Skip to main content

Ποιες μετοχές δίνουν… πνοή στο Χρηματιστήριο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Οι μετοχές του FTSE Large Cap με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο

Εάν και το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να μένει μακριά από τον «καλό» του εαυτό, το τελευταίο τετραήμερο ανοδικό σερί έχει εν μέρει βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας σε μια εβδομαδιαία μεταβολή της τάξης του +1,9%.

Κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στα επιλεκτικά στηρίγματα των «βαριών χαρτιών» της εγχώριας αγοράς, δηλαδή των μετοχών της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Ντεζαρντάν: Ο Καναδός που συμμετέχει σε (σχεδόν) κάθε προσφορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

Ποιες ξεχώρισαν

Η ΔΕΗ συγκαταλέγεται στους βασικούς «πρωταγωνιστές» αυτών των ημερών, καθώς καταφέρνει να επιστρέψει άνω των 12 ευρώ, γεφυρώνοντας την απόσταση από τα φετινά υψηλά (και υψηλά 10ετίας) των 12,5 ευρώ. Η μεταβολή στην εβδομάδα υπολογίζεται στο +4,3%, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει την αποτίμηση κοντά στα 4,7 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στο +6,6% καθορίζεται η εβδομαδιαία άνοδος της Autohellas, η οποία ανακτά τα 11 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα πρόσφατα χαμηλά των 10,3 ευρώ (ενδοσυνεδριακό ναδίρ στις 10/10).

Την ίδια στιγμή, έχοντας πέντε διαδοχικές «πράσινες» συνεδριάσεις, η μετοχή της Alpha Bank δείχνει να βρίσκει ξανά… ρυθμό, κερδίζοντας +4,7% στο επίμαχο χρονικό διάστημα και επιστρέφοντας άνω του 1,5 ευρώ. Βέβαια, η υπο-απόδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες διατηρείται σε μεγάλα επίπεδα.

Παραμένοντας στον ίδιο κλάδο, η μετοχή της Πειραιώς παρουσιάζει μια σωρευτική αύξηση κατά 4,3%. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται περισσότερα «καύσιμα», προκειμένου να διασπάσει την ισχυρή αντίσταση των 4 ευρώ.

Όσον αφορά την Eurobank, η ανάκτηση των 2 ευρώ είναι γεγονός, χάρη στο εβδομαδιαίο +3,4%.

Χρηματιστήριο: Τα «βαριά χαρτιά» που… παίζουν σε τιμές κάτω της λογιστικής αξίας

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Aegean Airlines, η μετοχή της οποίας είχε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (10 ευρώ). Το +5,1% αυτής της εβδομάδας, αναμφίβολα, αποτελεί μια καλή αφετηρία, προκειμένου η εισηγμένη να… ξυπνήσει και να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ του 3% και του 3,5% καθορίζεται η μεταβολή στο τελευταίο πενθήμερο για τις μετοχές των Μetlen, EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Coca – Cola.

Oι δύο που δεν… κέρδισαν

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και δύο εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες βλέπουν το πρόσημο της εβδομάδας σε αρνητικό έδαφος. Πρόκειται για τις Cenergy και Lamda Development

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη προέρχεται από την επιτυχημένη άντληση των 200 εκατ. ευρώ και η δεύτερη σπεύδει να αφομοιώσει τα πρόσφατα πολυετή υψηλά των 7,7 ευρώ.

Γι’ αυτό τον λόγο, η επίμαχη αναδίπλωση επ’ ουδενί θέτει σε κίνδυνο τα κεκτημένα, δεδομένου ότι αμφότερες εξακολουθούν να εμφανίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Οι μετοχές του FTSE Large Cap με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο

• Autohellas +6,6%
• Aegean +5,1%
• Alpha +4,7%
• ΔΕΗ +4,3%
• Πειραιώς +4,3%
• Eurobank +3,4%
• Coca Cola +3,4%
• Metlen +3%
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +3%

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: «Έβρεξε» κεφάλαια άνω των 7,8 δισ. ευρώ στην τελευταία 2ετία

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)