Κατεύθυνση αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις, εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων.
Η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στο στενό εύρος των 1.400 – 1.470 μονάδων, με την απουσία «φρέσκων» κεφαλαίων να μην επιτρέπει μια άμεση σύγκλιση με τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, τα οποία αγνοούνται από τον Μάιο.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται στη Φρανκφούρτη, όπου σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ετοιμάζεται να προχωρήσει στην 3η μείωση των επιτοκίων, υλοποιώντας νέα παρέμβαση 25 μονάδων βάσης.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.430,95 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.430,09 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.428,08 έως 1.431,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, χωρίς κάποια μετοχή να ξεχωρίζει ιδιαίτερα, Metlen και Eurobank προσπαθούν να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, κερδίζοντας από 0,6% και 0,3% αντίστοιχα. Κατά 1% ενισχύεται, επίσης, η Aegean, ενώ Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχωρούν πέριξ του -0,5%.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,7% και τις 1.220 μονάδες, διατηρώντας στην περιοχή του -10% την απόσταση από τα φετινά υψηλά.
Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,21% και τα 3,802 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,11% και τα 7,348 ευρώ, η μετοχή της Alpha είναι αμετάβλητη στο 1,518 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,30% και τα 2,022 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 3.481 μονάδες), η μετοχή της Aegean ενισχύεται στο +1,1% και τα 10,4 ευρώ, προσπαθώντας να ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά. Metlen και Cenergy ακολουθούν στο +0,6%, με την πρώτη να επιστρέφει άνω των 33 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Jumbo, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Development οπισθοχωρούν κατά έως 0,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,10% και 2.304 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +1,2% και το 1,46 ευρώ, με τις μετοχές των Austriacard, Κρι Κρι και Trade Estates να έπονται στο +0,7%. Profile, Quest και ΕΧΑΕ αυξάνονται κατά 0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis διολισθαίνει κατά περίπου 1%, ενώ η μετοχή της Intrakat χάνει 0,4%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,7 δισ. ευρώ.
Δεν πείθει η αγορά
Χωρίς προς το παρόν να πείθει ότι πράγματι μπορεί να ξεκολλήσει από το στενός εύρος και να δοκιμάσει μια σύγκλιση ή υπέρβαση των ρεκόρ των 1.502 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μπορεί στο προηγούμενο διήμερο ο Γενικός Δείκτης να… χαμογέλασε, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, αλλά παραμένει αισθητά κάτω των 1.450 μονάδων, οι οποίες αποτελούν ένα καλό διαχωριστικό σημείο μεταξύ της θετικής και της καθοδικής τάσης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων είναι σαφές ότι έχουν επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία, καθώς η τεράστια προσφορά μετοχών έχει στεγνώσει την αγορά και έχει απορροφήσει μεγάλο τμήμα της διαθέσιμης ρευστότητας.
Κι αυτό σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία οι ξένοι επενδυτές είναι σταθερά πωλητές. Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι ένας νέος καταλύτης, ο οποίος θα αποτελέσει το κατάλληλο επιχείρημα, ώστε να πείσει τους traders να ρίξουν τα χρήματά τους στην Αθήνα.
Τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα μπορούσαν να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο, ιδίως αν υπερβούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και θέσουν τις βάσεις για ακόμη υψηλότερο guidance στο σύνολο του 2024.
Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ετοιμάζεται για το 3ο βήμα νομισματικής χαλάρωσης, καθώς μετά το «μαχαίρι» του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο του 2%, το βασικό μέλημα της Φρανκφούρτης είναι η στήριξη της οικονομίας, η οποία εδώ και μήνες φλερτάρει με τη στασιμότητα. Και γι’ αυτόν τον λόγο η νομισματική στροφή θεωρείται αναγκαία.
Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν και νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, φέρνοντας δηλαδή το συνολικό εύρος της νομισματικής παρέμβασης μέσα στο 2024 στις 100 μονάδες βάσης.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη
Εν αναμονή, λοιπόν, των επίσημων ανακοινώσεων, οι οποίες θα δημοσιευθούν το μεσημέρι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 520 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει +0,4% και να επιστρέφει άνω των 19.500 μονάδων.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τα νέα ρεκόρ του Dow Jones, τα futures της Wall Street καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, περιμένοντας τα «φρέσκα» εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύονται αρκετά ικανοποιητικά.
Χαλικιάς: Το «βαρύ» όνομα στο Σικάγο και το deal των 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)