Skip to main content

Χρηματιστήριο – ΕΝ.Α.: Συνεχίζεται η… τρελή «κούρσα» με αποδόσεις έως και 227%

Alexandros Michailidis / SOOC

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από την Εναλλακτική Αγορά

Σε διακριτική απόσταση από τα ιστορικά υψηλά του φετινού Μαΐου (14.844 μονάδες) εξακολουθεί να φιγουράρει η Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον γενικό δείκτη τιμών (ΔΕΑ) να παρουσιάζει επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την Κύρια Αγορά, σε μια δυνατή αγοραστική «κούρσα» που κρατά… γερά εδώ και αρκετούς μήνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2024 ο βασικός δείκτης της ΕΝ.Α. «τρέχει» με ρυθμό άνω του 50%, την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης της Κύριας Αγοράς βρίσκεται μόλις στο +10%. Σε βάθος 12μήνου, δε, η αθροιστική μεταβολή της ΕΝ.Α. ξεπερνά το +85%, ενόσω η Κύρια Αγορά ακολουθεί στο +28%.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα «φουσκωμένα» ίδια κεφάλαια προσφέρουν… διπλή ζώνη ασφαλείας – Αναλυτικά παραδείγματα

Οι διαφορές είναι μεγάλες και σίγουρα, ευνοούν τους πιο ριψοκίνδυνους επενδυτές, αυτούς δηλαδή που «κυνηγούν» υψηλές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι επιδόσεις των mezz

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της ΕΝ.Α., η οποία μην ξεχνάμε ότι λειτουργεί ως προθάλαμος των εισηγμένων για την Κύρια Αγορά, υπολογίζεται σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στις εταιρείες «mezz», δηλαδή στα ειδικά σχήματα που προέκυψαν από την τιτλοποίηση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Σήμερα, και οι τέσσερις mezz συγκαταλέγονται στο top-5 των πολυτιμότερων εισηγμένων της ΕΝ.Α.

Η μετοχή της Cairo, η οποία αποτελεί τον Νο.1 «παίχτη» της αγοράς με αποτίμηση 135 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει άνοδο κατά +141% από τις αρχές του έτους, ενώ η μετοχή της Phoenix Vega, η οποία απολαμβάνει μια αξία 112 εκατ. ευρώ, ακολουθεί με σωρευτικά κέρδη +91%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Galaxy κερδίζει +34% μέσα στο 2024, κάτι το οποίο έχει ανεβάσει την κεφαλαιοποίηση στα 58 εκατ. ευρώ.

Κατά τουλάχιστον +51% ενισχύεται, επίσης, η μετοχή της Sunrise, η οποία διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 56 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ταμπλό

Εκτός των mezz, τώρα, η μετοχή της Real Consulting, η οποία δεν αποκλείεται λίαν συντόμως να κάνει το μεγάλο βήμα για την Κύρια Αγορά, διευρύνεται κατά 35% από τις αρχές του έτους, εξασφαλίζοντας μια αποτίμηση 77 εκατ. ευρώ.

Η Softweb αποτελεί την τελευταία χρονικά προσθήκη της ΕΝ.Α. (εισήχθη τον Ιούλιο) και ήδη ενισχύεται κατά +91%.

Όσον αφορά την κορυφαία επίδοση, αυτή ανήκει δικαιωματικά στη μετοχή της DotSoft, η οποία έχει εκτοξευθεί κατά 227% μέσα στο 2024, πετυχαίνοντας άλμα της κεφαλαιοποίησης στα 43 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις του Δείκτη Εναλλακτικής Αγοράς

• 12μηνο +85%
• 2024 +52%
• 6μηνο +13%
• 3μηνο +1%
• 30ήμερο +0,6%

Γκινοσάτης: Ο επόμενος Έλληνας CEO που ετοιμάζεται να «πατήσει» στις ΗΠΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)