Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στο ίδιο έργο… θεατές – Απέχουν οι αγοραστές

Χρηματιστήριο (EUROKINISSI)

Προς τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χωρίς διάθεση να αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη τάση συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να παραμένουν στο «τιμόνι» για 10η φορά στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.

Η μεγάλη προσφορά μετοχών, μέσω των διαδοχικών placements και ΑΜΚ, έχει «στραγγίξει» τη διαθέσιμη ρευστότητα των επενδυτών, ενώ η γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή συντηρεί την απροθυμία για την ανάληψη περιττών ρίσκων.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά, έχοντας απωλέσει τουλάχιστον 4% από τις 1.471 μονάδες της 27ης Σεπτεμβρίου, οπισθοχωρεί προς τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων, οδεύοντας προς εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 2%.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει νέα πτώση κατά 0,15% και διαμορφώνεται στις 1.409,71 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.411,61 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.408,72 έως 1.417,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική παραμένει κάτω της τιμής του placement (7,55 ευρώ), δίχως διάθεση να κινηθεί αισθητά υψηλότερα. Από εκεί και πέρα, Alpha και Eurobank υποχωρούν κατά περίπου 1%, ενώ ΟΤΕ και Cenergy κερδίζουν άνω του 1%.

Χρηματιστήριο – ΕΝ.Α.: Συνεχίζεται η… τρελή «κούρσα» με αποδόσεις έως και 227%

Μικρές απώλειες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης περιορίζεται περαιτέρω στο -0,45% και τις 1.195 μονάδες, οδεύοντας προς νέο χαμηλό διμήνου και ψαλιδίζοντας τα φετινά διψήφια κέρδη.

Η μετοχή της Alpha υποχωρεί στο -0,78% και το 1,4585 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -0,41% και τα 3,652 ευρώ, η μετοχή της Εurobank διαπραγματεύεται στο -1,02% και το 1,95 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 7,42 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,14% και 3.415 μονάδες), η μετοχή της ΟΤΕ ενισχύεται στο +1% και τα 15,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Cenergy διευρύνεται στο +1,9% και τα 9,3 ευρώ, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Autohellas,παράλληλα, ανακάμπτει στο +1,3% και τα 10,5 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Ελλάκτωρ οπισθοχωρεί στο -1,2% και το 1,83 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Titan, Lamda, Jumbo και Coca Cola να χάνουν έως 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,72% και 2.260 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,1% και τα 12,7 ευρώ, απομακρυνόμενη από τα ρεκόρ των 13 ευρώ. ΕΥΑΘ και Dimand ακολουθούν στο -1,2% και στο -1,5%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Κρι Κρι αυξάνεται στο +1,1% και τα 13,1 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η μετοχή της οποίας εκτοξεύεται στο +26% και τα 2,5 ευρώ, μαζεύοντας τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 59 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,1 δισ. ευρώ. 

Κοντόπουλος: Η λίστα… αναμονής, η μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη και ο μαραθώνιος

Κυρίαρχη η έλλειψη αγοραστών

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (11/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της τελευταίας περιόδου.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, η ελληνική αγορά μετρά εννέα στις 10 πτωτικές συνεδριάσεις, με τις απώλειες σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να ξεπερνούν το -4%, ενώ οι απώλειες μέσα στον Οκτώβριο αγγίζουν το -2,8%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, έχοντας στην «πλάτη» τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, η σωρευτική κάμψη υπολογίζεται στο -1,8%, ενόσω φυσικά εκκρεμεί η σημερινή ημέρα.

Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον απομακρυνθεί κατά τουλάχιστον 6% από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, κάτι το οποίο έχει φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Tα χαμηλά 2μήνου στις τράπεζες, η βουτιά 40% στην Ικτίνος και το πακέτο στην BriQ

Η μεγάλη προσφορά μετοχών, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της εν εξελίξει αναδίπλωσης, με τη Λεωφόρο Αθηνών να μοιάζει «μαγκωμένη» και αδύναμη να αντιδράσει.

Άλλωστε, τα διαδοχικά placements και οι συνεχόμενες ΑΜΚ φαίνεται ότι έχουν «στραγγίξει» την αγορά, ενόσω οι επενδυτές κάνουν ανακύκλωση της διαθέσιμης ρευστότητας, δεδομένης της απουσίας νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Μην ξεχνάμε ότι οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές εδώ και αρκετούς μήνες, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΧΑΕ. Κι αυτό, αναμφίβολα, επηρεάζει δυσμενώς την πορεία της ελληνικής αγοράς.

Όσον αφορά το ταμπλό, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Cenergy, η οποία χθες ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 9 ευρώ, δηλαδή στο κάτω όριο του προσδιοριζόμενου εύρους, με την ακριβή κατανομή να γίνεται γνωστή στις 15 Οκτωβρίου.

Στάση αναμονής στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, με την προσοχή των αναλυτών να στρέφεται στην πορεία της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι διεθνείς αγορές περιμένουν τα νέα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ.

Επίσης, σήμερα ξεκινά και η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγάλων εισηγμένων της Wall Street για το γ’ τρίμηνο του έτους, με τον πήχη των προσδοκιών να έχει τεθεί πάντως σε χαμηλά επίπεδα (+4,6% σε ετήσια βάση).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα αμερικανικά futures εμφανίζουν οριακές απώλειες, ενόσω Dow Jones και S&P 500 παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, ο Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 519 μονάδες.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Οι μικρές με… mega απώλειες – Ποιες εισηγμένες δεν «τραβάνε»

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)