Skip to main content

Απώλειες στη Wall μετά το ράλι της Δευτέρας

REUTERS/Brendan McDermid

Παρά τη σημερινή πτώση και την έντονη μεταβλητότητα, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street παρουσιάζουν άνοδο τον Οκτώβριο

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, παίρνοντας μία ανάσα από το ράλι της Δευτέρας, που ώθησε τους S&P 500 και Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι συναλλασσόμενοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στην περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 324,80 μονάδες ή 0,75% για να τερματίσει στις 42.740,42 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε αντίστοιχα πτώση 0,76% στις 5.815,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 18.315,59 μονάδες με πτώση 1,01%.

Η μετοχή της ASML σημείωσε βουτιά 16%, καθώς ο κλάδος ημιαγωγών δέχθηκε πιέσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προειδοποίησε για κλίμα επιφυλακτικότητας μεταξύ των πελατών και υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη θα είναι πιο σταδιακή απ΄ό,τι αναμενόταν.

Η Nvidia και η AMD υποχώρησαν 4,5% και 5,2% αντίστοιχα, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν να επιβληθούν περιορισμοί στις πωλήσεις προηγμένων τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη αμερικανικών εταιρειών σε ορισμένες χώρες. O δείκτης που παρακολουθεί τις εταιρείες ημιαγωγών γνώρισε την χειρότερη πτώση από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η UnitedHealth υποχώρησε 8,1% αφότου η εταιρεία αναθεώρησε πτωτικά τις προοπτικές για τα κέρδη ολόκληρου του έτους. Η πτώση του ασφαλιστικού «γίγαντα» άσκησε πιέσεις στα blue chip.

Mέχρι στιγμής, περίπου 40 εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Από αυτές, το 80% έχει ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με την FactSet.

Nα σημειωθεί ότι παρά τη σημερινή πτώση και την έντονη μεταβλητότητα, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street παρουσιάζουν άνοδο τον Οκτώβριο. Εάν τα εταιρικά κέρδη αποδειχθούν καλύτερα του αναμενομένου και η αμερικανική οικονομία διατηρήσει τη δυναμική της, το μείγμα αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω άνοδο των μετοχών έως τα τέλη του έτους. Αναλυτές βλέπουν το δείκτη S&P 500 να αγγίζει τις 6.000 μονάδες έως τα τέλη του 2024.