Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με ρευστότητα 2,2 δισ. ευρώ οι «μεσαίοι» – Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο ταμείο

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στα 2,20 δισ. ευρώ ανέρχεται το αθροιστικό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων για τις εταιρείες του FTSE Mid Cap

«Φουσκωμένα» κατά τουλάχιστον +5% εμφανίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κι αυτό, διότι οι 20 εταιρείες του δείκτη FTSE Mid Cap διαθέτουν ένα αθροιστικό ταμείο αξίας άνω των 2,20 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2024 έναντι 2,09 δισ. ευρώ το προηγούμενου έτος

Μια εξέλιξη άκρως ενδεικτική της υγιούς χρηματοοικονομικής πορείας των επιχειρήσεων, η οποία επιβεβαιώνεται κι από την ανθεκτική κερδοφορία.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: «Έβρεξε» κεφάλαια άνω των 7,8 δισ. ευρώ στην τελευταία 2ετία

Tο 81% σε μόλις «6»

Το μεγαλύτερο ταμείο, αυτήν την στιγμή, βρίσκεται στα χέρια της Optima Bank, η οποία κατέχει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, ύψους 730 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι υψηλότερο κατά 153 εκατ. ευρώ σε σχέση με το περσινό έτος (+26%).

Ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, από την πλευρά του, βλέπει τα ταμειακά διαθέσιμα στα 322 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 31% ή κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του περασμένου Δεκεμβρίου.

Με υψηλό ταμείο συνεχίζει και ο ΟΛΠ, ο οποίος στο α’ εξάμηνο του 2024 κατέγραψε βελτίωση κατά περίπου +3,5% σε ποσοστιαία βάση, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ταμειακών διαθεσίμων να καθορίζεται στα 209 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, παρά την οριακή μείωση σε σχέση με το 2023, η διοίκηση της Intracom διατήρησε ένα εύρωστο ταμείο ύψους 161 εκατ. ευρώ, με τις Intrakat και Quest Συμμετοχών να έπονται στα 114 και στα 101 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω έξι εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 81% των συνολικών ταμειακών αποθεμάτων των 20 εισηγμένων του FTSE Mid Cap, δεδομένου ότι παρουσιάζουν ένα άθροισμα της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ.

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

Τα εναπομείναντα 600 εκατ. ευρώ, επομένως, κατανέμονται στις υπόλοιπες 14 εταιρείες της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

+5 περιπτώσεις

Βέβαια, υπάρχουν ακόμη πέντε περιπτώσεις που χρήζουν ειδικής αναφοράς.

Για παράδειγμα, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του 2024, η Intralot έχει ένα ταμείο 85,4 εκατ. ευρώ, η ΑΒΑΞ διαχειρίζεται ένα απόθεμα 81,1 εκατ. ευρώ, η ΕΧΑΕ κρατά «καβάντζα» 74,6 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ έχει στην… άκρη 68,3 εκατ. ευρώ, ενώ η Ideal, παρά τη μεγάλη πτώση λόγω της πώλησης των θυγατρικών Αστήρ Βυτογιάννης και Coleus, βλέπει τα χρηματικά διαθέσιμα στα 52,2 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι ως ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λαμβάνονται υπόψη τα μετρητά, οι τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και οι τοποθετήσεις σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που μπορούν να ρευστοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τη διοίκηση της εκάστοτε εταιρείας.

Οι εισηγμένες του FTSE Mid Cap με το μεγαλύτερο ταμείο

• Optima Bank – 730 εκατ. ευρώ
• ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών – 322,3 εκατ. ευρώ
• ΟΛΠ – 209 εκατ. ευρώ
• Intracom Holdings – 161,4 εκατ. ευρώ
• Intrakat – 114,6 εκατ. ευρώ
• Quest Συμμετοχών – 101,7 εκατ. ευρώ

Φέσσας: Από το φλέρτ της Κωτσόβολος στον γάμο με τη Μπενρουμπή

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)