Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εύθραυστη ισορροπία, χωρίς διάθεση για μεγάλες αγορές

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Απομακρύνεται κάπως από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων

Μικρά κέρδη εμφανίζει στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να βγάζουν μια πρώτη αντίδραση, μετά τις χθεσινές εκτεταμένες απώλειες.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά δεν μοιάζει διατεθειμένη να αφήσει πίσω τα γνωστά στενά όρια των τελευταίων πολλών εβδομάδων, παραμένοντας εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας.

Κι όλα αυτά, ενόσω οι εισηγμένες διατηρούν τις ελκυστικές αποτιμήσεις (σημαντικό discount σε σχέση με το εξωτερικό), κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί κι από τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μηνου.

Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη αύξηση κατά 0,31% και διαμορφώνεται στις 1.419,01 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.414,65 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε λιγότερο από δύο μονάδες (1.418,39 έως 1.419,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 10λεπτο. 

Στο ταμπλό, τώρα, η Cenergy επιχειρεί να προσεγγίσει ξανά τα 9 ευρώ, με τις τράπεζες να εμφανίζουν μικρά κέρδη, χωρίς να πείθουν. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, η οποία ενισχύεται άνω του +1,5%, ενώ η «τρέλα» με την Attica Bank συνεχίζεται, καθώς ανακτά τα 7 ευρώ, με αποτέλεσμα να αποτιμάται στα 11,3 δισ. ευρώ!

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, στον απόηχο της χθεσινής βουτιάς (-2,2%), «βγάζε» μια τεχνική αντίδραση στο +0,29% και τι 1.201 μονάδες. Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι πειστική, με την απόσταση από τα φετινά υψηλά να παραμένει σε διψήφια επίπεδα.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +0,46% και τα 7,41 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,34% και το 1,471 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,21% κα τα 3,738 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στο 1,95 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,37% και 3.444 μονάδες), η μετοχή της Cenergy διευρύνεται στο +1,3% και τα 8,7 ευρώ, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των 9 ευρώ, δηλαδή της τιμής της πρόσφατης ΑΜΚ. Viohalco, Sarantis (ανακοίνωσε μεγέθη 9μήνου) και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αυξάνονται από +1% έως +1,5%, με τις μετοχές των ΔΕΗ, Aegean και Metlen να έπονται στο +0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί στο -1,2% και τα 5,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Motor Oil ακολουθεί στο -0,7% και τα 20,5 ευρώ (χαμηλό 22 μηνών).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 2.297 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο +3,6% και τα 5,3 ευρώ, πλησιάζοντας τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Κατά 1,5% αυξάνεται και η μετοχή της Intralot, όπου η Intracom εξακολουθεί να αυξάνει τη θέση της. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Intrakat διολισθαίνει στο -1,1% και τα 4,5 ευρώ, δηλαδή κοντά στα χαμηλά έτους. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, όπου με τζίρο μόλις 658 ευρώ σκαρφαλώνει ξανά στα 7 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αποτίμηση 11,3 δισ. ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 124,2 δισ. ευρώ. 

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η βουτιά στις Τράπεζες και τα υψηλά 5μήνου στην Quest

Ψάχνει αντίδραση το Χρηματιστήριο

Να… συνέλθει από τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 2,5 μηνών, θα προσπαθήσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στις βασικές στηρίξεις των 1.400 μονάδων, αλλά και στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (1.396 μονάδες).

Το κλίμα στην ελληνική αγορά, αναμφίβολα, δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, με τις τράπεζες να δέχονται ένα σημαντικό κύμα πιέσεων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ οι πωλητές δεν δίστασαν να ξεφορτωθούν κι άλλα μη χρηματοπιστωτικά blue chips.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έκθεση της ΤτΕ για την πρόσκαιρη αύξηση των «κόκκινων δανείων» στο α’ εξάμηνο, αλλά και οι μειωμένες τιμές – στόχοι από την Goldman Sachs αποτελούν τους βασικούς λόγους αυτής της βραχυπρόθεσμης υστέρησης.

Ωστόσο, το σημαντικότερο απ’ όλα φαίνεται ότι είναι η σαφής έλλειψη ρευστότητας στην Αθήνα, η οποία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τις ελληνκές μετοχές, εν μέσω των συνεχόμενων αντλήσεων κεφαλαίων από τις εισηγμένες.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες τον Γενικό Δείκτη να «παίζει» σ’ ένα εξαιρετικά μικρό εύρος διακυμάνσεων, φοβούμενος να υπερβεί ή ακόμα και να προσεγγίσει τα πολυετή υψηλά του Μαΐου (1.502 μονάδες).

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι όλες αυτές τις ημέρες τα διεθνή χρηματιστήρια, αγνοώντας τις γεωπολιτικές προκλήσεις, σκαρφάλωναν σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη «φουσκωμένες» αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο: Το timeline των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες απέχουν τουλάχιστον 11,5% από τις φετινές «κορυφές», ενόσω οι αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει ανοδική αντίδραση.

Η προσοχή εστιάζει, εύλογα, και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία -παρά τη χθεσινή πτώση- εξακολουθεί να αποτιμάται σχεδόν στα 11 δισ. ευρώ, σε μια χρηματιστηριακή στρέβλωση που χρήζει άμεσης διόρθωσης.

Τέλος, το πρωί η διοίκηση της Sarantis έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία του γ’ τριμήνου και του 9μήνου, ενώ αύριο είναι η σειρά της Metlen να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η επενδυτική ψυχολογία καθορίζεται από τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, αλλά κι από τις διακυμάνσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, όπου το αμερικανικό 10ετές ξεπερνά το 4,2% (υψηλό 3μήνου).

Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,12% και τις 521 μονάδες, ενόσω ο γερμανικός DAX είναι αμετάβλητος στις 19.420 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street καταγράφουν οριακές απώλειες.

Καζίνος: Η επόμενη ημέρα στην Trastor – Η απόφαση για ΑΜΚ, το discount 30% και η μετοχική διασπορά

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)