Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δυσκολεύεται να «γυρίσει» τον… διακόπτη

INTIME – NEWS

Μικρές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

Χωρίς την απαιτούμενη δυναμική, ώστε να «γυρίσει» τον… διακόπτη, συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι παραμένει στον δρόμο της στασιμότητας και της διστακτικότητας, έχοντας ως βασικό στήριγμα τις 1.400 μονάδες και τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο Dow Jones στη Wall Street έκλεισε χθες άνω των 43.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ σήμερα ο DAX στη Φρανκφούρτη οδεύει προς νέο ρεκόρ (>19.570 μονάδες).

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 1.413,47 μονάδες, κερδίζοντας μόλις δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.411,49 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.412,87 έως 1.421,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, μετά τις μεγάλες απώλειες της χθεσινής ημέρας, Πειραιώς και Εθνική ανακάμπτουν ήπια κατά περίπου 1%. Αντίθετα, ΟΤΕ και Motor Oil οπισθοχωρούν κατά 1%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 18%, μία ημέρα πριν το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή).

Τιλερέι: O «γενναιόδωρος» (προς την Ελλάδα) αναλυτής του S&P

«Ξεμένουν» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά τη μεγάλη πίεση που έχει υποστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, δυσκολεύεται να ανακάμψει πειστικά, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται μόλις στο +0,20% και τις 1.191 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +0,74% και τα 7,32 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,57% και τα 3,683 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,34% και το 1,465 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,19% και το 1,95 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 3.425 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται κατά 1,2% και προσεγγίζει εκ νέου τα ρεκόρ των 34 ευρώ. Η μετοχή της Aegean, παράλληλα, δίνει συνέχεια στην προσπάθεια ανάκαμψης, κερδίζοντας 1,7%. Sarantis, ΔΕΗ και Autohellas ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 1%, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και OTE να χάνουν από 0,8% έως 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,10% και 2.286 μονάδες), προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια μετοχή που να ξεχωρίζει ιδιαίτερα. ΑΔΜΗΕ και Fourlis οπισθοχωρούν κατά περίπου 1%, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ και Profile κερδίζουν έως 0,9%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η μετοχή της οποίας κατρακυλά στο -18,8% στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν το reverse split.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,5 δισ. ευρώ.  

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η διασπορά της Cenergy, το άλμα στην Quest και η μισή… αντίδραση της Aegean

Αγνοούνται τα… φρέσκα πορτοφόλια

Δέκα αρνητικά κλεισίματα στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις μετρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά μια θετική αντίδραση για να ανακόψει την καθοδική πορεία προς τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η βραχυπρόθεσμη τάση στην ελληνική αγορά, αναμφίβολα, δεν είναι θετική, κάτι το οποίο έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τα βασικά «αναχώματα», τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.393 μονάδες).

Μέσα στο τελευταίο 12ήμερο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μια σωρευτική κάμψη, η οποία υπερβαίνει το -4%, δεδομένου ότι από τις 1.471 μονάδες της 27ης Σεπτεμβρίου έχει αναδιπλωθεί στις 1.411 μονάδες (κλείσιμο 14ης Οκτωβρίου).

Σίγουρα, οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες (placements, ΑΜΚ) έχουν «στεγνώσει» την εγχώρια αγορά, λόγω της «ανακύκλωσης» της διαθέσιμης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή έχει κλείσει τις κάνουλες των κεφαλαίων από το εξωτερικό, κάτι που καθιστά ακόμη πιο ασφυκτική την κατάσταση στο εσωτερικό.

Όλα αυτά, λοιπόν, για να ανατραπούν απαιτούν την έλευση ενός ισχυρού καταλύτη, ο οποίος θα κινητοποιήσει «φρέσκα» πορτοφόλια και θα δώσει νέα πνοή στη Λεωφόρο Αθηνών. Μέχρι τότε απαιτείται… υπομονή και προσοχή.

Όσον αφορά το ταμπλό, η προσοχή στρέφεται κυρίως στην Attica Bank, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής πριν το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα). Θα ακολουθήσουν η ΑΜΚ και η άσκηση των warrants, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας θα γίνει γνωστή η κατανομή των νέων μετοχών στη Cenergy, μετα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μετοχική διασπορά της εισηγμένης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 20% σε 30%).

Ρεκόρ ο DAX

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, τα οποία δίνουν τον ρυθμό των τελευταίων ημερών, ενόσω οι αγορές περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων την προσεχή Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 524 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά (19.571 μονάδες), κερδίζοντας +0,3%. Στη Wall Street, τα futures δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα, μετά τα νέα ρεκόρ της Δευτέρας.

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)