Skip to main content

Γ. Κοντόπουλος στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Το Χρηματιστήριο το πιο διαδραστικό χρηματοδοτικό εργαλείο – Δίνει το στίγμα ότι θες να κάνεις πράγματα

PAPADAKISPRESS

Για τα πλεονεκτήματα που δίνει στις επιχειρήσεις η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΤΗΕΧ Group

Για την προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να προσελκύσει περισσότερες καλές εταιρείες μίλησε από το βήμα του 3ο Οικονομικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, ο Γιάννος Κοντόπουλος. Εξήγησε δε ποια είναι τα πλεονεκτήματα του χρηματιστηρίου ως χρηματοδοτικού εργαλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμμετείχε στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, η οποία εστίασε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις. Τη συζήτηση συντόνισε η διευθύντρια σύνταξης του Naftemporiki.gr, Νατάσα Στασινού.

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να προσελκύσει το χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις, που μένουν εκτός, είπε: «Ξεκινήσαμε από σημεία στα οποία δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται χρηματιστήριο. Μας βοήθησε η οικονομία. Πρέπει να έχουμε το βαλιτσάκι στο χέρι και να βγούμε έξω, να ξαναπροσεγγίσουμε την αγορά και να εξηγήσουμε ποιο είναι το πλεονέκτημα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο».

Έφερε δε ως παράδειγμα την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα αποστολή στην Κρήτη. Εκεί, όπως είπε, «θα κάνουμε πολύ σημαντικές κινήσεις για να περάσουμε αυτό το μήνυμα σε εταιρείες, που έχουν το όραμα να δουν μπροστά και να χρησιμοποιήσουν το πιο διαδραστικό και σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο». Τόνισε δε πως το χρηματιστήριο είναι χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο δίνει και το στίγμα απέναντι στο επενδυτικό κοινό ότι όντως θες να κάνεις πράγματα».

Σε ερώτηση για το τι σημαίνει η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον FTSE Russell σε watchlist για επικείμενη αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, απάντησε: «Όλα και τίποτα».

Όπως εξήγησε ο κ. Κοντόπουλος, «είναι κάτι αντίστοιχο με την επενδυτική βαθμίδα, που ήταν βεβαίως ένα milestone».

Σημείωσε πως «η αγορά δουλεύει πάρα πολύ σε σχέση με τις προσδοκίες και επομένως το να καταφέρεις να δώσεις το έναυσμα του watch list είναι αυτό ακριβώς που θα δώσει τη δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες να αυξήσουν το μέγεθός τους. Υπάρχει μία ανατροφοδότηση σε αυτή τη διαδικασία. Μπαίνεις σε ένα πλαίσιο στο οποίο η αγορά σου δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Από εκεί και πέρα ανοίγει η γκάμα των θεσμικών επενδυτών».

Όσον αφορά στα μεγέθη, θα περάσουμε από τα 2 τρισ. για τις επενδυτικές εταιρείες που ακολουθούν τους δείκτες αναδυόμενων αγορών σε σύγκριση με 15 τρισ. στις ανεπτυγμένες.