Skip to main content

Nvidia: Εκτινάχθηκε σε ιστορικό ρεκόρ – Δεύτερη πιο πολύτιμη εισηγμένη στις ΗΠΑ με αξία 3,4 τρισ.

REUTERS/Robert Galbraith

Μόνο η Apple εμφανίζει υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία. Η μετοχή της έχει εννιαπλασιαστεί από τις αρχές του 2023

Με τους κορυφαίους πελάτες της στον κόσμο να ανακοινώνουν αυξημένες δαπάνες για ημιαγωγούς, στους οποίους στηρίζονται τα project τεχνητής νοημοσύνης, η Nvidia είδε τη μετοχή της να σκαρφαλώνει σε ιστορικό ζενίθ.

Η μετοχή ενισχύθηκε 2,4% στα 138,07 δολάρια, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 135,58 δολαρίων, που είχε καταγραφεί στις 18 Ιουνίου. Παρουσιάει άνοδο σχεδόν 180% από τις αρχές του έτους και έχει υπερ- εννιαπλασιαστεί από τις αρχές του 2023.

Η Nvidia είναι η εταιρεία που έχει επωφεληθεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλη από τη φρενίτιδα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Και τούτο γιατί οι επεξεργαστές της, GPUs, με την ονομασία Hopper, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και εξέλιξη προηγμένων μοντέλων AI, στα οποία στηρίζονται το ChatGPT και άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Καλπάζουν ζήτηση και έσοδα

Κολοσσοί όπως οι Microsoft, Meta, Google, Amazon είναι μεταξύ των πελατών της Nvidia, αλλά και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Από τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν οι τεχνολογικές ανά τον κόσμο σε project ΑΙ κάθε χρόνο, ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό κατευθύνεται στην Nvidia, η οποία και έχει σχεδόν απόλυτη κυριαρχία (μερίδιο κοντά στο 95%) στην αγορά επεξεργαστών εκπαίδευσης AI, σύμφωνα με αναλυτές της Mizuho.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδά της έχουν υπερδιπλασιαστεί σε κάθε ένα απο τα τελευταία 5 τρίμηνα και έχουν υπερτριπλασιαστεί σε τρία εξ αυτών. Για το τρίμηνο που λήγει τον Οκτώβριο οι αναλυτές βλέπουν αύξηση των εσόδων κατά 82% στα 32,9 δισ. δολάρια.

Με κεφαλαιοποίηση 3,4 τρισ. δολαρίων, η Nvidia είναι η δεύτερη πιο πολύτιμη εισηγμένη στις ΗΠΑ, πίσω από την Apple, που έχει χρηματιστηριακή αξία 3,55 τρισ. δολαρίων.