Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι εισηγμένες με… top τζίρο και το ρεκόρ 14ετίας

Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο χρήματα στο ταμπλό

Μπορεί η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να μην εγείρει ιδιαίτερες συγκινήσεις τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι σαφές ότι ο μέσος όρος του 2024 κινείται σταθερά σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2023.

Συγκεκριμένα, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το φετινό έτος κυλά με μέσο ημερήσιο τζίρο της τάξης των 130 εκατ. ευρώ έναντι 111 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μάλιστα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο εναπομείναν δίμηνο, τότε ενδεχομένως θα μιλάμε για την καλύτερη επίδοση από το 2010 (139 εκατ. ευρώ).

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που «αδικούνται» από το ταμπλό

Σίγουρα, τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια, ιδίως αν θέλουμε να ενταχθούμε στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών, όπου η δεξαμενή των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι ανεξάντλητη.

Ωστόσο, τα εν λόγω νούμερα αποτελούν μια καλή αρχή, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2020 ο μέσος τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή βρισκόταν στο ήμισυ του σημερινού.

Τα διαδοχικά placements, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και κυρίως, οι μεγάλες αποεπενδύσεις στις τράπεζες συνιστούν το «κλειδί» για τη βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ταμπλό της Αθήνας.

Γι’ αυτό τον λόγο στην κορυφή των εισηγμένων με την υψηλότερα αξία συναλλαγών, συναντούμε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κάτι το οποίο έρχεται εκ νέου να επιβεβαιώσει την τραπεζο-κεντρικότητα της εγχώριας αγοράς.

Το top-10 του τζίρου

Η Πειραιώς «ευθύνεται» για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, καθώς διακινεί μετοχές αξίας 23,3 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση. Φυσικά, αυτός ο «φουσκωμένος» μέσος όρος οφείλεται εν πολλοίς στην αποεπένδυση του 27% των μετοχών του ΤΧΣ, η οποία έλαβε χώρα στις αρχές του Μαρτίου.

Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Εθνικής, η οποία έχει ημερήσιο τζίρο 21,3 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό σημαντικά ωφελημένο από την πώληση του 10% που ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες.

Η Εurobank είναι η 3η και τελευταία εισηγμένη σ’ όλο το ταμπλό, η οποία πετυχαίνει τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ σε καθημερινή βάση (11,5 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος).

Από εκεί και πέρα, Alpha Bank και Metlen ακολουθούν στα 8,6 εκατ. ευρώ, με τη δεύτερη να συγκεντρώνει τα βλέμματα αφενός με το placement του Μαΐου, αφετέρου με την επικείμενη εισαγωγή στον FTSE-100 του Λονδίνου.

Jumbo – ΟΠΑΠ – ΟΤΕ ακολουθούν στον πίνακα των «κορυφαίων», με ημερήσιο τζίρο της τάξης των 5,5 – 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ στις παρυφές των 5 εκατ. ευρώ βρίσκονται οι μετοχές των Motor Oil και ΔΕΗ (4,9 και 4,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).

Στο παραπάνω top-10 θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμη τρεις εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες «πρωταγωνιστούν» στις ημερήσιες συναλλαγές. Ο λόγος για τις Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Helleniq Energy, οι οποίες εμφανίζουν συναλλακτική αξία από 2,4 έως 3,5 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες με τον υψηλότερο μέσο ημερήσιο τζίρο για το 2024

1. Πειραιώς 23,2 εκατ. ευρώ
2. Εθνική 21,3 εκατ. ευρώ
3. Eurobank 11,5 εκατ. ευρώ
4. Alpha 8,6 εκατ. ευρώ
5. Metlen 8,6 εκατ. ευρώ
6. Jumbo 5,6 εκατ. ευρώ
7. ΟΠΑΠ 5,6 εκατ. ευρώ
8. ΟΤΕ 5,5 εκατ. ευρώ
9. Motor Oil 4,9 εκατ. ευρώ
10. ΔΕΗ 4,8 εκατ. ευρώ
11. ΤΕΝΕΡΓ 3,5 εκατ. ευρώ
12. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 2,4 εκατ. ευρώ
13. Helleniq Energy 2,4 εκατ. ευρώ

Χρηματιστήριο: Με ρευστότητα 2,2 δισ. ευρώ οι «μεσαίοι» – Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο ταμείο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)