Skip to main content

Wall: Πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών

REUTERS/Brendan McDermid

Νέο ιστορικό υψηλό για S&P και Dow

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν ο S&P 500 και ο Dow Jones στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς οι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ άνοιξαν δυναμικά την περίοδο ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 0,6% για να κλείσει στις 5.815,03 μονάδες, ξεπερνώντας το φράγμα των 5.800 μονάδων στο 45ο ρεκόρ του για το 2024. Ο Dow σημείωσε άλμα 409,74 μονάδων ή 1% τερματίζοντας στις 42.863,86 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε μόλις 0,3%, στις 18.342,94 μονάδες, παρότι η Tesla έκανε άλμα 8,8% μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του ρομποταξί της. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq βρίσκεται αυτή τη στιγμή μόλις 2% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του.

Και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,1%, όπως και ο Nasdaq, ενώ ο Dow κατέγραψε κέρδη 1,2%.

H δυναμική έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου προσέφερε στήριγμα στις μετοχές. Η JPMorgan Chase ενισχύθηκε 5% αφότου ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών, ενώ η Wells Fargo σημείωσε άνοδο 6% μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη της, ξεπερνώντας την απογοητευτική εικόνα για τα έσοδά της.

Οι επενδυτές που ανησυχούσαν ότι η έναρξη επιτοκιακών μειώσεων από την Fed θα έπληττε τα τραπεζικά κέρδη είδαν ότι δεν συνέβη αυτό, μετά την απρόσμενη αύξηση των καθαρών εντόκων κερδών της. Ο δείκτης KBW για τις τράπεζες εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

«Πιστεύουμε ότι η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων θα είναι σταθερή, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τραπεζών. Το ποσοστό υπερημεριών πιστωτικών καρτών εξακολουθεί να είναι χαμηλό και η αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να καθοδηγήσει τον ρυθμό αύξησης εσόδων των τραπεζών», σημειώνει ο Μάικλ Λάντσμπεργκ, επικεφαλής επενδύσεων της Landsberg Bennett Private Wealth Management.

Η Wall Street βλέπει συνήθως τις τράπεζες ως βαρόμετρο για την ευρωστία της οικονομίας, θέτοντας τον τόνο για την υπόλοιπη περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων.