Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πάτησε ξανά «φρένο» – Τετραψήφιο… ράλι στην Attica Bank

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν τόλμησε να προσεγγίσει τις 1.450 μονάδες - «Φρένο» στο 4ήμερο ανοδικό σερί

Με το… αριστερό ξεκίνησε στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επανέρχονται στο «τιμόνι», ανακόπτοντας το «αθόρυβο» ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παρέμεινε καθηλωμένη στα γνωστά στενά όρια των τελευταίων μηνών, ενόσω οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων φαίνεται ότι αποτελούν «θηλιά» στη διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών.

Κι όλα αυτά, ενόσω το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται αφενός στην ΑΜΚ της Attica Bank, αφετέρου στα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία αναμένεται να δώσουν τον τόνο της τρέχουσας περιόδου.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή κάμψη κατά 0,34% και διαμορφώθηκε στις 1.438,72 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.443,57 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.432,27 έως 1.445,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.  

Στο ταμπλό, τώρα, η Attica Bank ήταν η βασική «πρωταγωνίστρια», σε μια αλλοπρόσαλλη συνεδρίαση, η οποία είχε τεράστια ράλι και αναστολές διαπραγματεύσεων. Το reverse split (100 προς 1) φαίνεται ότι μπέρδεψε τους επενδυτές, οι οποίοι έστειλαν τη μετοχή έως το +3.700% και τα 20 ευρώ (από 0,52 ευρώ), προτού ακολουθήσει ένα «μάζεμα» στο +1.239% και τα 7 ευρώ. Και πάλι, όμως, αυτή η τιμή αντανακλά μια κεφαλαιοποίηση 11,3 δισ. ευρώ (!) Το ίδιο… τρελό «σενάριο» γράφηκε και στο δικαίωμα για την ΑΜΚ, το οποίο ξεκίνησε στα 210 ευρώ, «πέταξε» έως τα 274 ευρώ και εντέλει έκλεισε στα 225 ευρώ (+7%).

Στο υπόλοιπο ταμπλό, Eurobank και Alpha Bank υποχώρησαν πέριξ του -2%, ασκώντας πιέσεις σ’ όλη την αγορά. Η Cenergy, δε, περιορίστηκε στα 8,9 ευρώ, με πτώση 1%. Από την άλλη πλευρά, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και τη φορολογική περιπέτεια στη Ρουμανία, ο ΟΤΕ κατάφερε να «κρατήσει» τα 16 ευρώ.

Χρηματιστήριο – Attica Bank: «Tρελά» νούμερα σε μετοχή και δικαίωμα – Αναστολή διαπραγμάτευσης

Πτώση περίπου 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, δεν έδειξε διάθεση να δώσει συνέχεια στο ανοδικό σερί, με αποτέλεσμα να διολισθήσει στο -0,95% και τις 1.226 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank περιορίστηκε στο -2,33% και τα 2,01 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολούθησε στο -1,80% και το 1,502 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής μειώθηκε στο -0,35% και τα 7,444 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε οριακά στο +0,21% και τα 3,875 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,47% και 3.503 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ απέφυγε τις μεγάλες απώλειες, τερματίζοντας στο -0,3% και τα 16 ευρώ, παρά την επιβολή προστίμου στη Ρουμανία. Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολούθησαν στο -1% και στο -1,3%, με την πρώτη να πέφτει στα 8,9 ευρώ (9 ευρώ η τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ). Ελλάκτωρ και Lamda έχασαν από 1% και 1,8%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 0,5%, στον απόηχο της έκδοσης νέου ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,17% και 2.319 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχώρισε αρνητικά στο -2,7% και το 1,07 ευρώ, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, ΕΥΑΘ, Quest και Austriacard να οπισθοχωρούν άνω του -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Intracom ενισχύθηκε δυναμικά κατά 2%, ενώ οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ (νέο υψηλό έτους) και Intrakat αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 63 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 127,3 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως της στρέβλωσης στην Attica Bank.

