Skip to main content

Τιλερέι: O «γενναιόδωρος» (προς την Ελλάδα) αναλυτής του S&P

Επί προσωπικού: Ο αναλυτής του S&P δίνει την υψηλότερη αξιολόγηση στη χώρα

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να περιμένει διακαώς την επενδυτική βαθμίδα του αυστηρού Moody’s, αλλά αυτό δεν αφαιρεί το δικαίωμα από την ελληνική αγορά να προσβλέπει σε νέες αναβαθμίσεις από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν ήδη επαναφέρει τα κρατικά ομόλογα στην κατηγορία του investment.

Κάπως έτσι, η προσοχή στρέφεται δικαιολογημένα στον Σάμουελ Τιλερέι, τον επικεφαλής αναλυτή επί των κρατικών αξιολογήσεων του Standard & Poor’s, ο οποίος την προσεχή Παρασκευή θα υπογράψει το τελευταίο φετινό report για την Ελλάδα.

Σε βάθος χρόνου και νέα αναβάθμιση

Σάμουελ Τιλερέι.

Αυτήν την στιγμή, ο απόφοιτος του London School of Economics (LSE), o οποίος βρίσκεται στον αμερικανικό rate agency από το 2016, παρέχει στην Ελλάδα την αξιολόγηση ΒΒΒ-, έχοντας αναβαθμίσει τις προοπτικές σε «θετικές» από τον περασμένο Απρίλιο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο… upgrade σε βάθος χρόνου, χάρη κυρίως στην προοπτική βελτίωσης της αναλογίας ΑΕΠ/Χρέος, στη συνεχιζόμενη πρόοδο στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και στην υπερ-απόδοση της εγχώριας οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης.

Εάν κι η νέα αναβάθμιση ενδέχεται να μην γίνει πράξη αυτήν την Παρασκευή (18/10), είναι σαφές ότι -εφόσον δεν αλλάξει κάτι επί τα χειρώ στο μακροοικονομικό πλαίσιο της χώρας- η περαιτέρω αναρρίχηση της Ελλάδας στην κλίμακα αξιολόγησης του S&P είναι αρκετά πιθανό να λάβει σάρκα και οστά την άνοιξη του 2025, δηλαδή σε μερικούς μήνες από σήμερα. Με ό,τι οφέλη μπορεί να συνεπάγεται για την επενδυτική ψυχολογία και την ευρύτερη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο… γενναιόδωρος Τιλερέι

Ο Τιλερέι, ο οποίος επισήμως φέρει τον τίτλο του Primary Credit Analyst, εμφανίζεται εδώ και καιρό ως ένας από τους πλέον «γενναιόδωρους» αναλυτές απέναντι στη χώρα.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ήταν σχεδόν από τους πρώτους που έσπευσε να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (20 Οκτωβρίου του 2023), ενώ σήμερα είναι ο μοναδικός (μαζί με τον συνάδελφό του από τον καναδικό DBRS), o οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια αναβάθμιση στο «BBB», δηλαδή δύο κλίμακες άνω του investment grade.

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)