Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» η εβδομάδα, απώλειες 4% στο τελευταίο 10ήμερο

EUROKINISSI

Στα 9 ευρώ ορίστηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Cenergy

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (11/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της τελευταίας περιόδου.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, η ελληνική αγορά μετρά εννέα στις 10 πτωτικές συνεδριάσεις, με τις απώλειες σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να ξεπερνούν το -4%, ενώ οι απώλειες μέσα στον Οκτώβριο αγγίζουν το -2,8%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, έχοντας στην «πλάτη» τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, η σωρευτική κάμψη υπολογίζεται στο -1,8%, ενόσω φυσικά εκκρεμεί η σημερινή ημέρα.

Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον απομακρυνθεί κατά τουλάχιστον 6% από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων, κάτι το οποίο έχει φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Tα χαμηλά 2μήνου στις τράπεζες, η βουτιά 40% στην Ικτίνος και το πακέτο στην BriQ

Η μεγάλη προσφορά μετοχών, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της εν εξελίξει αναδίπλωσης, με τη Λεωφόρο Αθηνών να μοιάζει «μαγκωμένη» και αδύναμη να αντιδράσει.

Άλλωστε, τα διαδοχικά placements και οι συνεχόμενες ΑΜΚ φαίνεται ότι έχουν «στραγγίξει» την αγορά, ενόσω οι επενδυτές κάνουν ανακύκλωση της διαθέσιμης ρευστότητας, δεδομένης της απουσίας νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Μην ξεχνάμε ότι οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές εδώ και αρκετούς μήνες, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΧΑΕ. Κι αυτό, αναμφίβολα, επηρεάζει δυσμενώς την πορεία της ελληνικής αγοράς.

Όσον αφορά το ταμπλό, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Cenergy, η οποία χθες ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 9 ευρώ, δηλαδή στο κάτω όριο του προσδιοριζόμενου εύρους, με την ακριβή κατανομή να γίνεται γνωστή στις 15 Οκτωβρίου.

Τι περιμένουμε στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, με την προσοχή των αναλυτών να στρέφεται στην πορεία της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι διεθνείς αγορές περιμένουν τα νέα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ.

Επίσης, σήμερα ξεκινά και η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγάλων εισηγμένων της Wall Street για το γ’ τρίμηνο του έτους, με τον πήχη των προσδοκιών να έχει τεθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Οι μικρές με… mega απώλειες – Ποιες εισηγμένες δεν «τραβάνε»

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)