Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δεν… πείθει η αγορά – Στροφή στα επιτόκια της ΕΚΤ

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κάτω των 1.450 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης

Χωρίς προς το παρόν να πείθει ότι πράγματι μπορεί να ξεκολλήσει από το στενός εύρος και να δοκιμάσει μια σύγκλιση ή υπέρβαση των ρεκόρ των 1.502 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μπορεί στο προηγούμενο διήμερο ο Γενικός Δείκτης να… χαμογέλασε, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, αλλά παραμένει αισθητά κάτω των 1.450 μονάδων, οι οποίες αποτελούν ένα καλό διαχωριστικό σημείο μεταξύ της θετικής και της καθοδικής τάσης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Χρηματιστήριο: Τα εταιρικά ομόλογα που ξεχωρίζουν στους τελευταίους μήνες – Οι κορυφαίες επιδόσεις του 2024

Οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων είναι σαφές ότι έχουν επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία, καθώς η τεράστια προσφορά μετοχών έχει στεγνώσει την αγορά και έχει απορροφήσει μεγάλο τμήμα της διαθέσιμης ρευστότητας.

Κι αυτό σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία οι ξένοι επενδυτές είναι σταθερά πωλητές. Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι ένας νέος καταλύτης, ο οποίος θα αποτελέσει το κατάλληλο επιχείρημα, ώστε να πείσει τους traders να ρίξουν τα χρήματά τους στην Αθήνα.

Τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα μπορούσαν να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο, ιδίως αν υπερβούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και θέσουν τις βάσεις για ακόμη υψηλότερο guidance στο σύνολο του 2024.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το λογικό -10% της Cenergy, η επιστροφή της Eurobank και το ράλι 50% στην ΙΛΥΔΑ

Στροφή στην ΕΚΤ

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ετοιμάζεται για το 3ο βήμα νομισματικής χαλάρωσης, καθώς μετά το «μαχαίρι» του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο του 2%, το βασικό μέλημα της Φρανκφούρτης είναι η στήριξη της οικονομίας, η οποία εδώ και μήνες φλερτάρει με τη στασιμότητα. Και γι’ αυτόν τον λόγο η νομισματική στροφή θεωρείται αναγκαία.

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν και νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, φέρνοντας δηλαδή το συνολικό εύρος της νομισματικής παρέμβασης μέσα στο 2024 στις 100 μονάδες βάσης.

Χαλικιάς: Το «βαρύ» όνομα στο Σικάγο και το deal των 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)