Skip to main content

Χρηματιστήριο: Όλα τα βλέμματα στον S&P, με στόχο μια «πράσινη» εβδομάδα

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Ο Γενικός Δείκτης προέρχεται από 3ήμερο ανοδικό σερί

Στην πέμπτη και τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (18/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σε μια φάση παρατεταμένης συσσώρευσης δυνάμεων.

Ο Γενικός Δείκτης έχει αισίως συμπληρώσει ένα τριήμερο ανοδικό σερί, το οποίο έχει βελτιώσει κάπως την επενδυτική ψυχολογία, θέτοντας τις βάσεις για μια θετική εβδομαδιαία μεταβολή (+1,5% τα μέχρι στιγμής κέρδη).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To 12άρι της ΔΕΗ, το 4×4 στην Alpha και η «ανάσα» της ΕΤΕ

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι η διάσπαση των στενών ορίων των 1.400 – 1.470 μονάδων και η προσέγγιση των φετινών «κορυφών» των 1.502 μονάδων απαιτούν έναν ισχυρό καταλύτη, ο οποίος θα προσελκύσει «φρέσκα» επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Μην ξεχνάμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική αγορά ταλαιπωρείται από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι διαδοχικές προσφορές μετοχών από τις εισηγμένες (ΑΜΚ, placements κ.α.) έχουν «στραγγίσει» τα διαθέσιμα κεφάλαια.

Η προσοχή στον S&P

Σήμερα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Ο γνωστός rate agency τοποθετεί τη χώρα στο ΒΒΒ- με θετικό outlook.

Χρηματιστήριο: Με ρευστότητα 2,2 δισ. ευρώ οι «μεσαίοι» – Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο ταμείο

Αυτό σημαίνει ότι σε βάθος ορισμένων μηνών είναι πιθανή μια αναβάθμιση στο ΒΒΒ, δηλαδή δύο «σκαλιά» άνω της επενδυτικής βαθμίδας. Ευχής έργον αυτό το upgrade να γίνει απόψε. Σε διαφορετική περίπτωση η αγορά θα πρέπει να περιμένει έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2024, το οποίο είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία του S&P φαίνεται ότι θα επηρεάσει τη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το τριήμερο ανοδικό σερί να έχει δημιουργήσει ορισμένες προσδοκίες. Μένει τώρα να δούμε αν αυτές αποδειχθούν προφητικές ή φρούδες.

Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα εν ενόψει της έναρξης δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, με τις Metlen και Sarantis να ανοίγουν τον χορό την επόμενη Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου.

Αφομοίωση στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές ετοιμάζονται για ένα μικτό άνοιγμα, ενόσω σπεύδουν να χωνέψουν την 3η φετινή μείωση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έδωσε μεγάλη ώθηση στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να έχει παράπονο από την πορεία των αμερικανικών δεικτών, οι οποίοι βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα που ξεχωρίζουν στους τελευταίους μήνες – Οι κορυφαίες επιδόσεις του 2024

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)