Σε κίνδυνο παραμένουν οι κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να αντιστρέψουν πειστικά την αρνητική εικόνα των τελευταίων ημερών.
Εξάλλου, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά, παρά το σημερινό οριακό προβάδισμα των αγοραστών, δυσκολεύεται να «βγάλει» μια δυνατή… αντίδραση, παρατείνοντας το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας των τελευταίων πολλών εβδομάδων.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις των «βαριών χαρτιών», τα οποία ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ακόμη ένα τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας και βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.408,59 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.407,14 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.406,09 έως 1.410,15 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen ενισχύεται κατά 1%, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά μεγέθη του 9μήνου. Κατά 0,5% αυξάνεται και η ΔΕΗ, η οποία άντλησε 600 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη έκδοση ομολόγου. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank εκτινάσσεται ξανά στα 6,5 ευρώ (+8%), παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα αποτίμησης.
Χρηματιστήριο: Αντέχει το… πορτοφόλι των «μεγάλων» – Ποιες έχουν ρευστότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ
Μικρές μεταβολές στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος χάνει -4,6% από τις αρχές της εβδομάδας, δυσκολεύεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, καθώς βρίσκεται μόλις στο +0,10% και τις 1.181 μονάδες.
Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,16% και το 1,8935 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -0,14% και τα 7,314 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,08% και τα 3,707 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,43 ευρώ (χαμηλό 12μήνου).
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίηση (+0,07% και 3.408 μονάδες), η μετοχή της Metlen διευρύνεται κατά +1% και επιστρέφει άνω των 33 ευρώ, χάρη στα θετικά οικονομικά στοιχεία του 9μήνου. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Cenergy κερδίζει +1,2% και επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου τα 9 ευρώ, τα οποία ισούνται με την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Viohalco βρίσκεται στο +0,9% και τα 5,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 0,5%. Αντίθετα, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ και Jumbo αναδιπλώνονται κατά έως 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,37% και 2.295 μονάδες), η μετοχή της Ideal ξεχωρίζει θετικά κατά +2,2% και ανακάμπτει άνω των 6 ευρώ. Intralot, Lavipharm, ΑΔΜΗΕ και Τεχνική Ολυμπιακή έπονται με άνοδο έως 0,7%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία με τζίρο μόλις 914 ευρώ κάνει νέο άλμα στο +8% και τα 6,5 ευρώ, κάτι που οδηγεί την αποτίμηση στα 10,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 49 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 117,1 δισ. ευρώ.
Κρίσιμες στηρίξεις οι 1.400 μονάδες
Τρόπο απεγκλωβισμού από την τρέχουσα αρνητική κίνηση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντιμετωπίζει τον άμεσο κίνδυνο απώλειας των στηριγμάτων των 1.400 μονάδων -για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.
Το κλίμα στην ελληνική αγορά, εδώ και αρκετές εβδομάδες, δεν είναι θετικό, με αποτέλεσμα οι έντονες ρευστοποιήσεις του τελευταίου τριημέρου σε τράπεζες κι άλλα blue chips να υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο τα θεμέλια της μεσο-βραχυπρόθεσμης τάσης.
Κάπως έτσι, οι αθροιστικές απώλειες μέσα στην εβδομάδα αγγίζουν το -2,5%, με τη ζημιά στον τραπεζικό δείκτη να ξεπερνά το -4,6%, μετά την καθοδική αναθεώρηση των τιμών – στόχων από τους διεθνείς αναλυτές και την πρόσκαιρη αύξηση του αποθέματος «κόκκινων» δανείων.
Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις φαίνεται ότι επεκτείνονται και στα υπόλοιπα «βαριά χαρτιά», και ιδίως στις μετοχές του δείκτη MSCI Standard Greece, οι οποίες δυσκολεύονται να… ανασάνουν, παρασυρόμενες προς χαμηλότερες τιμές.
Σίγουρα, οι μεγάλες αποδόσεις των προηγούμενων μηνών, σε συνδυασμό με την τεράστια προσφορά μετοχών (placements, ΑΜΚ κ.α.) στο σύνολο του Χρηματιστηρίου, αναγκάζουν τους ξένους επενδυτές σε αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων τους.
Ωστόσο, οι τρέχουσες απώλειες επ’ ουδενί δικαιολογούνται από την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, η οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, από τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό και τα υγιή εταιρικά αποτελέσματα.
Επ’ ευκαιρίας, ας σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί δημοσιεύθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Metlen, η οποία στο 9μηνο παρουσίασε βελτίωση του τζίρου κατά +3% (4,2 δισ. ευρώ), των EBITDA κατά +6% (763 εκατ. ευρώ) και της καθαρής κερδοφορίας κατά +4% (482 εκατ. ευρώ).
Το κύριο μενού των αποτελεσμάτων, πάντως, αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, όταν δημοσιευθούν οι επιδόσεις από τη βασική μάζα των εισηγμένων της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης (τράπεζες, διυλιστήρια κ.α.).
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο αστερισμό των εταιρικών αποτελεσμάτων, στο μεταξύ, κινούνται και τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία προσπαθούν να επανέλθουν στα πρόσφατα ιστορικό ρεκόρ, αντιδρώντας στην οπισθοχώρηση των τελευταίων ημερών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, για παράδειγμα, ενισχύεται στο +0,50% και τις 521 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να ακολουθεί στο +0,4% και τις 19.471 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures του S&P 500 κερδίζουν 0,3%.
Χρηματιστήριο: Το timeline των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)