Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αναζητά κατεύθυνση σε περιβάλλον χαμηλής ρευστότητας

Intime News

«Μάχη» αγοραστών - πωλητών για το πρόσημο

Σε χαμηλό… τέμπο συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μην αναλαμβάνουν ρίσκα, προτιμώντας τις επιλεκτικές κινήσεις στη ζώνη ασφαλείας.

Μ’ αυτό τον τρόπο -και ενόσω αναζητά πρόσημο- η ελληνική αγορά διατηρεί την εικόνα στασιμότητας και διστακτικότητας των τελευταίων πολλών εβδομάδων, συνεχίζοντας τη σταθερή υποαπόδοση έναντι του εξωτερικού.

Οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες, αναμφίβολα, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σ’ αυτήν την απογοητευτική εικόνα, η οποία κρατά την Αθήνα αισθητά κάτω των πρόσφατων «κορυφών» των 1.502 μονάδων.

Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.424,89 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.423,74 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.420,69 έως 1.429,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy οπισθοχωρεί κάτω των 9 ευρώ, λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών από την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, Πειραιώς και Eurobank ενισχύονται πέριξ του +1%, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ οδεύει εκ νέου προς τα 16 ευρώ.

Χρηματιστήριο – Cenergy: Κάτω των 9 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να δώσει συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να βρίσκεται στο +0,26% και τις 1.213 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,04% και τα 3,79 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,76% και τα 2,00 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,56% και το 1,5155 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -0,71% και τα 7,32 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 3.465 μονάδες), η μετοχή της Cenergy διολισθαίνει στο -2,3% και τα 8,91 ευρώ, εξαιτίας της εισαγωγής των νέων τίτλων από την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Autohellas, ταυτόχρονα, περιορίζεται κατά 2%. Helleniq Energy και Viohalco χάνουν από 0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ κερδίζει 1,3% και πλησιάζει τα 16 ευρώ, ενώ η μετοχή της Sarantis ενισχύεται στο +1,8% και τα 11,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,24% και 2.293 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,55% και τα 2,86 ευρώ, με τη μετοχή της Fourlis να διολισθαίνει κατά 1,5%. Lavipharm και Optima Bank συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ αυξάνεται δυναμικά στο +1,6% και τα 2,43 ευρώ, ενώ η μετοχή της Trade Estates, με ώθηση από το deal στο Ελληνικό, διευρύνεται κατά 1,2%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,2 δισ. ευρώ.  

Φέσσας: Από το φλέρτ της Κωτσόβολος στον γάμο με τη Μπενρουμπή

Ίδια εικόνα στο Χρηματιστήριο

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να… χαμογέλασε λιγάκι στη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας των 1.423 μονάδων, αλλά ουδείς μπορεί να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος.

Την ώρα που ο γερμανικός DAX «τρυπά» συνεχώς τα ταβάνι του και οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, αδυνατώντας να προσεγγίσει τις κορυφές των 1.502 μονάδων.

Κάπως έτσι, εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης «παίζει» μεταξύ των 1.400 και των 1.470 μονάδων, με τη στασιμότητα τη διστακτικότητα να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου.

Η απουσία εισροής «φρέσκων» κεφαλαίων από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές αντλήσεις χρημάτων από τις εισηγμένες, ενδεχομένως απαντούν στο ερώτημα του γιατί συμβαίνει αυτό.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι εδώ και πέντε διαδοχικούς μήνες, οι ξένοι επενδυτές έχουν πάρει θέση πωλητή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να καταγράφεται το φαινόμενο της «ανακύκλωσης» των υπάρχουσων κεφαλαιακών ροών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To «ρεύμα» στη ΔΕΗ, το 5×5 στην Coca – Cola και η βουτιά της Performance

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία χθες βράδυ ανακοίνωσε τη συμφωνία επένδυσης του καναδικού fund Fiera Capital -σε μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης.

Από σήμερα η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ξεκινήσει το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η ΑΜΚ και η άσκηση των warrants, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ντεμπούτο κάνουν οι νέες μετοχές της Cenergy, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία πέραν όλων των άλλων βελτιώνει κατά 10 μονάδες και τη μετοχική διασπορά της εισηγμένης.

Στο επίκεντρο της προσοχής, τέλος, τίθενται και οι μετοχές των Trade Estates – Fourlis – Lamda Development, μετά τη mega συμφωνία για την ανάπτυξη Retail Park στο Commercial Hub του Ελληνικού.

«Χωνεύει» τα ρεκόρ

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές προχωρούν σε αφομοίωση των πρόσφατων ρεκόρ, εν αναμονή των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου αλλά και των αυριανών αποφάσεων της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,35% και τις 518 μονάδες, με τον DAX στη Γερμανία να χάνει 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: «Έβρεξε» κεφάλαια άνω των 7,8 δισ. ευρώ στην τελευταία 2ετία

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)