Skip to main content

Χρηματιστήριο: Χωρίς διάθεση οι αγοραστές – Πιέσεις στη Cenergy εν μέσω της AMK

Χρηματιστήριο (EUROKINISSI)

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον Γενικό Δείκτη

Χωρίς διάθεση για κάτι… καλύτερο συνεχίζει και σήμερα (10/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές και τους πωλητές να δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου.

Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι η ελληνική αγορά παραμένει «μαγκωμένη», ενόσω οι επενδυτές φοβούνται να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα, διατηρώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω του ψυχολογικού ορίου των 1.450 μονάδων, με τις απώλειες του Οκτωβρίου να ξεπερνούν το -2%.

Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή και η «πλούσια» προσφορών μετοχών φαίνεται ότι αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες αυτής της παρατεταμένης νωθρότητας, η οποία έχει φέρει την απόσταση από τις κορυφές των 1.502 μονάδων κοντά στο -6%. 

Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 1.418,16 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.419,27 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.417,19 έως 1.422,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να φθάνει στα 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,9 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική διατηρείται κάτω της τιμής του placement (7,55 ευρώ), ενώ η Cenergy υποχωρεί κατά περίπου 2,5%, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ΔΑΑ και Autohellas ανακάμπτουν κατά +1%.

Σε χαμηλό 2μήνου οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί σημαντική πίεση, παραμένει σε καθοδικό έδαφος, υποχωρώντας στο -0,37% και τις 1.198 μονάδες (χαμηλό δύο μηνών).

Η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 7,44 ευρώ, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,77% και το 1,939 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,78% και τα 3,671 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha παραμένει σταθερή στο 1,48 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,15% και 3.436 μονάδες), η μετοχή της Cenergy διολισθαίνει στο -2,3% και τα 9,2 ευρώ, ενόσω το εύρος τιμών για την ΑΜΚ έχει προσδιοριστεί στα 9 έως 9,86 ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ταυτόχρονα, αναδιπλώνεται στο -1,4% και τα 5,4 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Lamda και Jumbo ακολουθούν στο -0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Autohellas αντιδρά από τα χαμηλά 20 μηνών και ενισχύεται κατά 1,1%. Στο +1% βρίσκεται και η μετοχή του ΔΑΑ, η οποία κινείται στα 7,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,46% και 2.281 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,2% και τα 4,7 ευρώ. Intracom και Κρι Κρι διολισθαίνουν στο -1,1% και στο -1,5%, αντίστοιχα, ενώ Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Profile οπισθοχωρούν από 1% έως 1,7%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Fourlis και Trade Estates διευρύνονται κατά 0,5%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία εκτοξεύεται κατά 24%, βάζοντας stop στο σερί των βαριών απωλειών.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,5 δισ. ευρώ.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι ισορροπίες στην ΕΤΕ, τα χαμηλά 20 μηνών στην Autohellas και οι βλέψεις για τον ΟΠΑΠ

Εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο

Χωρίς διάθεση να διασπάσει το καθοδικό σπιράλ, το οποίο «κρατά» από τα τέλη του Σεπτεμβρίου (οκτώ στις εννέα καθοδικές συνεδριάσεις), εμφανίζεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό -μετά τα πρακτικά της Federal Reserve, τα οποία εδραιώνουν το σενάριο για νέα μείωση στα επιτόκια τον Νοέμβριο- η ελληνική αγορά δεν δείχνει ικανή να αντιστρέψει πειστικά τη μέχρι πρότινος πτωτική κίνηση.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 3,5%, έχοντας απομακρυνθεί από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων και έχοντας επαναφέρει στο προσκήνιο της στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι διαδοχικές προσφορές μετοχών, οι οποίες απορροφούν μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας, αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της οπισθοχώρησης. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Οκτώβριος μέχρι στιγμής μετρά απώλειες -2,2%.

Εν μέσω ενός περιβάλλοντος πολλαπλών αβεβαιοτήτων, λοιπόν, το Χρηματιστήριο Αθηνών δυσκολεύεται αισθητά να πάρει… ανάσες, κάτι το οποίο φάνηκε και χθες, όταν η ευχάριστη είδηση της watch list από τον οίκο FTSE επηρέασε ελάχιστα την επενδυτική ψυχολογία.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα «φουσκωμένα» ίδια κεφάλαια προσφέρουν… διπλή ζώνη ασφαλείας – Αναλυτικά παραδείγματα

Σήμερα, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Cenergy, η οποία ολοκληρώνει την τριήμερη διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ. Όπως ενημέρωσε η διοίκηση το πρωί, δεν θα γίνονται αποδεκτές προσφορές κάτω των 9 ευρώ, με την ανώτατη τιμή να παραμένει στα 9,86 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της προσοχής διατηρείται και η μετοχή της Εθνικής, η οποία αναζητά τις κατάλληλες ισορροπίες μετά το πρόσφατο placement. Η τιμή της τράπεζας έχει υποχωρήσει κάτω των 7,55 ευρώ, δηλαδή κάτω της τιμής διάθεσης του 10% από το ΤΧΣ, έχοντας αισίως συμπληρώσει τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Στο «περίμενε» οι διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, τώρα, εκτός των αισιόδοξων πρακτικών της Federal Reserve, οι επενδυτές περιμένουν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών θα βρεθεί στο 2,3% και ο μηνιαίος στο 0,1%.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πιθανότητες για μια νέα μείωση των επιτοκίων –ενδεχομένως κατά 25 μονάδες βάσης– στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας τον προσεχή Νοέμβριο ανέρχονται σε σχεδόν 70%. Κι αυτό, αναμφίβολα, συνιστά ένα ευχάριστο νέο για τις αγορές.

Εν αναμονή των «φρέσκων» μάκρο, τα futures στη Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,1% και τις 519 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,3%.

Γκινοσάτης: Ο επόμενος Έλληνας CEO που ετοιμάζεται να «πατήσει» στις ΗΠΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)