχουσες απώλειες επ’ ουδενί δικαιολογούνται από την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, η οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, από τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό και τα υγιή εταιρικά αποτελέσματα.

Επ’ ευκαιρίας, ας σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί δημοσιεύθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Metlen, η οποία στο 9μηνο παρουσίασε βελτίωση του τζίρου κατά +3% (4,2 δισ. ευρώ), των EBITDA κατά +6% (763 εκατ. ευρώ) και της καθαρής κερδοφορίας κατά +4% (482 εκατ. ευρώ).

Το κύριο μενού των αποτελεσμάτων, πάντως, αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, όταν δημοσιευθούν οι επιδόσεις από τη βασική μάζα των εισηγμένων της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης (τράπεζες, διυλιστήρια κ.α.).

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

Στο αστερισμό των εταιρικών αποτελεσμάτων, στο μεταξύ, κινούνται και τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία προσπαθούν να επανέλθουν στα πρόσφατα ιστορικά ρεκόρ, αντιδρώντας στην οπισθοχώρηση των τελευταίων ημερών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, για παράδειγμα, ενισχύεται στο +0,50% και τις 521 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται στο +0,54% και τις 19.480 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures του S&P 500 κερδίζουν 0,4%.

Χρηματιστήριο: Το timeline των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)