Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση χωρίς διάθεση για ρίσκο – Στο επίκεντρο η Attica Bank

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ της Attica Bank

Από θετικό έδαφος ξεκινά στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, ωστόσο, δεν δείχνει ιδιαίτερα διάθεση να αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη καθοδική τάση.

Η ελληνική αγορά φαίνεται ότι παραμένει εγκλωβισμένη στη… μετριότητα και στην ατονία, με τις διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων (AMK, placements) να έχουν στραγγίσει τη διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών, γεγονός το οποίο απαιτεί έναν εύλογο χρόνο αποκατάστασης.

Την ίδια στιγμή, η ειδησεογραφία των ημερών είναι αρκετά «πλούσια», καθώς την Πέμπτη η ΕΚΤ ετοιμάζεται για ακόμη μείωση επιτοκίων, ενώ την Παρασκευή ο S&P θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την Ελλάδα (ΒΒΒ-, θετικό outlook).

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,34% και διαμορφώνεται στις 1.421,58 μονάδες, κερδίζοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.416,78 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.421,18 έως 1.423,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εστιάζει στην Attica Bank, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ. Με άνοδο +22% κινείται η μετοχή στα πρώτα λεπτά, επιστρέφοντας στα 3 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η Alpha προσπαθεί να ανακτήσει το 1,5 ευρώ, ενώ η Quest κάνει άλμα στο +5%, μετά το deal με την Μπενρουμπή.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών, οι οποίες έχουν οδηγήσει τα πρόσφατα πολυετή υψηλά σε απόσταση άνω του 10%. Έτσι, αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,49% και τις 1.212 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha ενισχύεται στο +1,47% και το 1,489 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +0,38% και τα 7,478 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,81% και τα 3,73 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,25% και το 1,9845 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,47% και 3.452 μονάδες), η μετοχή της Aegean ίπταται στο +1,9% και τα 10,2 ευρώ, σε μια απόπειρα ανάκαμψης από τα πολύμηνα χαμηλά. Metlen και Cenergy διευρύνονται κατά τουλάχιστον +1%, ενώ οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Jumbo και Coca – Cola κερδίζουν άνω του 0,6%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas οπισθοχωρεί στο -0,9% και τα 10,5 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να διολισθαίνει κατά 1,4%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,55% και 2.294 μονάδες), η μετοχή της Quest αναρριχάται στο +5% και τα 5,3 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου στην εταιρεία Μπενρουμπή. Fourlis, Intracom και Intralot έπονται στο 2%, 1,9% και 1,1% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής χάνει 1,2%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία εκτοξεύεται στο +22% και τα 3,20 ευρώ, χάρη στην έγκριση του ενημερωτικού δελτίου, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 58 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,1 δισ. ευρώ.

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

Τα 2,4 δισ. ευρώ που καθηλώνουν την αγορά

Μια τεράστια προσφορά μετοχών, αξίας τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ, καλούνται να καλύψουν από τις αρχές του φθινοπώρου οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο ομολογουμένως έχει επηρεάσει σημαντικά την πορεία της ελληνικής αγοράς.

Άλλωστε, με τους ξένους επενδυτές να έχουν πάρει θέση πωλητή εδώ και αρκετούς μήνες, η λύση της «ανακύκλωσης» της υπάρχουσας ρευστότητας είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ώστε να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες εταιρικές εκδόσεις και αντλήσεις κεφαλαίων.

Για παράδειγμα, από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα, οι επενδυτές χρειάστηκε να βρουν έξτρα χρήματα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο placement της Εθνικής Τράπεζας για το 10% των μετοχών (690 εκατ. ευρώ), στην ομολογιακή έκδοση της Metlen (750 εκατ. ευρώ), στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy (200 εκατ. ευρώ), στην παραχώρηση του 3% των μετοχών της Τρ. Κύπρου (56 εκατ. ευρώ), καθώς και στη διάθεση του 3% των μετοχών της Κρι – Κρι (12 εκατ. ευρώ). Κι αυτές τις ημέρες ξεκινά και η διαδικασία για το ολικό «λίφτινγκ» της Attica Bank, το οποίο θα απαιτήσει «φρέσκα» κεφάλαια 735 εκατ. ευρώ.

Εάν αθροιστούν όλα τα παραπάνω νούμερα, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε διάστημα μόλις δύο μηνών, το Χρηματιστήριο καλείται να βρει περισσότερα από 2,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει την πλεονάζουσα προσφορά σε νέες μετοχές. Σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες αβεβαιότητες, λόγω κυρίως της παρατεταμένης αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι κάνουλες των ξένων κεφαλαίων έχουν σφίξει, οι επενδυτές αναγκάζονται να ρευστοποιούν ένα μέρος των τοποθετήσεών τους -ιδίως από τις μετοχές που καταγράφουν μεγάλες αποδόσεις- προκειμένου να εξασφαλίζουν την αναγκαία ρευστότητα.

Κάπως έτσι, εξηγείται και η τρέχουσα αδυναμία του Γενικού Δείκτη να ξεφύγει από τα στενά όρια των 1.400 – 1.470 μονάδων, τα οποία ταλαιπωρούν εδώ και μήνες όσους ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στη Λεωφόρο Αθηνών. Το αποτέλεσμα είναι η αγορά να έχει «εγκλωβιστεί» σε μια παρατεταμένη εικόνα στασιμότητας, η οποία έχει φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων. Μην ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. «τρέχει» ένα σερί εννέα αρνητικών κλεισιμάτων στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αθροιστικές απώλειες της τάξης του -3,7%.

Οι μετοχές που «πλήγωσαν» το Χρηματιστήριο – Ποιες έχασαν τον… βηματισμό τους

Αναμφίβολα, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να στηρίξουν μια ενδεχόμενη ανοδική κίνηση. Τα ισχυρά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου (καθαρά κέρδη 5,8 δισ. ευρώ), σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναδίπλωση, έχουν καταστήσει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό κάτι παραπάνω από ελκυστικές, τοποθετώντας τις ελληνικές μετοχές στην κατηγορία των πλέον «φθηνών» σ’ όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η ΕΧΑΕ εξασφάλισε ακόμη ένα «παράθυρο» για πιθανή αναβάθμιση στις «ώριμες» αγορές εντός του 2025 ή του 2026, μετά την απόφαση του οίκου FTSE να εντάξει το Χ.Α. σε λίστα-παρακολούθησης (watch-list). Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε πράξει το καλοκαίρι του 2023 και ο οίκος S&P.

Συγχρόνως, παρά τα σύννεφα σ’ όλη την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική (ρυθμός ανάπτυξης άνω του +2%), διασφαλίζοντας ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Και μην ξεχνάμε ότι αυτήν την Παρασκευή (18/10), το Χρηματιστήριο Αθηνών περιμένει και τον χρησμό του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος θα δημοσιεύσει το τελευταίο report για την ελληνική οικονομία εντός του 2024.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει αφενός τα εταιρικά μεγέθη της Wall Street για το γ’ τρίμηνο, αφετέρου στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία ετοιμάζεται για νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, και έχοντας πάντα υπόψη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 521 μονάδες. Όσον αφορά την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «ανάμνηση» της Εθνικής, η διόρθωση της Titan και το double score της SoftWeb

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)