Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εύθραυστο προβάδισμα των αγοραστών

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη

Σε θετικό έδαφος επιχειρεί να επιστρέψει σήμερα (15/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές κινήσεις, δίνοντας ένα εύθραυστο προβάδισμα στους αγοραστές.

Στη σκιά των νέων ρεκόρ στη Wall Street, η ελληνική αγορά προσπαθεί να «βγάλει» αντίδραση, ανακόπτοντας το σερί των 10/12 αρνητικών συνεδριάσεων, το οποίο έχει οδηγήσει σε μια αθροιστική πτώση άνω του -4% από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων έχουν στραγγίσει τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία βλέπει τις 1.400 μονάδες να είναι πιο κοντά σε σχέση με τις 1.450 μονάδες. Κι αυτό εύλογα δεν προσμετράται στα θετικά της τελευταίας περιόδου.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,48% και διαμορφώνεται στις 1.418,30 μονάδες, κερδίζοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.411,49 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.412,87 έως 1.420,28 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, μετά τις μεγάλες απώλειες της χθεσινής ημέρας, Πειραιώς και Εθνική ανακάμπτουν κατά τουλάχιστον 1%, με τη Metlen να έπεται στο +0,7%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 11%, μία ημέρα πριν το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή).

Βγάζουν αντίδραση οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει δεχθεί σημαντική πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα, προσπαθεί να ανακάμψει στο +0,88% και τις 1.200 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,57% και τα 3,719 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +1,38% και τα 7,366 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,82% και το 1,482 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,59% και το 1,965 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,66% και 3.442 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διευρύνεται κατά 1% και προσεγγίζει εκ νέου τα ρεκόρ των 34 ευρώ. Η μετοχή της Aegean, παράλληλα, δίνει συνέχεια στην προσπάθεια ανάκαμψης, κερδίζοντας 1,5%. Sarantis, Viohalco, Metlen, Jumbo και Autohellas ακολουθούν με άνοδο έως 0,9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διολισθαίνει κατά 1%, με τις μετοχές των ΟΤΕ και Helleniq Energy να μειώνονται κατά 0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,33% και 2.295 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει θετικά στο +1,2% και το 1,10 ευρώ, με τη μετοχή της Optima Bank να έπεται στο +0,9% και τα 13 ευρώ. Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ και ΑΒΑΞ, παράλληλα, διευρύνονται κατά έως 0,8%. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat οπισθοχωρεί στο -0,8% και τα 4,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής διολισθαίνει στο -2% και τα 2,3 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η μετοχή της οποίας κατρακυλά στο -11,5% στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν το reverse split.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99 δισ. ευρώ. 

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η διασπορά της Cenergy, το άλμα στην Quest και η μισή… αντίδραση της Aegean

Να βάλει «φρένο» στο αρνητικό σερί

Δέκα αρνητικά κλεισίματα στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις μετρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά μια θετική αντίδραση για να ανακόψει την καθοδική πορεία προς τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η βραχυπρόθεσμη τάση στην ελληνική αγορά, αναμφίβολα, δεν είναι θετική, κάτι το οποίο έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τα βασικά «αναχώματα», τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.393 μονάδες).

Μέσα στο τελευταίο 12ήμερο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μια σωρευτική κάμψη, η οποία υπερβαίνει το -4%, δεδομένου ότι από τις 1.471 μονάδες της 27ης Σεπτεμβρίου έχει αναδιπλωθεί στις 1.411 μονάδες (κλείσιμο 14ης Οκτωβρίου).

Σίγουρα, οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες (placements, ΑΜΚ) έχουν «στεγνώσει» την εγχώρια αγορά, λόγω της «ανακύκλωσης» της διαθέσιμης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή έχει κλείσει τις κάνουλες των κεφαλαίων από το εξωτερικό, κάτι που καθιστά ακόμη πιο ασφυκτική την κατάσταση στο εσωτερικό.

Όλα αυτά, λοιπόν, για να ανατραπούν απαιτούν την έλευση ενός ισχυρού καταλύτη, ο οποίος θα κινητοποιήσει «φρέσκα» πορτοφόλια και θα δώσει νέα πνοή στη Λεωφόρο Αθηνών. Μέχρι τότε απαιτείται… υπομονή και προσοχή.

Όσον αφορά το ταμπλό, η προσοχή στρέφεται κυρίως στην Attica Bank, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής πριν το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα). Θα ακολουθήσουν η ΑΜΚ και η άσκηση των warrants, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας θα γίνει γνωστή η κατανομή των νέων μετοχών στη Cenergy, μετα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μετοχική διασπορά της εισηγμένης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 20% σε 30%).

Νέα ρεκόρ στη Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα παραμένει επιφυλακτικά ανοδικό, με τον Dow Jones στη Wall Street να κλείνει το βράδυ της Δευτέρας άνω των 43.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του, λαμβάνοντας σημαντική στήριξη από τον τεχνολογικό τομέα.

Αυτό εύλογα επηρεάζει θετικά το σημερινό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 κερδίζει 0,25%. Ώθηση παρέχει και το «άλμα» της Ericsson, η μετοχή της οποίας εκτοξεύεται κατά 9%, μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία του γ’ τριμήνου.

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)