Skip to main content

Γιατί δολάριο και κρυπτονομίσματα βλέπουν νίκη του Τραμπ στις εκλογές

REUTERS/David Muse

Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι σημαντικών αντιπάλων του τον Οκτώβριο, καθώς στις αγορές έχει αυξηθεί η πιθανότητα νίκης του Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου.

Σε νέο υψηλό 10 εβδομάδων ενισχύεται το δολάριο, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν όχι μόνο μια νέα, σημαντική  μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, αλλά και μια πιθανή νίκη του  Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

«Η αγορά συναλλάγματος αρχίζει να τοποθετείται για μια νίκη Τραμπ», λέει ο Κρις Τέρνερ , επικεφαλής Στρατηγικής FX στην ING. Μαζί με την ομάδα του, ο Τέρνερ παρέχει βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συστάσεις για την αγορά συναλλάγματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τιέρι Γουίζμαν ,υπεύθυνος στρατηγικής FX και επιτοκίων στη Macquarie, λέει ότι το δολάριο ενισχύθηκε έναντι σημαντικών αντιπάλων του τον Οκτώβριο, καθώς στις αγορές έχει αυξηθεί η πιθανότητα νίκης του Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου.

Το πράσινο νόμισμα έλαβε μια επιπλέον ώθηση όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Bloomberg περιγράφοντας τα σχέδιά του εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Το σχέδιο του Τραμπ να μειώσει τους φόρους, να εφαρμόσει χαλαρότερους φορολογικούς κανονισμούς και υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρώπη και την Κίνα, θεωρείται θετικό για το δολάριο.

«Οι απόψεις του Τραμπ ώθησαν το δολάριο νέα υψηλά δύο μηνών έναντι του ευρώ  και του κινεζικού γουάν», γράφει το Bloomberg. Ο Σκοτ Μπέσεντ ,διαχειριστής hedge funds και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ ,σε συνέντευξή του στους Financial Times, υποστήριξε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υποστηρίζει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και δεν θα προσπαθήσει να το υποτιμήσει.

Η αύξηση των δασμών, για παράδειγμα, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα ασιατικά νομίσματα, ιδίως στο γουάν, και θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προς όφελος του δολαρίου.

«Ο Τραμπ έκανε κάποιες σκληρές δηλώσεις για το εμπόριο, τους φόρους και την Fed που ήταν αρκετές για να ωθήσουν το δολάριο σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές φαίνονται όλο και περισσότερο να αποτιμούν τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου», εξηγεί ο Τέρνερ σε σημείωμα στους πελάτες του.

Όπως λένε πλέον οι περισσότεροι αναλυτές, ουδείς θα πρέπει να εκπλαγεί ,αν συμβεί αυτό, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ενισχύονται τα κρυπτονομίσματα

Τα φώτα της δημοσιότητας προσελκύουν επίσης η ενίσχυση  των κρυπτονομισμάτων, καθώς ορισμένοι επενδυτές θεωρούν την άνοδο αυτή ως σημάδι ότι οι αγορές προβλέπουν μια νίκη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών .

Το Bitcoin σημείωσε άνοδο περίπου 13% τις τελευταίες επτά ημέρες, πολύ μπροστά από τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών και του χρυσού. Ο δισεκατομμυριούχος Σταν Ντράκενμίλερ ανέφερε την εξέλιξη αυτή μεταξύ των δεικτών ότι οι αγορές τιμολογούν σε μια νίκη για τον πρώην πρόεδρο. Μιλώντας στο Bloomberg TV την Τετάρτη, ο Ντρακενμίλερ είπε ότι η αγορά τις τελευταίες 12 ημέρες φαινόταν «πολύ πεπεισμένη» για μια νίκη Τραμπ. «Μπορείτε να το δείτε στις τραπεζικές μετοχές, μπορείτε να το δείτε και στα κρυπτονομίσματα», είπε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να κάνει τις ΗΠΑ την «πρωτεύουσα» των κρυπτονομισμάτων του πλανήτη.

Οι πιθανότητες εκλογής του Τραμπ σύμφωνα με την πλατφόρμα Polymarket έχουν εκτιναχθεί στο 58%, ενώ της  Χάρις έχουν ει πέσει στο 41%. Στο PredictIt, οι πιθανότητες του Τραμπ είναι 54%, έναντι 46% για τη Χάρις. Η Δημοκρατική υποψήφια  έχει υιοθετήσει μια διαφοροποιημένη θέση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, έχοντας  δεσμευτεί μάλιστα  να υποστηρίξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.