Εκείνο τον καταλύτη, ο οποίος θα βοηθήσει στην προσπάθεια σύγκλισης ή και υπέρβασης των πολυετών υψηλών του Μαΐου (1.502 μονάδες), αναζητά αγωνιωδώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βλέπει τις διεθνείς αγορές να καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά υψηλά, ενόσω το ίδιο «παλεύει» να ξεφύγει από τη διακύμανση των 1.400 – 1.470 μονάδων.
Ένα εξαιρετικά στενό εύρος, το οποίο αφενός έχει «κουράσει» όλους όσους ασχολούνται με τα τεκταινόμενα της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, αφετέρου έχει ανακόψει την ανοδική ορμή των προηγούμενων μηνών.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: H ώθηση στη Metlen, το 9άρι της Cenergy και η… ανηφόρα της ΒΙΟΤΕΡ
Το ερώτημα του «ενός εκατομμυρίου» για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι το εξής: Η τρέχουσα στασιμότητα αποτελεί μια σύντομη στάση για αφομοίωση των ισχυρών κεκτημένων, δεδομένου ότι η αγορά διανύει το 4ο συνεχόμενο κερδοφόρο έτος; Ή συνιστά τον προθάλαμο μιας επικείμενης «δυνατής» διόρθωσης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, τα οποία δεν θα έχουν πλέον σε πρώτο πλάνο το «ρηχό» Χ.Α.; Εάν και ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα δεδομένα, οι πιθανότητες συγκλίνουν περισσότερο με πρώτο σενάριο, παρά με το δεύτερο.
Άλλωστε, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει απολέσει κάποιο από τα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά, πάνω στα οποία εδράστηκε όλο αυτό το ράλι -μην ξεχνάμε ότι η απόδοση στη 2ετία αγγίζει το +70% και η απόδοση στην 4ετία ξεπερνά το +130%. Το μακροοικονομικό πλαίσιο παραμένει αισιόδοξο (σταθερή ανάπτυξη άνω του +2%), η πολιτική σταθερότητα μοιάζει εξασφαλισμένη τουλάχιστον έως το 2027, οι εισηγμένες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα (P/E στο 10,7x για τις μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης), οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλές (4,5% για το 2024), ενώ οι προοπτικές για τη φετινή κερδοφορία «δείχνουν» ακόμη ένα έτος – ρεκόρ (5,8 δισ. ευρώ το καθαρό κέρδος του α’ εξαμήνου).
Αγνοείται ο καταλύτης
Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται όλα τα παραπάνω να έχουν αρχίσει να θεωρούνται ως «αυτονόητα» για μερίδα της επενδυτικής κοινότητας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν προκαλούν θετική έκπληξη στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό, ως εκ τούτου, συνεπάγεται ότι απαιτείται ένας νέος καταλύτης, ο οποίος θα πείσει τους επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην Αθήνα.
«Σ’ ένα περιβάλλον, στο οποίο οι επενδυτές δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να προτιμήσουν “κουρασμένα” ή “ρηχά” χρηματιστηριακά ταμπλό εις βάρος των S&P, DAX, Χρυσού κλπ. που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, αναρωτιόμαστε ποιοι θα είναι εφεξής οι καταλύτες που θα αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και θα ανοίξουν εκ νέου τα “μαγκωμένα” επενδυτικά πορτοφόλια της Λεωφόρου Αθηνών» σημειώνει εύστοχα ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Εκτός όλων αυτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων, οι οποίες έχουν αναμφίβολα «στραγγίσει» βραχυπρόθεσμα την αγορά, απορροφώντας πολύτιμα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας, η οποία όπως αποδεικνύεται περίτρανα δεν είναι απεριόριστη. Ταυτόχρονα, η μεγάλη προσφορά μετοχών της τελευταίας περιόδου, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με νέα placements από επιλεγμένες εισηγμένες, προϋποθέτει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να «χωνευτεί».
«H απορρόφηση νέων τίτλων υπό συνθήκες χαμηλής ρευστότητας, απαιτεί άλλες ρευστοποιήσεις, προκαλώντας υποχώρηση των τιμών, ενώ και το χώνεμα στη συνέχεια απαιτεί εύλογο χρόνο, καθώς οι μεταβολές των συντελεστών στάθμισης των τίτλων στους βασικούς δείκτες απαιτεί αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Ξυπνητήρι;
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, δεν είναι λίγοι όσοι επενδυτές θεωρούν ότι η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, η οποία ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, μπορεί να λειτουργήσει ως μια σανίδα σωτηρίας, αφενός αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «ξυπνητηριού», αφετέρου υπενθυμίζοντας στους ξένους traders το μεγάλο discount που εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι ελληνικές μετοχές. Ιδίως σε περίπτωση που η κερδοφορία του 9μηνου συνεπάγεται βελτίωση του υπάρχοντος guidance για τα «βαριά χαρτιά» της αγοράς.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος εξακολουθεί να έχει ως βασική στήριξη τις 1.400 μονάδες και ως κύρια αντίσταση τις 1.502 μονάδες (υψηλά 13 ετών).
Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)