Skip to main content

Κοντόπουλος: Η λίστα… αναμονής, η μοναδική περίπτωση στην Ευρωζώνη και ο μαραθώνιος

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Επί προσωπικού: Ο Γιάννος Κοντόπουλος είδε και δεύτερο οίκο να τοποθετεί το Χ.Α. σε λίστα... αναμονής

Ένα βήμα πιο κοντά στον μεγάλο του στόχο, τον οποίο είχε θέσει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, πριν 2,5 χρόνια, έκανε αυτήν την εβδομάδα ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, ο οποίος είδε τον οίκο FTSE να τοποθετεί τη Λεωφόρο Αθηνών στον προθάλαμο (watch-list) των «ώριμων» αγορών.

Ένα προσωπικό στοίχημα για το «αφεντικό» του ελληνικού χρηματιστηρίου, η επίτευξη του οποίου απαιτεί ακόμα περισσότερη δουλειά. Άλλωστε, όπως παραδέχονται όλοι, πρόκειται για ένα περίπλοκο εγχείρημα μακράς διάρκειας.

Ο δεύτερος μετά τον S&P

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιάννου Κοντόπουλου, ο FTSE είναι ο δεύτερος οίκος, ο οποίος τοποθετεί το Χ.Α. σε λίστα… αναμονής για μελλοντική αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές, καθώς το 2023 είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση του S&P DJI.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο έτεροι οίκοι αξιολόγησης, δηλαδή ο MSCI και ο Euroxx, δεν έχουν προς το παρόν προχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη κίνηση, διατηρώντας το Χ.Α. στην κατηγορία των αναδυόμενων.

Μοναδικό στην Ευρωζώνη

Σίγουρα, μια πιθανή επιστροφή στις «ώριμες» αγορές εντός του 2025 ή του 2026 θα αποτελέσει ένα σημαντικό «παράσημο» για τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ, ο οποίος έχει θέσει το upgrade του Χρηματιστήριου σ’ έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της διοίκησής του.

Και όχι άδικα, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε το μοναδικό χρηματιστήριο της Ευρωζώνης, το οποίο παραμένει στην κατηγορία των αναδυόμενων, μετά τις διαδοχικές υποβαθμίσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Όμως, για να συμβεί αυτό, απαιτείται περαιτέρω δουλειά. Κάτι το οποίο το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Κοντόπουλος.

«Όχι» σε εφησυχασμό

Γι’ αυτό τον λόγο, ο εφησυχασμός θεωρείται ο χειρότερος σύμμαχος σ’ αυτήν τη μακρά προσπάθεια, η οποία προσομοιάζει με μαραθώνιο και όχι… σπριντ.

Αυτό, λοιπόν, που καλείται να πράξει ο CEO της ΕΧΑΕ είναι να συνεχίσει τη δουλειά με ακόμη υψηλότερη ένταση και αποτελεσματικότητα, καθώς τα περιθώρια βελτίωσης παραμένουν μεγάλα τόσο σε επίπεδο κεφαλαιαγοράς, όσο και σε επίπεδο εισηγμένων.

Ο δρόμος για μια καλύτερη αγορά είναι μπροστά μας, αρκεί να τον αξιοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο.

Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Τα «φουσκωμένα» ίδια κεφάλαια προσφέρουν… διπλή ζώνη ασφαλείας – Αναλυτικά παραδείγματα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)