Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα 2,4 δισ. ευρώ που έχουν «καθηλώσει» την αγορά

EUROKINISSI

Σήμερα οι εγκρίσεις για την Attica Bank, την Παρασκευή το report του S&P

Μια τεράστια προσφορά μετοχών, αξίας τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ, καλούνται να καλύψουν από τις αρχές του φθινοπώρου οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο ομολογουμένως έχει επηρεάσει σημαντικά την πορεία της ελληνικής αγοράς.

Άλλωστε, με τους ξένους επενδυτές να έχουν πάρει θέση πωλητή εδώ και αρκετούς μήνες, η λύση της «ανακύκλωσης» της υπάρχουσας ρευστότητας είναι η πλέον ενδεδειγμένη, ώστε να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες εταιρικές εκδόσεις και αντλήσεις κεφαλαίων.

Λάτση: Το «διαζύγιο» με τη Lamda και οι επενδύσεις σε 3+1 εταιρείες του Χρηματιστηρίου

Για παράδειγμα, από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα, οι επενδυτές χρειάστηκε να βρουν έξτρα χρήματα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο placement της Εθνικής Τράπεζας για το 10% των μετοχών (690 εκατ. ευρώ), στην ομολογιακή έκδοση της Metlen (750 εκατ. ευρώ), στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy (200 εκατ. ευρώ), στην παραχώρηση του 3% των μετοχών της Τρ. Κύπρου (56 εκατ. ευρώ), καθώς και στη διάθεση του 3% των μετοχών της Κρι – Κρι (12 εκατ. ευρώ). Κι αυτές τις ημέρες ξεκινά και η διαδικασία για το ολικό «λίφτινγκ» της Attica Bank, το οποίο θα απαιτήσει «φρέσκα» κεφάλαια 735 εκατ. ευρώ.

Εάν αθροιστούν όλα τα παραπάνω νούμερα, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε διάστημα μόλις δύο μηνών, το Χρηματιστήριο Αθηνών καλείται να βρει περισσότερα από 2,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει την πλεονάζουσα προσφορά σε νέες μετοχές. Σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες αβεβαιότητες, λόγω κυρίως της παρατεταμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι κάνουλες των ξένων κεφαλαίων έχουν σφίξει, οι επενδυτές αναγκάζονται να ρευστοποιούν ένα μέρος των τοποθετήσεών τους -ιδίως από τις μετοχές που καταγράφουν μεγάλες αποδόσεις- προκειμένου να εξασφαλίζουν την αναγκαία ρευστότητα.

Το αρνητικό σερί

Κάπως έτσι, εξηγείται και η τρέχουσα αδυναμία του Γενικού Δείκτη να ξεφύγει από τα στενά όρια των 1.400 – 1.470 μονάδων, τα οποία ταλαιπωρούν εδώ και μήνες όσους ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στη Λεωφόρο Αθηνών. Το αποτέλεσμα είναι η αγορά να έχει «εγκλωβιστεί» σε μια παρατεταμένη εικόνα στασιμότητας, η οποία έχει φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων. Μην ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. «τρέχει» ένα σερί εννέα αρνητικών κλεισιμάτων στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αθροιστικές απώλειες της τάξης του -3,7%.

Οι μετοχές που «πλήγωσαν» το Χρηματιστήριο – Ποιες έχασαν τον… βηματισμό τους

«Πλέον, το “ερώτημα του ενός εκατομμυρίου” είναι το από πού θα αντληθούν τα “φρέσκα κεφάλαια” που τόσο πολλή ανάγκη έχει το Χ.Α. ώστε να υπερκεράσει τα ζητήματα κορεσμού και “αποστράγγισης” ρευστότητας που το ταλανίζουν. Καλό βεβαίως το rotation τίτλων αλλά εξ’ ορισμού δεν μπορεί να οδηγήσει μόνο του τον Γ.Δ. προς το προ ολίγων μηνών επιτευχθέν πολυετές υψηλό των 1.500+ μονάδων» επισημαίνει εύστοχα ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Ο σπόρος… υπάρχει

Αναμφίβολα, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να στηρίξουν μια ενδεχόμενη ανοδική κίνηση. Τα ισχυρά εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου (καθαρά κέρδη 5,8 δισ. ευρώ), σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναδίπλωση, έχουν καταστήσει τις αποτιμήσεις στο ταμπλό κάτι παραπάνω από ελκυστικές, τοποθετώντας τις ελληνικές μετοχές στην κατηγορία των πλέον «φθηνών» σ’ όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η ΕΧΑΕ εξασφάλισε ακόμη ένα «παράθυρο» για πιθανή αναβάθμιση στις «ώριμες» αγορές εντός του 2025 ή του 2026, μετά την απόφαση του οίκου FTSE να εντάξει το Χ.Α. σε λίστα-παρακολούθησης (watch-list). Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε πράξει το καλοκαίρι του 2023 και ο οίκος S&P.

Συγχρόνως, παρά τα σύννεφα σ’ όλη την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική (ρυθμός ανάπτυξης άνω του +2%), διασφαλίζοντας ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Και μην ξεχνάμε ότι αυτήν την Παρασκευή (18/10), το Χρηματιστήριο Αθηνών περιμένει και τον χρησμό του οίκου Standard & Poor’s, ο οποίος θα δημοσιεύσει το τελευταίο report για την ελληνική οικονομία εντός του 2024.

Ο σπόρος, επομένως, υπάρχει. Αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει με το έδαφος. Για πόσο καιρό ακόμα θα είναι άγονο και ποια είναι τα «φάρμακα», τα οποία μπορούν να το καταστήσουν εκ νέου γόνιμο; Ερωτήματα, των οποίων οι απαντήσεις θα δοθούν προϊόντος του χρόνου.

Οι αντλήσεις κεφαλαίων από τις εισηγμένες του Χ.Α. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου

• 750 εκατ. ευρώ – Metlen (ομόλογο)
• 735 εκατ. ευρώ – Attica Bank (ΑΜΚ)
• 690 εκατ. ευρώ – Εθνική (placement)
• 200 εκατ. ευρώ – Cenergy (ΑΜΚ)
• 56 εκατ. ευρώ – Κύπρου (placement)
• 12 εκατ. ευρώ – Κρι Κρι (placement)
ΣΥΝΟΛΟ 2,44 δισ. ευρώ

Κοντόπουλος: Η λίστα… αναμονής, η μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη και ο μαραθώνιος

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)