Skip to main content

Χρηματιστήριο: Χωρίς σαφή προσανατολισμό, στο επίκεντρο η Attica Bank

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, μετά το 4ήμερο ανοδικό σερί

Χωρίς σαφή προσανατολισμό κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές και τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» για το πρόσημο, μετά το 4ήμερο «αθόρυβο» σερί των προηγούμενων ημερών.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά συνεχίζει το «ταξίδι» στο γνωστό στενό εύρος των τελευταίων πολλών εβδομάδων, αδυνατώντας να συγκλίνει με τα φετινά υψηλά των 1.502 μονάδων, την ίδια ώρα που στο εξωτερικό καταγράφονται διαδοχικά ρεκόρ.

Και μπορεί o S&P να μην αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο, αλλά η νέα εβδομάδα θεωρείται αρκετά «πλούσια» από άποψη ειδησεογραφίας, καθώς ξεκινά η περίοδος δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών του γ’ τριμήνου, ενόσω η προσοχή στρέφεται και στην ΑΜΚ της Attica Bank.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 1.442,00 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.443,57 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.440,53 έως 1.442,27 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ υποχωρεί κάτω των 16 ευρώ, μετά τις πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις στη Ρουμανία, ενώ Metlen και Εθνική εμφανίζουν μικρές μεταβολές. Από την άλλη πλευρά, σε έντονα θετικό έδαφος ξεκινά η διαπραγμάτευση του δικαιώματος για την ΑΜΚ της Attica Bank, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου.

Χρηματιστήριο – Attica Bank: Γιατί γράφει… τρελά νούμερα στο ταμπλό – Πού «παίζει» το δικαίωμα στην ΑΜΚ

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, δεν δείχνει διάθεση να δώσει συνέχεια στο ανοδικό σερί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,18% και τις 1.235 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,29% και τα 2,052 ευρώ, η μετοχή της Alpha είναι αμετάβλητη στο 1,53 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται ελαφρώς στο +0,16% και τα 7,482 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,28% και τα 3,878 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 3.515 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διολισθαίνει στο -1,2% και τα 15,9 ευρώ, καθώς η επιβολή προστίμου στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά το κλίμα. Aegean και Autohellas ακολουθούν στο -0,9%. Η μετοχή της ΔΕΗ μειώνεται κατά 0,5%, στον απόηχο της έκδοσης νέου ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Sarantis κερδίζει +1,5%, ενώ η μετοχή της Helleniq Energy διευρύνεται κατά 0,5% και επιστρέφει στα 7,10 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,30% και 2.308 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει αρνητικά στο -0,9% και το 1,09 ευρώ, με τις μετοχές των Optima, Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom και ΑΒΑΞ να χάνουν από 0,7% έως 0,9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΧΑΕ αυξάνεται στο +0,5% και τα 4,45 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, καθώς η τιμή του δικαιώματος στην ΑΜΚ, η διαπραγμάτευση της οποίας ξεκίνησε σήμερα, πραγματοποιεί άλμα +13% και φθάνει στα 238 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή, μετά το reverve split, εκτοξεύεται κατά +415% και αναρριχάται στα 2,7 ευρώ, αν και ο τζίρος είναι ελάχιστος (<300 ευρώ).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 32 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 122,4 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H ώθηση στη Metlen, το 9άρι της Cenergy και η… ανηφόρα της ΒΙΟΤΕΡ

Εν αναμονή του καταλύτη

Εκείνο τον καταλύτη, ο οποίος θα βοηθήσει στην προσπάθεια σύγκλισης ή και υπέρβασης των πολυετών υψηλών του Μαΐου (1.502 μονάδες), αναζητά αγωνιωδώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βλέπει τις διεθνείς αγορές να καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά υψηλά, ενόσω το ίδιο «παλεύει» να ξεφύγει από τη διακύμανση των 1.400 – 1.470 μονάδων.

Το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου» για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι το εξής: Η τρέχουσα στασιμότητα αποτελεί μια σύντομη στάση για αφομοίωση των ισχυρών κεκτημένων, δεδομένου ότι η αγορά διανύει το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος; Ή συνιστά τον προθάλαμο μιας επικείμενης «δυνατής» διόρθωσης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, τα οποία δεν θα έχουν πλέον σε πρώτο πλάνο το «ρηχό» Χ.Α.;

Εάν και ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα δεδομένα, οι πιθανότητες συγκλίνουν περισσότερο με πρώτο σενάριο, παρά με το δεύτερο. Άλλωστε, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει απολέσει κάποιο από τα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά, πάνω στα οποία εδράστηκε όλο αυτό το ράλι -μην ξεχνάμε ότι η απόδοση στη 2ετία αγγίζει το +70% και η απόδοση στην 4ετία ξεπερνά το +130%.

Το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει αισιόδοξο (σταθερή ανάπτυξη άνω του +2%), η πολιτική σταθερότητα μοιάζει εξασφαλισμένη τουλάχιστον έως το 2027, οι εισηγμένες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα (P/E στο 10,7x για τις μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης), οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλές (4,5% για το 2024), ενώ οι προοπτικές για τη φετινή κερδοφορία «δείχνουν» ακόμη ένα έτος – ρεκόρ (5,8 δισ. ευρώ το καθαρό κέρδος του α’ εξαμήνου).

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που «αδικούνται» από το ταμπλό

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται όλα τα παραπάνω να έχουν αρχίσει να θεωρούνται ως «αυτονόητα» για μερίδα της επενδυτικής κοινότητας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν προκαλούν θετική έκπληξη στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό, ως εκ τούτου, συνεπάγεται ότι απαιτείται ένας νέος καταλύτης, ο οποίος θα πείσει τους επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην Αθήνα.

Εκτός όλων αυτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων, οι οποίες έχουν αναμφίβολα «στραγγίσει» βραχυπρόθεσμα την αγορά, απορροφώντας πολύτιμα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας, η οποία όπως αποδεικνύεται περίτρανα δεν είναι απεριόριστη. Ταυτόχρονα, η μεγάλη προσφορά μετοχών της τελευταίας περιόδου, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με νέα placements από επιλεγμένες εισηγμένες, προϋποθέτει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να «χωνευτεί».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, δεν είναι λίγοι όσοι επενδυτές θεωρούν ότι η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, η οποία ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, μπορεί να λειτουργήσει ως μια σανίδα σωτηρίας, αφενός αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «ξυπνητηριού», αφετέρου υπενθυμίζοντας στους ξένους traders το μεγάλο discount που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι ελληνικές μετοχές. Ιδίως σε περίπτωση που η κερδοφορία του 9μηνου συνεπάγεται βελτίωση του υπάρχοντος guidance για τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Με τα εταιρικά αποτελέσματα να δίνουν τον τόνο στους επενδυτές, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, την ίδια ώρα που οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να ωθούν την τιμή του χρυσού σε διαδοχικά ρεκόρ.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αφομοιώνει τα κεκτημένα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι αμετάβλητος στις 525 μονάδες. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Wall Street, όπου τα futures καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.

Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)