Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Ψάχνει» την ανοδική αντίδραση – Τα νέα όρια στην ΑΜΚ της Cenergy

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στο επίκεντρο της προσοχής οι Cenergy και Εθνική

Να διασπάσει το καθοδικό σπιράλ, το οποίο «κρατά» από τα τέλη του Σεπτεμβρίου (οκτώ στις εννέα καθοδικές συνεδριάσεις), θα προσπαθήσει σήμερα (10/10) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το αισθητά βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, μετά τα πρακτικά της Federal Reserve, τα οποία φέρεται να στηρίζουν το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων, εκτιμάται ότι θα παράσχει στήριξη στην ελληνική αγορά, ανακόπτοντας τη μέχρι πρότινος πτωτική κίνηση.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και χθες, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 3,5%, έχοντας απομακρυνθεί από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων και έχοντας επαναφέρει στο προσκήνιο της στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι διαδοχικές προσφορές μετοχών, οι οποίες απορροφούν μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας, αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της οπισθοχώρησης. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Οκτώβριος μέχρι στιγμής μετρά απώλειες -2,2%.

Επομένως, μια ενδεχόμενη αντίδραση των αγοραστών στη σημερινή συνεδρίαση είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου η ελληνική αγορά να πάρει ορισμένες ανάσες και να ξαναβρεί τον βηματισμό της, εν μέσω ενός περιβάλλοντος πολλαπλών αβεβαιοτήτων.

Cenergy και Εθνική

Το ενδιαφέρον θα εστιάσει στη μετοχή της Cenergy, η οποία ολοκληρώνει την τριήμερη διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ. Όπως ενημέρωσε η διοίκηση πριν λίγο, εφεξής δεν θα γίνονται αποδεκτές προσφορές κάτω των 9 ευρώ, με την ανώτατη τιμή να παραμένει στα 9,86 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο της προσοχής θα διατηρηθεί και η μετοχή της Εθνικής, η οποία αναζητά τις κατάλληλες ισορροπίες μετά το πρόσφατο placement. Η τιμή της τράπεζας έχει υποχωρήσει κάτω των 7,55 ευρώ, δηλαδή κάτω της τιμής διάθεσης του 10% από το ΤΧΣ, έχοντας αισίως συμπληρώσει τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Προς νέα μείωση επιτοκίων

Στο εξωτερικό, τώρα, εκτός των αισιόδοξων πρακτικών της Federal Reserve, οι επενδυτές περιμένουν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών θα βρεθεί στο 2,3% και ο μηνιαίος στο 0,1%.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πιθανότητες για μια νέα μείωση των επιτοκίων -ενδεχομένως κατά 25 μονάδες βάσης- στη συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας τον προσεχή Νοέμβριο ανέρχονται σε σχεδόν 70%. Κι αυτό, αναμφίβολα, συνιστά ένα ευχάριστο νέο για τις αγορές.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)