Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πτώση άνω του 4% στο τελευταίο 12ήμερο – Ψάχνει την… αντίδραση

INTIME – NEWS

Κοντά στις στηρίξεις των 1.400 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Δέκα αρνητικά κλεισίματα στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις μετρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά μια θετική αντίδραση για να ανακόψει την καθοδική πορεία προς τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η βραχυπρόθεσμη τάση στην ελληνική αγορά, αναμφίβολα, δεν είναι θετική, κάτι το οποίο έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τα βασικά «αναχώματα», τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.393 μονάδες).

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η διασπορά της Cenergy, το άλμα στην Quest και η μισή… αντίδραση της Aegean

Μέσα στο τελευταίο 12ήμερο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μια σωρευτική κάμψη, η οποία υπερβαίνει το -4%, δεδομένου ότι από τις 1.471 μονάδες της 27ης Σεπτεμβρίου έχει αναδιπλωθεί στις 1.411 μονάδες (κλείσιμο 14ης Οκτωβρίου).

Σίγουρα, οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες (placements, ΑΜΚ) έχουν «στεγνώσει» την εγχώρια αγορά, λόγω της «ανακύκλωσης» της διαθέσιμης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή έχει κλείσει τις κάνουλες των κεφαλαίων από το εξωτερικό, κάτι που καθιστά ακόμη πιο ασφυκτική την κατάσταση στο εσωτερικό.

Όλα αυτά, λοιπόν, για να ανατραπούν απαιτούν την έλευση ενός ισχυρού καταλύτη, ο οποίος θα κινητοποιήσει «φρέσκα» πορτοφόλια και θα δώσει νέα πνοή στη Λεωφόρο Αθηνών. Μέχρι τότε απαιτείται… υπομονή και προσοχή.

Όσον αφορά το ταμπλό, η προσοχή στρέφεται κυρίως στην Attica Bank, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής πριν το reverse split (100 παλαιές προς 1 νέα). Θα ακολουθήσουν η ΑΜΚ και η άσκηση των warrants, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας θα γίνει γνωστή η κατανομή των νέων μετοχών στη Cenergy, μετα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μετοχική διασπορά της εισηγμένης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 20% σε 30%).

Νέα ρεκόρ στη Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, το κλίμα παραμένει επιφυλακτικά ανοδικό, με τον Dow Jones να τερματίζει χθες βράδυ άνω των 43.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αυτό αναμένεται να επηρεάσει θετικά το σημερινό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, ενόσω ο Nikkei στην Ιαπωνία πέτυχε πριν λίγο την καλύτερη επίδοση του τελευταίου τριμήνου.

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)