Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πτωτικό «γύρισμα» με βαριές απώλειες σε τράπεζες & blue chips

EUROKINISSI

Πτώση άνω του 1% για τον Γενικό Δείκτη - Συνεχίζονται τα... παράλογα στην Attica Bank

Στους πωλητές έχει παραδοθεί σήμερα (22/10) ο έλεγχος των κινήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται αξιοσημείωτες πιέσεις.

Με τις τράπεζες να «πρωταγωνιστούν» στην εν εξελίξει πτώση, μετά και τη μείωση των τιμών – στόχων από την Goldman Sahs, η ελληνική αγορά αδυνατεί να αντιδράσει και έτσι, εύλογα παραμένει εγκλωβισμένη στο γνωστό στενό εύρος των 1.400 – 1.470 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, η όλη κατάσταση στην Attica Bank έχει επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου, ενόσω και το κλίμα στο εξωτερικό δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό, δεδομένης της προσπάθειας αφομοίωσης των πρόσφατων ρεκόρ. 

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική κάμψη κατά 1,44% και διαμορφώνεται στις 1.417,95 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.438,72 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 23 μονάδες (από 1.417,95 έως 1.440,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Πειραιώς – Eurobank – Alpha χάνουν από τουλάχιστον 2%, ενώ αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις υφίστανται και οι Cenergy, Metlen, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΤΕ. Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία για την πώληση της ACS Courier οδηγεί την Quest στο +4,5% και στα 5,8 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η Attica Bank συνεχίζει σε… εξωπραγματικές αποτιμήσεις, καθώς η πτώση της μετοχής δεν ξεπερνά το 4,5%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να παραμένει κοντά στα 11 δισ. ευρώ! Κι όλα αυτά με ελάχιστο τζίρο (<5.000 ευρώ), δεδομένου ότι οι ελεύθερες μετοχές εν όψει ΑΜΚ είναι λίγες.

Χρηματιστήριο: Ράλι για την Quest στα υψηλά 5μήνου

«Βαριές» απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -1,88% και τις 1.203 μονάδες, στη σκιά των νέων εκθέσεων από τους διεθνείς αναλυτές.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -2,53% και τα 3,777 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -2,20% και το 1,469 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -2,64% και το 1,957 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -0,73% και τα 7,39 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,55% και 3.448 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ περιορίζεται στο -3,2% και τα 11,8 ευρώ, με τις μετοχές των Viohalco και Cenergy να χάνουν από 2,5% και 2,1%, αντίστοιχα. Autohellas, Coca Cola, Jumbo, Lamda, Metlen, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΟΤΕ διολισθαίνουν από 1% έως 2%. Από την άλλη πλευρά, μόνο οι μετοχές των Sarantis και Helleniq Energy προσπαθούν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος (+0,2% και +0,3%, αντίστοιχα).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 2.324 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει αρνητικά στο -3,1% και τα 2,8 ευρώ, παραμένοντας κάτω των 3 ευρώ. Optima και Τεχνική Ολυμπιακή έπονται στο -2%, ενώ οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ, Profile, Lavipharm και Intrakat αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Quest ενισχύεται δυναμικά στο +4,5% και τα 5,8 ευρώ, χάρη στο deal για τη συμφωνία πώλησης του 20% της ACS Courier.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 26 μετοχές κινούνται ανοδικά, 75 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμαίνεται στα 125,6 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα… 11,3 δισ. ευρώ της Attica Bank και το ξαφνικό ράλι της Flexopack

Χωρίς δυναμική το Χρηματιστήριο

Χωρίς την απαιτούμενη δυναμική, ώστε να ξεφύγει από το στενό εύρος και να προσεγγίσει τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης, εδώ και αρκετές εβδομάδες, φαίνεται ότι έχει απολέσει τη δυναμική του, με αποτέλεσμα να έχει εγκλωβιστεί στις 1.400 – 1.470 μονάδες, χάνοντας όλο το πάρτι των διεθνών αγορών, οι οποίες καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό γι’ αυτήν την βραχυπρόθεσμη υστέρηση, καθώς έχουν δεσμεύσει μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας, την ίδια ώρα που οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό έχουν περιοριστεί.

Το timing, επομένως, δεν είναι και το πλέον ευνοϊκό για την ελληνική αγορά, η οποία αυτές τις ημέρες καλείται να τρέξει και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ενώ μην ξεχνάμε ότι ακολουθούν προσφορές μετοχών κι από άλλες εταιρείες (π.χ. Trastor κ.α.).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι βάσεις της μακροπρόθεσμης τάσης παραμένουν στέρεες. Κι αυτό σημαίνει ότι απλώς απαιτείται ένας θετικός και ισχυρός καταλύτης, ο οποίος θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε τροχιά διεκδίκησης των νέων «κορυφών».

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που «αδικούνται» από το ταμπλό

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η προσοχή των επενδυτών, αναμφίβολα, στρέφεται στην Attica Bank, η οποία χθες είχε μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, αναγκάζοντας την ΕΧΑΕ να διακόψει προσωρινά τη διαπραγμάτευσή της.

Εάν κάτι έχει σημασία να κρατήσουμε από τα χθεσινά γεγονότα, είναι ότι η Attica Bank, μετά το εξωφρενικό ράλι του +1.239%, έχει χρηματιστηριακή αξία 11,3 δισ. ευρώ (!), αποτελώντας τη δεύτερη πολυτιμότερη εισηγμένη σ’ όλο το ταμπλό. Η απόλυτη στρέβλωση, η οποία φυσικά χρήζει διόρθωσης.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο τίθεται και η Quest Συμμετοχών, η οποία ανακοίνωσε την πώληση του 20% της ACS Courier έναντι 74 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο αγοραστής -στην προκειμένη η GLS- έχει την αίρεση απόκτησης και του εναπομείναντος 80% σε βάθος 12μήνου ή 24μήνου έναντι 296 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση της ACS Courier, με βάση το τίμημα του deal, ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που η συνολική αξία της Quest στο Χρηματιστήριο δεν υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ -σε ακόμη ένα δείγμα των μεγάλων περιθωρίων ανόδου της μετοχής.

Απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, με την επενδυτική ψυχολογία να διαμορφώνεται αφενός από τα εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, αφετέρου από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα χρηματιστήρια μετοχών δείχνουν να αφήνουν προσωρινά το πόδι από το γκάζι.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,78% και τις 517 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να μειώνεται κατά 0,4%. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures της Wall Street καταγράφουν απώλειες έως 0,6%.

Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)