Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια διατήρησης του ανοδικού σερί

Χρηματιστήριο (EUROKINISSI)

Στην περιοχή των 1.440 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Με αδύναμο αλλά σταθερό βηματισμό συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει θέσει τις βάσεις για την 4η διαδοχική «πράσινη» συνεδρίαση αλλά και για μια θετική εβδομαδιαία μεταβολή.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ ένα στενό εύρος (1.400 – 1.470 μονάδων), μην επιτρέποντας μια άμεση σύγκλιση με τα υψηλά των 1.502 μονάδων, τα οποία αγνοούνται από τον περασμένο Μάιο.

Η εστίαση της σημερινής συνεδρίασης αφορά τον Standard & Poor’s, ο οποίος το βράδυ θα ανακοινώσει το καθιερωμένο report για την Ελλάδα. Ο αμερικανικός οίκος δίνει στη χώρα την αξιολόγηση BBB- με θετικό outlook. Εάν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, μια αναβάθμιση – έκπληξη θα μας φέρει δύο «σκαλιά» άνω του investment grade.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,21% και διαμορφώνεται στις 1.441,64 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.438,67 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.439,19 έως 1.444,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,1 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen προσπαθεί να ξεχωρίσει άνω του +1%, ενώ στην περιοχή των 3,8 ευρώ επιστρέφει η μετοχή της Πειραιώς. Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ προσεγγίζει τα υψηλά των 12,5 ευρώ, με την Εθνική να κινείται σταθεροποιητικά στα 7,5 ευρώ, δηλαδή στην τιμή του πρόσφατου placement.

Χρηματιστήριο – ΒΙΟΤΕΡ: Δεύτερο διαδοχικό limit up – Το σχέδιο εξυγίανσης, ο μεγάλος δανεισμός και ο… καθηλωμένος τζίρος

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης οδεύει προς την 4η συνεχόμενη «πράσινη» συνεδρίαση, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,38% και τις 1.237 μονάδες, έχοντας ρίξει κάτω του 10% την απόσταση από τις φετινές κορυφές.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +2,11% και τα 3,864 ευρώ, η μετοχή της Alpha αυξάνεται στο +0,26% και το 1,531 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι αμετάβλητη στα 2,043 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί ελαφρώς στο -0,32% και τα 7,49 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,45% και 3.515 μονάδες), η μετοχή της Metlen διευρύνεται στο +1,4% και τα 33,6 ευρώ, προσπαθώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. ΔΕΗ και Viohalco κερδίζουν 1,1% και 1,7%, αντίστοιχα, με την πρώτη να κάνει ακόμα ένα βήμα προς τα υψηλά των 12,5 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Cenergy βρίσκεται οριακά στα 9 ευρώ, δηλαδή στην τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo αναδιπλώνεται κατά 0,9%, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χάνει 0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαία κεφαλαιοποίησης (+0,03% και 2.313 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ είναι αμετάβλητη στα 2,4 ευρώ (υψηλά 14 μηνών), στον απόηχο της πώλησης του 20% της Αριάδνη Α.Ε. στην κινεζική State Grid. Η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, από την πλευρά της, εκτινάσσεται στο +3%, με τις ΑΒΑΞ – Lavipharm να κερδίζουν από +1%. Στον αντίποδα, οι Intrakat – Trade Estate – ΕΥΑΘ οπισθοχωρούν κατά έως 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Αλουμύλ, η οποία διευρύνεται κοντά στα 3,3 ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές καταγράφουν πτώση. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,5 δισ. ευρώ.  

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To 12άρι της ΔΕΗ, το 4×4 στην Alpha και η «ανάσα» της ΕΤΕ

Εν αναμονή του S&P

Την πέμπτη και τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας διανύει σήμερα (18/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε μια φάση παρατεταμένης συσσώρευσης δυνάμεων.

Ο Γενικός Δείκτης έχει αισίως συμπληρώσει ένα τριήμερο ανοδικό σερί, το οποίο έχει βελτιώσει κάπως την επενδυτική ψυχολογία, θέτοντας τις βάσεις για μια θετική εβδομαδιαία μεταβολή (+1,5% τα μέχρι στιγμής κέρδη).

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι η διάσπαση των στενών ορίων των 1.400 – 1.470 μονάδων και η προσέγγιση των φετινών «κορυφών» των 1.502 μονάδων απαιτούν έναν ισχυρό καταλύτη, ο οποίος θα προσελκύσει «φρέσκα» επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική αγορά ταλαιπωρείται από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι διαδοχικές προσφορές μετοχών από τις εισηγμένες (ΑΜΚ, placements κ.α.) έχουν «στραγγίσει» τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Σήμερα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Ο γνωστός rate agency τοποθετεί τη χώρα στο ΒΒΒ- με θετικό outlook.

Χρηματιστήριο: Με ρευστότητα 2,2 δισ. ευρώ οι «μεσαίοι» – Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο ταμείο

Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος ορισμένων μηνών είναι πιθανή μια αναβάθμιση στο ΒΒΒ, δηλαδή δύο «σκαλιά» άνω της επενδυτικής βαθμίδας. Ευχής έργον αυτό το upgrade να γίνει απόψε. Σε διαφορετική περίπτωση η αγορά θα πρέπει να περιμένει έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2024, το οποίο είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία του S&P φαίνεται ότι θα επηρεάσει τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το τριήμερο ανοδικό σερί να έχει δημιουργήσει ορισμένες προσδοκίες. Μένει τώρα να δούμε αν αυτές αποδειχθούν προφητικές ή φρούδες.

Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα εν ενόψει της έναρξης δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, με τις Metlen και Sarantis να ανοίγουν τον χορό την επόμενη Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου.

Μικρές μεταβολές στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται οριακά ανοδικά στις 524 μονάδες (+0,2%), «χωνεύοντας» την απόφαση της ΕΚΤ για νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (3η μέσα στο 2024), εξέλιξη που έδωσε μεγάλη ώθηση στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να έχει παράπονο από την πορεία των αμερικανικών δεικτών, οι οποίοι βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα που ξεχωρίζουν στους τελευταίους μήνες – Οι κορυφαίες επιδόσεις του 2024

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)