Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα blue chips που «αδικούνται» από το ταμπλό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ποιες μετοχές της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έχουν χαμηλό δείκτη P/E

Πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη στασιμότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι περισσότερες εισηγμένες συνεχίζουν να πατούν το «γκάζι» της εταιρικής κερδοφορίας, όπως κατέδειξαν και τα πρόσφατα μεγέθη του α’ εξαμήνου (καθαρά κέρδη 5,8 δισ. ευρώ).

Κάπως έτσι, ο επενδυτής «βλέπει» στο εγχώριο ταμπλό την ύπαρξη αρκετών ευκαιριών, δεδομένου ότι τα ελληνικά «χαρτιά» διαπραγματεύονται με σημαντικό discount.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Οι μικρές με… mega απώλειες – Ποιες εισηγμένες δεν «τραβάνε»

Εάν, για παράδειγμα, λάβουμε υπόψη τον βασικότερο δείκτη αποτίμησης, δηλαδή τον P/E (τιμή μετοχής προς κέρδη ανά μετοχή), τότε συνειδητοποιούμε ότι οι «μεγάλοι» της ελληνικής αγοράς «παίζουν» σε τιμές μόλις 10,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024. Η αντίστοιχη αναλογία στον MSCI Europe διαμορφώνεται στο 13,5x και στον MSCI World ανέρχεται στο 18,9x.

Εύλογα, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι τα ελληνικά blue chips εν μέρει «αδικούνται» από τις σημερινές τιμές στο ταμπλό σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου οι αποτιμήσεις είναι σαφώς υψηλότερες.

Οι «φθηνότερες»

Ρίχνοντας μια ματιά στις επιμέρους μετοχές του FTSE Large Cap, οι τράπεζες θεωρούνται από τις πιο ελκυστικές, καθώς διαπραγματεύονται σε τιμές μόλις 5,9 φορές την εκτιμώμενη κερδοφορία του φετινού 12μηνου.

Χρηματιστήριο – ΕΝ.Α.: Συνεχίζεται η… τρελή «κούρσα» με αποδόσεις έως και 227%

Η πλέον «φθηνή» είναι η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία διαθέτει πρόδρομο δείκτη P/E στο 4,7x, ενώ στο 4,9x ακολουθεί η μετοχή της Alpha Bank. Από την πλευρά τους, Εθνική και Eurobank «παίζουν» στο 6,3x και στο 6,8x σε όρους P/E 2024.

Σε μονοψήφια επίπεδα κινούνται αρκετές ακόμη μετοχές της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, όπως είναι για παράδειγμα τα δύο διυλιστήρια, τα οποία διαπραγματεύονται με πρόδρομο δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας στο 4,3x (Motor Oil) και στο 5,3x (Helleniq Energy).

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Metlen εξακολουθεί να θεωρείται μια ελκυστική επιλογή για τον επενδυτή, δεδομένου ότι απολαμβάνει P/E για το 2024 στο 7,4x.

Aegean Airlines, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Autohellas κινούνται μεταξύ 5x και 6x, ενώ η Titan Cement, παρά το μεγάλο φετινό ράλι, παραμένει σε μια ιδιαιτέρως προσιτή τιμή, με το P/E να μην υπερβαίνει το 9x.

Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Από εκεί και πέρα, με βάση τις εκτιμήσεις για τα τελικά οικονομικά στοιχεία του 2024, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου «παίζουν» και οι τιμές των μετοχών σε ΔΕΗ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development, οι οποίες έχουν πρόδρομο δείκτη P/E μεταξύ 11x και 12x.

Τα χαμηλότερα P/E για το 2024 στις εισηγμένες του FTSE Large Cap

• Motor Oil 4,3x
• Πειραιώς 4,7x
• Alpha 4,9x
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 5,2x
• Helleniq Energy 5,3
• Εθνική 6,3x
• Autohellas 6,3
• Aegean 6,5x
• Eurobank 6,8x
• Metlen 7,4x
• Titan 9,0x

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)