Ο υψηλότερος τζίρος

  • Εθνική -0,35% 21,5 εκατ. ευρώ
  • Πειραιώς +0,21% 10,4 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -0,37% 5,8 εκατ. ευρώ
  • Alpha -1,80% 5,6 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ +0,31% 5,5 εκατ. ευρώ

Η μεγαλύτερη άνοδος

  • Attica Bank +1.239% 16.190 ευρώ
  • Προοδευτική +9,57% 3.800 ευρώ
  • ΒΙΟΤΕΡ +9,42% 3.405 ευρώ
  • Flexopack +7,79% 42.637 ευρώ
  • Attica Bank (Δικαίωμα) +7,14% 143.966 ευρώ

Η εντονότερη κάμψη

  • Λεβεντέρης -11,63% 4 ευρώ
  • Μπήτρος -9,56% 1.230 ευρώ
  • AVE -4,67% 28.714 ευρώ
  • Δρομέας -3,33% 2.164 ευρώ
  • ΕΚΤΕΡ -2,90% 115.029 ευρώ

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H ώθηση στη Metlen, το 9άρι της Cenergy και η… ανηφόρα της ΒΙΟΤΕΡ

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου

Εκείνο τον καταλύτη, ο οποίος θα βοηθήσει στην προσπάθεια σύγκλισης ή και υπέρβασης των πολυετών υψηλών του Μαΐου (1.502 μονάδες), αναζητά αγωνιωδώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βλέπει τις διεθνείς αγορές να καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά υψηλά, ενόσω το ίδιο «παλεύει» να ξεφύγει από τη διακύμανση των 1.400 – 1.470 μονάδων.

Το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου» για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι το εξής: Η τρέχουσα στασιμότητα αποτελεί μια σύντομη στάση για αφομοίωση των ισχυρών κεκτημένων, δεδομένου ότι η αγορά διανύει το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος; Ή συνιστά τον προθάλαμο μιας επικείμενης «δυνατής» διόρθωσης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, τα οποία δεν θα έχουν πλέον σε πρώτο πλάνο το «ρηχό» Χ.Α.;

Εάν και ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα δεδομένα, οι πιθανότητες συγκλίνουν περισσότερο με πρώτο σενάριο, παρά με το δεύτερο. Άλλωστε, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει απολέσει κάποιο από τα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά, πάνω στα οποία εδράστηκε όλο αυτό το ράλι -μην ξεχνάμε ότι η απόδοση στη 2ετία αγγίζει το +70% και η απόδοση στην 4ετία ξεπερνά το +130%.

Το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει αισιόδοξο (σταθερή ανάπτυξη άνω του +2%), η πολιτική σταθερότητα μοιάζει εξασφαλισμένη τουλάχιστον έως το 2027, οι εισηγμένες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα (P/E στο 10,7x για τις μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης), οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλές (4,5% για το 2024), ενώ οι προοπτικές για τη φετινή κερδοφορία «δείχνουν» ακόμη ένα έτος – ρεκόρ (5,8 δισ. ευρώ το καθαρό κέρδος του α’ εξαμήνου).

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που «αδικούνται» από το ταμπλό

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται όλα τα παραπάνω να έχουν αρχίσει να θεωρούνται ως «αυτονόητα» για μερίδα της επενδυτικής κοινότητας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν προκαλούν θετική έκπληξη στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό, ως εκ τούτου, συνεπάγεται ότι απαιτείται ένας νέος καταλύτης, ο οποίος θα πείσει τους επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην Αθήνα.

Εκτός όλων αυτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων, οι οποίες έχουν αναμφίβολα «στραγγίσει» βραχυπρόθεσμα την αγορά, απορροφώντας πολύτιμα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας, η οποία όπως αποδεικνύεται περίτρανα δεν είναι απεριόριστη. Ταυτόχρονα, η μεγάλη προσφορά μετοχών της τελευταίας περιόδου, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με νέα placements από επιλεγμένες εισηγμένες, προϋποθέτει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να «χωνευτεί».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, δεν είναι λίγοι όσοι επενδυτές θεωρούν ότι η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, η οποία ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, μπορεί να λειτουργήσει ως μια σανίδα σωτηρίας, αφενός αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «ξυπνητηριού», αφετέρου υπενθυμίζοντας στους ξένους traders το μεγάλο discount που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι ελληνικές μετοχές. Ιδίως σε περίπτωση που η κερδοφορία του 9μηνου συνεπάγεται βελτίωση του υπάρχοντος guidance για τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς.

Αφομοίωση των ρεκόρ στο εξωτερικό

Με τα εταιρικά αποτελέσματα να δίνουν τον τόνο στους επενδυτές, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, την ίδια ώρα που οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να ωθούν την τιμή του χρυσού σε διαδοχικά ρεκόρ.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αφομοιώνει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα σήμερα να υποχωρεί στο -0,19% και τις 524 μονάδες. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Wall Street, όπου Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν μικρές απώλειες έως -0,2%.

Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)