Να ανακτήσουν τα «ηνία» επιχειρούν σήμερα (10/10) οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν την παγιωμένη κυριαρχία των πωλητών.
Η «μεγάλη» εικόνα για την ελληνική αγορά, ωστόσο, παραμένει… θολή, με τους επενδυτές να εμφανίζονται «μαγκωμένοι», μην αναλαμβάνοντας μεγάλα ρίσκα και διατηρώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.450 μονάδων.
Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή και η «πλούσια» προσφορών μετοχών φαίνεται ότι αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες αυτής της παρατεταμένης νωθρότητας, η οποία αγνόησε μέχρι και τη watch-list του FTSE.
Συγκεκριμένα, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,20% και διαμορφώνεται στις 1.422,04 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.419,27 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.420,03 έως 1.422,30 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική διατηρείται κάτω της τιμής του placement (7,55 ευρώ), ενώ η Cenergy υποχωρεί κατά περίπου 1,5%, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, Coca Cola – Ελλάκτωρ – Aegean αυξάνονται πέριξ του +1%.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί σημαντική πίεση, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στο +0,02% και τις 1.202 μονάδες, απέχοντας τουλάχιστον 10% από τις φετινές κορυφές.
Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,13% και τα 7,446 ευρώ, η μετοχή της Eurobank βελτιώνεται ελαφρώς στο +0,15% και το 1,957 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -0,19% και τα 3,683 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha είναι σταθερή στο 1,4825 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,24% και 3.449 μονάδες), η μετοχή της Aegean ανακάμπτει στο +1,1% και τα 10,3 ευρώ, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ και Coca – Cola να κερδίζουν από περίπου +1%. Από τα χαμηλά 20 μηνών αντιδρά, επίσης, η μετοχή της Autohellas, η οποία βρίσκεται στην περιοχή των 10,5 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Cenergy διολισθαίνει στο -1,4% και τα 9,3 ευρώ, ενόσω το εύρος τιμών για την ΑΜΚ έχει προσδιοριστεί στα 9 έως 9,86 ευρώ. Viohalco και ΕΥΔΑΠ αναδιπλώνονται κατά 1,2% και 0,8%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 2.288 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,2% και τα 4,7 ευρώ. Intralot και Profile ακολουθούν στο -0,7% και στο -0,6%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΑΒΑΞ και ΟΛΠ συνεχίζουν σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας από 0,7%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία ενισχύεται κατά 3%, βάζοντας stop στο σερί των βαριών απωλειών.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,8 δισ. ευρώ.
Ψάχνει την αντίδραση
Να διασπάσει το καθοδικό σπιράλ, το οποίο «κρατά» από τα τέλη του Σεπτεμβρίου (οκτώ στις εννέα καθοδικές συνεδριάσεις), επιχειρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, μετά τα πρακτικά της Federal Reserve, τα οποία εδραιώνουν το σενάριο της νέας μείωσης στα επιτόκια, φαίνεται ότι παρέχει στήριξη στην ελληνική αγορά, ανακόπτοντας τη μέχρι πρότινος πτωτική κίνηση.
Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 3,5%, έχοντας απομακρυνθεί από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων και έχοντας επαναφέρει στο προσκήνιο της στηρίξεις των 1.400 μονάδων.
Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι διαδοχικές προσφορές μετοχών, οι οποίες απορροφούν μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας, αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της οπισθοχώρησης. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Οκτώβριος μέχρι στιγμής μετρά απώλειες -2,2%.
Επομένως, μια ενδεχόμενη αντίδραση των αγοραστών στη σημερινή συνεδρίαση είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου η ελληνική αγορά να πάρει ορισμένες ανάσες και να ξαναβρεί τον βηματισμό της, εν μέσω ενός περιβάλλοντος πολλαπλών αβεβαιοτήτων.
Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Cenergy, η οποία ολοκληρώνει την τριήμερη διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ. Όπως ενημέρωσε η διοίκηση πριν λίγο, εφεξής δεν θα γίνονται αποδεκτές προσφορές κάτω των 9 ευρώ, με την ανώτατη τιμή να παραμένει στα 9,86 ευρώ.
Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της προσοχής διατηρείται και η μετοχή της Εθνικής, η οποία αναζητά τις κατάλληλες ισορροπίες μετά το πρόσφατο placement. Η τιμή της τράπεζας έχει υποχωρήσει κάτω των 7,55 ευρώ, δηλαδή κάτω της τιμής διάθεσης του 10% από το ΤΧΣ, έχοντας αισίως συμπληρώσει τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.
Εν αναμονή των νέων μάκρο
Στο εξωτερικό, τώρα, εκτός των αισιόδοξων πρακτικών της Federal Reserve, οι επενδυτές περιμένουν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών θα βρεθεί στο 2,3% και ο μηνιαίος στο 0,1%.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πιθανότητες για μια νέα μείωση των επιτοκίων –ενδεχομένως κατά 25 μονάδες βάσης– στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας τον προσεχή Νοέμβριο ανέρχονται σε σχεδόν 70%. Κι αυτό, αναμφίβολα, συνιστά ένα ευχάριστο νέο για τις αγορές.
Εν αναμονή των «φρέσκων» μάκρο, τα futures στη Wall Street εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά υψηλά. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 ενισχύεται ελαφρώς στο +0,1% και τις 520 μονάδες, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει 0,3%.
Γκινοσάτης: Ο επόμενος Έλληνας CEO που ετοιμάζεται να «πατήσει» στις ΗΠΑ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)