Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εικόνα στασιμότητας με «μετρημένες» κινήσεις

Χρηματιστήριο (EUROKINISSI)

Οριακές διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη

Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό ξεκινά στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στα στενά όρια των 1.400 – 1.470 μονάδων, με την απουσία «φρέσκων» κεφαλαίων από το εξωτερικό να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου.

Μιας περιόδου, κατά την οποία οι μετοχές σε Ευρώπη και Wall Street καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά υψηλά, την ίδια ώρα που η Αθήνα φαίνεται ότι έχει μείνει αρκετά πιο πίσω, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων.

Συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,02% και διαμορφώνεται στις 1.423,42 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.423,74 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.421,95 έως 1.424,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.  

Στο ταμπλό τώρα, η εισαγωγή των νέων μετοχών στη Cenergy από την πρόσφατη ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ, ασκεί πιέσεις στον τίτλο, ο οποίος οπισθοχωρεί προς τα 9 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες και λοιπά blue chips εμφανίζουν μικρές μεταβολές.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δυσκολεύεται να δώσει συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να βρίσκεται στο -0,14% και τις 1.208 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,25% και το 1,98 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,13% και το 1,505 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς είναι σταθερή στα 3,75 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται οριακά στο +0,14% και τα 7,382 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και 3.457 μονάδες), η μετοχή της Cenergy διολισθαίνει στο -1,2% και τα 9,01 ευρώ, εξαιτίας της εισαγωγής των νέων τίτλων από την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ταυτόχρονα, περιορίζονται κατά έως 0,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ κερδίζει 0,5%, με τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Sarantis, Coca – Cola και Autohellas να αυξάνονται κατά 0,3%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,01% και 2.299 μονάδες), η μετοχή της Fourlis προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +0,9% και τα 3,88 ευρώ, μετά το deal της θυγατρικής Trade Estates για το Retail Park στο Ελληνικό. Intrakat και Κρι Κρι ακολουθούν στο +0,8%. Αντίθετα, η μετοχή της Quest περιορίζεται στο -1,3% και τα 5,2 ευρώ, με τις μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής και ΕΥΑΘ να έπονται στο -0,8%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,1 δισ. ευρώ. 

Φέσσας: Από το φλέρτ της Κωτσόβολος στον γάμο με τη Μπενρουμπή

Χωρίς… ενθουσιασμό

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να… χαμογέλασε λιγάκι στη χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας των 1.423 μονάδων, αλλά ουδείς μπορεί να δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος.

Την ώρα που ο γερμανικός DAX «τρυπά» συνεχώς τα ταβάνι του και οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street καταρρίπτουν διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, αδυνατώντας να προσεγγίσει τις κορυφές των 1.502 μονάδων.

Κάπως έτσι, εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης «παίζει» μεταξύ των 1.400 και των 1.470 μονάδων, με τη στασιμότητα τη διστακτικότητα να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου.

Η απουσία εισροής «φρέσκων» κεφαλαίων από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές αντλήσεις χρημάτων από τις εισηγμένες, ενδεχομένως απαντούν στο ερώτημα του γιατί συμβαίνει αυτό.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι εδώ και πέντε διαδοχικούς μήνες, οι ξένοι επενδυτές έχουν πάρει θέση πωλητή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να καταγράφεται το φαινόμενο της «ανακύκλωσης» των υπάρχουσων κεφαλαιακών ροών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: To «ρεύμα» στη ΔΕΗ, το 5×5 στην Coca – Cola και η βουτιά της Performance

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία χθες βράδυ ανακοίνωσε τη συμφωνία επένδυσης του καναδικού fund Fiera Capital -σε μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης.

Από σήμερα η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ξεκινήσει το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η ΑΜΚ και η άσκηση των warrants, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ντεμπούτο κάνουν οι νέες μετοχές της Cenergy, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία πέραν όλων των άλλων βελτιώνει κατά 10 μονάδες και τη μετοχική διασπορά της εισηγμένης.

Στο επίκεντρο της προσοχής, τέλος, τίθενται και οι μετοχές των Trade Estates – Fourlis – Lamda Development, μετά τη mega συμφωνία για την ανάπτυξη Retail Park στο Commercial Hub του Ελληνικού.

Αφομοίωση των ρεκόρ

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές προχωρούν σε αφομοίωση των πρόσφατων ρεκόρ, εν αναμονή των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου αλλά και των αυριανών αποφάσεων της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,46% και τις 518 μονάδες, με τον DAX στη Γερμανία να χάνει 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: «Έβρεξε» κεφάλαια άνω των 7,8 δισ. ευρώ στην τελευταία 2ετία

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)