Skip to main content

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall

REUTERS/Brendan McDermid

Οι traders δίδουν πιθανότητα 89% σε μείωση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 6/7 Νοεμβρίου

Με μεικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τα στοιχήματά τους για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων, μετά από μία σειρά στατιστικών στοιχείων που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική.

Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,05% στις 5.851,20 μονάδων, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 6,71 μονάδες ή 0,02%, στις 42.924,89 μονάδες, αφού όμως αρχικά είχε υποχωρήσει 213,34 μονάδες ή 0,5%. Ωστόσο, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,18% στις 18.573,13 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το 4,2% για πρώτη φορά σε διάρκεια τριών μηνών, προτού υπαναχωρήσει από αυτό το επίπεδο. Τα επιφυλακτικά σχόλια από αξιωματούχους της Fed ως προς τις επιτοκιακές μειώσεις ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις.

Από τότε που η Fed έκανε την πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, πριν από ένα μήνα, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία, όμως μέρος της ανόδου αυτής έχει να κάνει με την απογοήτευση των επενδυτών επειδή η Fed δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Οι traders δίδουν πιθανότητα 89% σε μείωση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 6/7 Νοεμβρίου.

Οι μετοχές του κλάδου κατασκευής κατοικιών υποχώρησαν εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων, με τη Lennar και την D.R.Horton να χάνουν περισσότερο από 3% εκάστη.

«Η αγορά κινείται σε επίπεδο υπερβολικών αγορών, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε ο,τιδήποτε θεωρήσει αρνητικό…Τώρα ανησυχεί ότι η Fed δεν έχει διακηρύξει νίκη κατά του πληθωρισμού, ενώ υπάρχουν και κρυφές ανησυχίες για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial Κουίνσι Κρόσμπι.

Οι traders παρακολουθούν επίσης τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, με τις Tesla και Coca Cola την Τετάρτη και τη Honywell την Πέμπτη.

Η General Motors ενισχύθηκε περισσότερο από 10%, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για το τρίτο τρίμηνο . Αντίστοιχα, η Philip Morris έκανε άλμα 10% αφότου αναθεώρησε ανοδικά τις ετήσιες προβλέψεις για την κερδοφοφία της, ενώ αντίθετα η Verizon υποχώρησε περισσότερο από 5% αφότου τα συνολικά της έσοδα έχασαν το στόχο των αναλυτών. Η μετοχή της Lockheed Martin υποχώρησε 6% μετά τις κατώτερες του αναμενομένου πωλήσεις.

Μέχρι στιγμής, το ένα-πέμπτο των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, με την πλειοψηφία να ξεπερνά τις προβλέψεις για τα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.