Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αρνείται την… απόδραση και παραμένει εγκλωβισμένο

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Μικρές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη - Τα βλέμματα σε Attica Bank & Quest

«Μάχη» για το πρόσημο δίνουν αγοραστές και πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω το κλίμα στασιμότητας παρατείνεται για ακόμη μία συνεδρίαση.

Η ελληνική αγορά, εδώ και αρκετές εβδομάδες, μοιάζει εγκλωβισμένη σ’ ένα στενό εύρος, αναζητώντας έναν δυνατό καταλύτη, ο οποίος θα τη βοηθήσει να «ξεκολλήσει» από τις 1.400 – 1.470 μονάδες.

Προς το παρόν, βέβαια, δεν φαίνεται να βρίσκει αυτό που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να διατηρείται σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας, φοβούμενη να «αποδράσει» προς τα φετινά πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,19% και διαμορφώνεται στις 1.435,83 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.438,72 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.435,83 έως 1.440,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα. 

Στο ταμπλό, τώρα, η συμφωνία για την πώληση της ACS Courier φέρνει στο προσκήνιο τη μετοχή της Quest, η οποία κάνει ράλι +8% και ανακτά τα 6 ευρώ (υψηλό 5μήνου). Από εκεί και πέρα, η άλλη «πρωταγωνίστρια» της ημέρας, δηλαδή η Attica Bank, διολισθαίνει κατά 21% μετά το «κουφό» τετραψήφιο ράλι της Δευτέρας -κι όλα αυτά με ελάχιστο τζίρο, δεδομένου ότι οι ελεύθερες μετοχές είναι λίγες. Ωστόσο και πάλι, η τιμή παραμένει στα 5,5 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αποτίμηση περίπου 9 δισ. ευρώ.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,23% και τις 1.223 μονάδες, στη σκιά των νέων εκθέσεων από τους διεθνείς αναλυτές.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,72% και τα 3,847 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,53% και το 1,494 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 7,44 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται οριακά στο +0,10% και τα 2,012 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,25% και 3.494 μονάδες), η μετοχή της Titan Cement περιορίζεται στο -1,95% και τα 32,6 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ να χάνουν από 0,8% και 0,6%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Autohellas συνεχίζει την ανοδική αντίδραση, καθώς αυξάνεται στα 11,3 ευρώ (+0,5%). Helleniq Energy, Viohalco, Sarantis και ΔΑΑ ενισχύονται ήπια έως 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 2.324 μονάδες), η μετοχή της Quest ξεχωρίζει θετικά στο +8% και τα 6 ευρώ, χάρη στο deal για τη συμφωνία πώλησης του 20% της ACS Courier. Κρι Κρι και Lavipharm έπονται άνω του +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΧΑΕ οπισθοχωρεί κατά 1% και πέφτει στα 4,44 ευρώ, καθώς τα όσα συνέβησαν χθες με τη μετοχή της Attica Bank «τσαλακώνουν» το προφίλ της.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίησης της αγοράς κυμαίνεται στα 125,8 δισ. ευρώ. 

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα… 11,3 δισ. ευρώ της Attica Bank και το ξαφνικό ράλι της Flexopack

Εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο

Χωρίς την απαιτούμενη δυναμική, ώστε να ξεφύγει από το στενό εύρος και να προσεγγίσει τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης, εδώ και αρκετές εβδομάδες, φαίνεται ότι έχει απολέσει τη δυναμική του, με αποτέλεσμα να έχει εγκλωβιστεί στις 1.400 – 1.470 μονάδες, χάνοντας όλο το πάρτι των διεθνών αγορών, οι οποίες καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό γι’ αυτήν την βραχυπρόθεσμη υστέρηση, καθώς έχουν δεσμεύσει μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας, την ίδια ώρα που οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό έχουν περιοριστεί.

Το timing, επομένως, δεν είναι και το πλέον ευνοϊκό για την ελληνική αγορά, η οποία αυτές τις ημέρες καλείται να τρέξει και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ενώ μην ξεχνάμε ότι ακολουθούν προσφορές μετοχών κι από άλλες εταιρείες (π.χ. Trastor κ.α.).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι βάσεις της μακροπρόθεσμης τάσης παραμένουν στέρεες. Κι αυτό σημαίνει ότι απλώς απαιτείται ένας θετικός και ισχυρός καταλύτης, ο οποίος θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη σε τροχιά διεκδίκησης των νέων «κορυφών».

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που «αδικούνται» από το ταμπλό

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, η προσοχή των επενδυτών, αναμφίβολα, στρέφεται στην Attica Bank, η οποία χθες είχε μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, αναγκάζοντας την ΕΧΑΕ να διακόψει προσωρινά τη διαπραγμάτευσή της.

Εάν κάτι έχει σημασία να κρατήσουμε από τα χθεσινά γεγονότα, είναι ότι η Attica Bank, μετά το εξωφρενικό ράλι του +1.239%, έχει χρηματιστηριακή αξία 11,3 δισ. ευρώ (!), αποτελώντας τη δεύτερη πολυτιμότερη εισηγμένη σ’ όλο το ταμπλό. Η απόλυτη στρέβλωση, η οποία φυσικά χρήζει διόρθωσης.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο τίθεται και η Quest Συμμετοχών, η οποία ανακοίνωσε την πώληση του 20% της ACS Courier έναντι 74 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο αγοραστής -στην προκειμένη η GLS- έχει την αίρεση απόκτησης και του εναπομείναντος 80% σε βάθος 12μήνου ή 24μήνου έναντι 296 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση της ACS Courier, με βάση το τίμημα του deal, ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που η συνολική αξία της Quest στο Χρηματιστήριο δεν υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ -σε ακόμη ένα δείγμα των μεγάλων περιθωρίων ανόδου της μετοχής.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, με την επενδυτική ψυχολογία να διαμορφώνεται αφενός από τα εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, αφετέρου από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα χρηματιστήρια μετοχών δείχνουν να αφήνουν προσωρινά το πόδι από το γκάζι.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 521 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,4%. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές απώλειες.

Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)